Hlavní obsah
Psychologie

„Já jsem obět, kdo je víc?“ narcistu poznáte snadno, žít s ním je horší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: RDNE (Pexels)

S narcistou si zažijete peklo.

Narcismus je pojmem skloňovaným poměrně hojně. Víte ale skutečně, co se za ním skrývá? Kdo je narcista a co je pro něj specifické?

Článek

Obecně je narcismus definován jako stav, kdy člověk trpí přehnaným obdivem k sobě samému. Často je součástí i arogantní vystupování, které by však nemělo být zaměněno s asertivitou. Stejně tak bývá přítomen nedostatek pochopení pro druhé. Další osoby narcista chápe jen jako nástroje pro dosažení vlastních cílů.

Pojmenován je tento rys podle Narcise (Narkisos nebo Narkcissus). Tato postava se objevuje v řecké mytologii. Jedná se o mladíka, který byl podle legendy zamilován do sebe samotného. Kochal se tak neustále zálibně vlastním odrazem ve vodní hladině. A jednou se mu tato kratochvíle stala osudnou, když do vody spadl a utopil se.

Poměrně dobře tento příběh ilustruje skutečnost, že s narcistou jednoznačně v první řadě není snadné vyjít. A také to, že nadměrná sebeláska se může v negativním slova smyslu promítnout do vztahů i do života.

Jak se typicky chová narcista

Obecně lze říci, že každý z nás může v určité míře čas od času vykazovat narcistické rysy. Ostatně současná doba k tomu přímo vybízí. Pomyslnou nejlepší verzí svého vlastního já se na sociálních sítích prezentuje mnoho lidí a v zásadě jde o chování standardní.

Narcistická porucha osobnosti již prakticky představuje extrémní stav, kdy jedinec trpí trvalou potřebou grandiozity, obdivu od druhých a nedostatkem empatie. Takové osoby postrádají sebereflexi. Jejich prožívání mohou současně rámovat deprese, úzkosti, užívání návykových látek či mezilidské problémy. A to bývají pak i častější důvody, proč vyhledají odborníka. Prvopočáteční intenzivní zaměření na sebe je k tomu zpravidla nedovede.

Samotný pojem narcismus však sice označuje patologický rys osobnosti, ale zastřešuje spíše spektrum projevů, které mohou nabývat různé intenzity. Někteří jedinci tak „pouze“ vykazují určité narcistické rysy a minimálně zpočátku se paradoxně navíc jeví jako okouzlující osobnosti. Teprve později se v plné míře odhalí jejich povaha. Jak se projevuje?

Takoví lidé jsou velmi rádi středem pozornosti a jsou nadmíru egocentričtí. Rádi a okázale dávají najevo, že jsou nejchytřejší a mají kontakty se „správnými“ lidmi. Narcisté jsou rovněž ješitní. Vybudit zdání úspěšnosti je pro ně mimořádně důležité. Pěstují nevyrovnané vztahy, v nichž jsou zvyklí spíše brát než dávat. Patrná je nadřazenost i přemrštěná sebechvála.

Jak narcismus vzniká a jaké má důsledky

Podle odborníků si však zpravidla všimneme varovných signálů v chování svého protějšku pozdě. Narcisté bývají poměrně charismatičtí a lidi kolem sebe si tak dokáží doslova omotat kolem prstu. Mohou být také poměrně ambiciózní až perfekcionističtí. Narcismus podporuje sebevědomí, emocionální stabilitu a tendenci chovat se dominantně a přebírat roli vůdce. Narcisté vykazují často nezvyklou inteligenci nebo talent, který okolí imponuje.

Vysoká úroveň narcismu je však pro vztahy velmi škodlivá. A to ať už se jedná o vztahy partnerské či jiné rodinné, ale i profesní. U partnera dochází ke značnému poškozování sebevědomí. Zásadní problém soužití s narcisty spočívá v tom, že trpí hlavně okolí postiženého.

V případě narcismu se totiž podle jedné teorie jedná o vrozený rys osobnosti. Uvažuje se o různých příčinách včetně genetických, zmiňován bývá vliv prostředí a také neurobiologické faktory. Obecně lze říci, že narcismus projevující se v dospělém věku odpovídá regresi osobnosti do období, kdy byl člověk ještě dítětem. Ten se tak, zjednodušeně řečeno, vrací do časů, kdy svět sloužil ryze pro splnění egoistických potřeb jediného subjektu.

I pro nejbližší jedince se tak jedná o nepříjemný problém a čas strávený v přítomnosti narcisty může být vnímán jako mimořádně stresující. Dotyčný však v zásadě netrpí nikterak a je se se sebou spokojen. Některé teorie však této tezi oponují a vnímají narcismus spíše jako nedostatek sebelásky. Ten je nahrazen právě stálým saturováním potřeby obdivu z okolí. Narcisté tak ve výsledku mohou být křehcí, zranitelní a nadmíru prožívat vlastní emoce. Mimo to někteří experti tvrdí, že dospělého narcistu lze „vypěstovat“ naopak i přehnaným postavením dítěte na piedestal v rámci rodiny.

Jak se vypořádat s narcistou

Přestože poznat narcistu není snadné, stačí vám k tomu malý trik: Srovnejte si, co dotyčný říká a jak se chová. Zní jeho slova až nadmíru dobře nebo jsou naopak nepříjemná a mají tendence vyvolávat nátlak? A současně pozorujete značný rozpor v tom, co dotyčný činí? V takovém případě můžete mít tu „čest“ právě s narcistou.

Zarazit by vás nemělo, že jsou narcisté poměrně dovední manipulátoři. Jsou tedy pravými mistry nejrůznějších výmluv. Vždy si umí úspěšně zdůvodnit, proč překračují hranice, neplní sliby a celkově se nechovají tak, jak od nich okolí očekává. Prohlédnout jejich strategii je proto základní předpoklad k tomu komunikaci s nimi zvládnout.

Pokud je to tedy nezbytně nutné. Vztah s podobně patologickou osobností může přejít až ve vykořisťování. A to byste si samozřejmě neměli nechat žádným způsobem líbit. Odchod je tak často tím vůbec nejlepším řešením. Jak se zachovat, pakliže to možné není?

Obecně je tak důležité si udržet odstup, nenechat se do sítě manipulací vtáhnout a nastavit si zdravé hranice. Je tak zcela zásadní naučit se říkat: „Ne.“ Optimální je nebýt citově zainteresován. A pozor, jednoznačně nelze očekávat, že narcistu změníte. Hádat se s ním o jeho pohnutkách a chování se často ukazuje jakožto zcela bezvýsledné.

Zdroje

1) Jak poznat a zastavit narcistu

2) Diplomová práce narcismus

3) Narcismus

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz