Hlavní obsah
Psychologie

Co vám dá vztah s narcisem? Škození sobě: self-handicaping i peoplepleasing

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vjapratama (Pexels)

Narcistní mohou být i ženy, někteří muži se pak zbytečně ponižují.

V dnešní době se často řeší téma narcismu a jak se s ním vypořádat, zejména pokud jde o partnerské vztahy. Má váš partner obsesivní potřebu vám vyhovět nebo podrývá své schopnosti, aby zakryl své nedostatky?

Článek

Potkali jste muže, který vás okouzlil svou náklonností k vám a tím, jak vás neustále zahrnuje lichotkami a řečmi o tom, jak tento vztah je to nejlepší, co ho v životě potkalo? Že to zní jako z pohádky? Bohužel, tato pohádka nemá většinou dobrý konec a princ s princeznou šťastně až do smrti nežijí.

Jedná se totiž o taktickou hru narcistů, kteří se tímto snaží získat nad partnerem kontrolu. Když si je narcista již jistý v kramflecích, přestane s veškerými náklonnostmi a naopak znehodnocuje vztah i druhou osobu a ta začíná být emocionálně závislá, ztrácí sebevědomí a dostává se do bludného kruhu, ze kterého lze jen těžko utéct ven.

Peoplepleaser v dobrém i zlém

Říkáte si, co to vlastně ten peoplepleasing je? V překladu to znamená člověk, který dělá druhým dobře. Jedná se tedy o osobu, které velmi záleží na pocitech druhých a ráda uspokojuje jejich přání a potřeby i třeba za cenu vlastního nepohodlí. Určitě vás teď napadá, co je na tom přece špatného a proč by se mělo jednat o formu narcistické poruchy a s tímto spojených taktik. Narcista, který se takto chová, může na venek působit jako velmi obětavý a milý člověk, faktem však zůstává, že veškerá jeho snaha je pouze obrazem jeho ega a vše dělá jen za účelem být oceněn, získat uznání a být lepší než jste vy. Vy a vaše blaho je tedy v této pyramidě až na úplném konci, i když to tak nemusí na první pohled vypadat.

Peoplepleaserem se může stát i oběť narcisty, která se díky působení této taktiky cítí velmi proviněna a chce vřelost a náklonnost narcisty oplácet.  Peoplepleasing nemusí být ale vždy spojen s narcismem, jedná se taky o samostatnou poruchu osobnosti. Postihuje především lidi, kteří nedostávali v dětství dostatek lásky, vyrůstali ve složitých podmínkách závislostí, depresí a neuznání vlastního názoru a tužeb. Tito lidé poté neuznávají vlastní hodnotu a vše obětují pro druhé, za jakoukoliv cenu. Takto nemocný člověk si vše dává za vinu, za vše se trestá a díky tomu je v neustálém stresu a kolotoči neuspokojení vlastní osoby. Jedná se o velmi složitý problém, se kterým lze však v dnešní době velmi dobře terapeuticky pracovat.

Naděje v hooveringu

Když se dostanete do tohoto šílené začarovaného kruhu, kdy partnera milujete, a zároveň chvílemi nenávidíte, ale nedokážete si představit, že byste jej opustili, narcista většinou přechází z fáze odkopnutí po love bombingu do fáze hooveringu neboli vysávání vašich emocí, lásky a veškeré životní energie, která vám ještě zbývá. Velmi často se tato fáze projevuje tím, že to na oko začíná opět vypadat jako na začátku. Partner je milý, koupí vám občas i nějaký ten dárek, říká, že vás miluje a že se jen a jen kvůli vám změní a vše bude jako dřív. No nezní to krásně, kdo by tomu odolal. Bohužel, je potřeba si v této situaci uvědomit, že narcisté se nemění, pouze manipulují s obětí ke svému prospěchu tak, aby si ji co nejvíce udrželi a dostali z ní přesně to, co právě potřebují.

Dvojsečná zbraň self-handicaping

O tomto způsobu chování u narcistů se v dnešní době ještě tolik nemluví, je to však velmi typický rys, který u narcistů nelze přehlédnout a na který je dobré dát si pozor a vědět, jak s ním dále pracovat. Lidé, kteří tuto techniku používají, většinou usilují především o udržení si své dobré tváře před ostatními. Jak je psané v nadpisu, jedná se opravdu o dvojsečnou zbraň. Narcista si vytváří už dopředu překážky před jakýmkoliv výkonem či situací, která by ho mohla jakkoliv shodit či degradovat. Ve výsledku pak má zajištěno, že kdyby ve výkonu selhal, bude na něj okolí pohlížet jako v dobrém, neboť byl zahlcen překážkami a naopak, pokud ve výkonu neselže, bude o to lepší, protože to vše zvládl i přes veškeré překážky, které mu stály v cestě. Tudíž obdiv má narcista s touto technikou zaručený v každé situaci.

Otázkou tedy zůstává, co vám vztah s partnerem, který má narcistickou poruchu osobnosti dá? Jedno je jisté, bude to pořádná jízda, kde si  budete jednou lítat na obláčku a podruhé budete pěkně na dně. Možnosti jsou dvě, buď se začnete více zajímat o dané techniky a zjistíte, na co si dát pozor a jak s tím dále pracovat, například technikou Grey rock, což je technika odstupu, která zabraňuje vysávání narcistou. Nebo prostě seberete svých šest švestiček a půjdete zas o dům dál.

Pokud jste v tomto článku našli sebe nebo svého partnera, podělte se s námi o svůj názor a své zkušenosti. Vaše příběhy mohou pomoci ostatním, kteří jsou na tom stejně.

Zdroje:

1) The Narcissist and The People Pleaser

2) NICE GUY NARCISSISM: THE HIDDEN SELFISH MOTIVES BEHIND PEOPLE PLEASING

3) What is love bombing

4) Situational and Trait Self-Handicapping among Grandiose and Vulnerable Narcissists

5) Narcissism and self-handicapping: Linking self-aggrandizement to behavior

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz