Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stříbrný věk v Nizozemí: Stáří těžce souzní s mladými

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jeremy Wong (Unsplash)

Smrt jednoho seniora může způsobit smutek jeho přátel, takové rozhodnutí není radno brát na lehkou váhu. (ilustrační obrázek)

Stárnutí není jednoduché. Pro jedince ani jeho rodinu. Senioři mají často sníženou schopnost pohybu, zhoršuje se jim paměť a postupem času často přestávají být samostatní. Specifický, avšak vysoce kontroverzní přístup mají v Nizozemí.

Článek

Holandsko je v otázce starých lidí poměrně specifickou evropskou zemí. Stará se o ně jinak než český sociální systém a snaží se je i jinak zapojovat do veřejného života. Druhou stránkou tohoto přístupu je také pozitivní přístup k eutanazii, která je povolena přes 20 let.

Soužití mladých se starými

Mladí lidé se od starých mohou hodně naučit. Někdy takové soužití není snadné, ale jistě si i vy pamatuje, kolik vám toho vaše babička a dědeček vyprávěli a kolik životních mouder vám stačili předat. Vzpomínky na babičku s dědou vždy zahřejí u srdce. A v Nizozemsku našli zajímavý, avšak kontroverzní přístup na soužití mladé generace s tou nejstarší. A to doslova – často totiž žijí společně v jedné domácnosti. Na tom by ostatně nebylo nic zvláštního, pokud by se jednalo o pokrevní příbuzné – ale v Nizozemsku společně žijí úplně cizí lidé. A taková domácnost často funguje překvapivě dobře pro všechny zúčastněné.

Některé domovy důchodců v Nizozemsku začali kromě starých lidí, kteří jsou jejich typickými klienty, ubytovávat právě i studenty. Staří a mladí se pak navštěvují, vzájemně si předávají své znalosti a zkušenosti a funguje to oboustranně překvapivě dobře.

Dalším modelem soužití nejstarší a mladé generace je klasický pronájem bytů, kdy většinu nájmu platí právě mladý člověk, což seniorům velmi finančně pomůže. Důchodce naopak může mladému spolubydlícímu pomoci svými životními zkušenostmi, poradit mu a být jakýmsi jeho průvodcem dospíváním. Plus může uvařit, poklidit a tak dále. I tento model je v Nizozemsku poměrně populární.

Senioři v Nizozemsku

Covid-19 přinesl seniorům po celém světě mnohem větší izolaci než předtím a řada z nich to po psychické stránce nesla velmi špatně. Teď už je naštěstí situace s pandemií vyřešena a svět se vrátil do normálu.
V Nizozemsku žije nejvíce starých lidí na severu a východě země a největší množství seniorů je podle nizozemských statistik v provinciích Zeeland a Limburg. Zato ve velkých nizozemských městech až tolik seniorů nenajdete – podle dat z roku 2019 žilo ve čtyřech největších městech (Amsterdam, Rotterdam, Hague, Utrecht) dohromady pouhých 220 tisíc seniorů nad 70 let věku.

Jak se tedy zdá, senioři v Nizozemsku odcházejí z velkých měst spíš na venkov. Tam žijí v klidu, beze spěchu a užívají si podzim svého života. Zvlášť v jižní části Nizozemska platí, že senioři žijí ve velmi krátké vzdálenosti od svých dětí (typicky do 35 kilometrů), takže jejich děti jim mohou pomoci a mohou se vzájemně navštěvovat.

Pohled na smrt v Nizozemsku

Starší člověk potřebuje častější lékařskou péči než mladý, protože ho typicky trápí více nemocí a různých zdravotních neduhů. Jinak tomu není ani v Nizozemsku. Podle statistik potřebuje v Nizozemsku neoficiální péči (obvykle od svých blízkých) asi 10 procent seniorů nad 65 let. Přitom okolo 2 milionů seniorů nad 70 let věku žije samostatně.

V Nizozemsku mají senioři jednu velkou výhodu oproti starým lidem z mnoha jiných zemí včetně Česka – mají možnost eutanázie. Pokud by se jejich zdravotní stav velmi zhoršil, byli naprosto nesamostatní, neschopní chůze a doslova „ležáci“, mají možnost požádat o eutanázii a dobrovolně tak zemřít – a ušetřit si hodně bolesti a trápení. Je to takové „družstvo poslední vůle“ a Nizozemsko díky tomu na smrt pohlíží úplně jinak než třeba my. Asistovaná sebevražda má přitom jasné podmínky a nemůže o ni požádat kdokoliv. Pro seniory je to ale velká naděje, že svůj konec života mohou prožít naplno a pak odejít důstojně.

Pro eutanázii se v Nizozemsku každý rok rozhodne několik tisíc lidí a od roku 2019 jejich počty stoupají (v roce 2019 ji podstoupilo 6 361 lidí, v roce 2021 dokonce 7 666 lidí). Lidé včetně seniorů se tak v Nizozemsku smrti už dávno nebojí. Vědí, že umí být milosrdná a že nemusejí zbytečně trpět – až jim bude nejhůř, budou moci požádat o pomoc s odcházením na věčnost. I v České republice se o eutanázii dlouhodobě jedná, má své příznivce a odpůrce, ale zákonodárci ji ještě nepovolili - a možná ani nikdy nepovolí. Co si o ní myslíte vy, je podle vás možností důstojného odchodu, nebo hrozí její zneužití a do Česka nepatří?

Zdroje

1) What is the living situation of the elderly in the Netherlands? - včetně statistik

2) Why is the Netherlands one of the best places to grow old?

3) Eutanazie v Nizozemí

4) Studie Eutanazie

5) Vesnice pro osoby s postižením demence

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz