Hlavní obsah
Zdraví

Potrat je levný a efektivní, víme co vás čeká když se pro něj rozhodnete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tawny Nina Botha (Pixabay)

Pokud druhé dítě nechcete, můžete jít na potrat.

Rozhodnutí, které není nikdy příjemné, leckdy však nevyhnutelné. Každý rok podstoupí umělé přerušení těhotenství tisíce žen. Víte, jak postupovat, kdybyste se sami dostali do podobné situace?

Článek

Legislativní ukotvení potratu

Interrupce podléhá zákonu č. 66/1986 Sb., který se nazývá Zákon České národní rady o umělém přerušení těhotenství. Poslední novelizace tohoto zákona proběhla v roce 1987 a od té doby zůstává nezměněn. Vymezuje postup i podmínky, které se s umělým přerušením těhotenství pojí.

Postup a podmínky potratu

Rozhodnete-li se, že chcete zákrok podstoupit, musíte nejprve podat písemnou žádost svému ošetřujícímu gynekologovi. Ten vás podrobně vyšetří a stanoví, v kolikátém týdnu těhotenství právě jste a je-li plod zdravý.

Mezi základní podmínky potratu totiž patří, že jde provést jen do 12. týdne těhotenství. Výjimku představují pouze případy, kdy je plod geneticky poškozený nebo je těhotná žena ohrožena na životě. V takovém případě lze potrat provést až do 24. týdne těhotenství. Těhotenství také nelze uměle přerušit dříve než 6 měsíců po poslední interrupci. Zde se připouští hned několik výjimek, a to vážné zdravotní komplikace, žena alespoň dvakrát rodila, dosáhla věku 35 let nebo existuje důvodné podezření, že otěhotněla v důsledku trestné činnosti, která na ní byla spáchána. Ukončený týden těhotenství je také klíčový pro typ zákroku (viz Druhy interrupce).

Důležitý je také věk ženy. Pokud o přerušení těhotenství žádá nezletilá dívka (mladší 15 let), má lékař povinnost kontaktovat policii a zákonného zástupce pro pohlavní zneužití nezletilé. Do 16 let je nutné k žádosti přiložit také souhlas zákonného zástupce. Do 18 let dívka souhlas zákonného zástupce sice nepotřebuje, ale bude vyrozuměn písemnou formou o provedení tohoto zákroku.

Druhy interrupce

Prvním typem interrupce je tzv. miniinterrupce, která se provádí do ukončeného 6.-8. týdne těhotenství. Ženy, které ještě nerodily, ji mohou podstoupit do 45 dnů od poslední menstruace. Ženy, které již rodily až do lhůty 55 dnů od poslední menstruace. Před tímto zákrokem je třeba podstoupit ultrazvukové vyšetření, vyplnit dotazník před anestezií a předoperační vyšetření u obvodního lékaře. Zákrok lze provést v celkové anestezii nebo analgosedaci. Děložní hrdlo ženy se roztáhne a vsune se jím dovnitř trubice s ostrým hrotem. Pomocí této trubice napojené na sací přístroj se odsaje děložní sliznice. Jedná se o tzv. vakuovou extrakci. Po odsátí obsahu dělohy se provádí i revize dutiny pomocí kyrety (lékařský nástroj sloužící k odebrání biopsie či zbytků dělohy), kterou se odstraní možné zbytky. Po zákroku je třeba dodržovat zvýšenou hygienu (pouze sprchování, žádné koupele), vyvarovat se fyzické námahy a po dobu 2-3 týdnů nemít pohlavní styk. Na kontrolu se chodí většinou po dvou týdnech, kdy lékař zhodnotí stav dělohy i děložního čípku a pochvy celkově.

Druhým typem interrupce je tzv. kyretáž neboli klasická interrupce. Ta se provádí od ukončeného 8.-12. týdne těhotenství. Před tímto zákrokem je třeba též podstoupit ultrazvukové vyšetření, vyplnit dotazník před anestezií a předoperační vyšetření u obvodního lékaře. Kyretáž se provádí v celkové anestezii. Operatér rozšíří děložní čípek a seškrabuje vnitřní výstelku dělohy. K tomu používá kyretu. Na závěr zákroku je nutné ultrazvukové vyšetření k revizi dělohy. Celý výkon trvá maximálně 10 minut. Pokud nejsou přítomny žádné komplikace, odchází žena domů ještě tentýž den. Následně je třeba po dobu 6 týdnů dodržovat zvýšenou hygienu a vyvarovat se pohlavního styku. Žena obvykle po celých těchto 6 týdnů krvácí. Po tuto dobu také chodí na kontroly ke svému gynekologovi. Pokud se jedná o situaci, kdy jde uměle přerušit těhotenství do 24. týdne, tedy pokud je plod geneticky poškozen nebo těhotenství ohrožuje ženu na životě, provádí se interrupce dvěma možnými způsoby. Buď může lékař plod vyjmout skrz rozšířený děložní kanál nebo lze vyvolat porod a plod porodit přirozeně. Tato cesta je pro ženu však pochopitelně velmi psychicky náročná.

Potratová revoluce – pilulka

Existuje také tzv. chemická interrupce, která je prováděna do 7. týdne těhotenství. Potrat vyvolá látka prostaglandin obsažená v pilulce Mifepristonu. Ta se musí pozřít v lékařském zařízení pod dohledem lékaře, a to hned dvakrát. Po dvou dnech žena musí přijít zpátky k lékaři a spolknout jednu tabletu Mispregnolu. Za 2-3 týdne přijde na kontrolu, aby se zhodnotilo, zda byl potrat úspěšně proveden. Bohužel 8-10% těchto interrupcí potřebuje i následný lékařský zákrok. Potratová pilulka tedy není 100 % spolehlivá. I po chemické interrupci je třeba zvýšeně dbát na tělesnou hygienu, vyvarovat se pohlavního styku a omezit fyzickou aktivitu.

Kolik stojí potrat?

Interrupce je bezplatná pouze v případě, že byla doporučena lékařem. Pokud je prováděna na vlastní žádost, pacientka si jí sama hradí. Ceny si každé lékařské zařízení provádějící interrupce stanovuje samo. Průměrná cena kyretáže se pohybuje kolem 6-9 tisíc korun, cena miniinterrupce kolem 4-5 tisíc korun. Uvedené částky již zahrnují i poplatek za anestezii. Cena potratové pilulky se pohybuje kolem 3-5 tisíc korun.

Závěr

Článek shrnuje vše podstatné o tom, co vás čeká, když se rozhodnete zákrok podstoupit. V současné době je problematika potratů velmi kontroverzní hlavně v sousedním Polsku. U nás jsou naštěstí ženy chráněny zákonem, který dbá na jejich zdraví a respektuje jejich svobodnou volbu. Pokud se rozhodujete nad tím, zda zákrok podstoupit, neváhejte, je to efektivní řešení budoucích problémů.

Zdroje

1) Zákon č. 66/1986 Sb.

2) Miniinterrupce

3) Typy potratů

4) Interrupce

5) Potratová pilulka

6) Rizika

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz