Hlavní obsah

Euro jsme měli přijmout už dávno, jednotná evropská měna má jenom výhody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Koruny jsou koruny, ale euro je bohatství.

Jednotnou evropskou měnu euro aktuálně přijalo již 20 z celkem 27 členských zemí EU. Česko mezi ně však stále nepatří. Jaké výhody by mu tato změna přinesla?

Článek

Aby země mohla euro přijmout, musí podle samotné EU splňovat tzv. konvergenční kritéria. Jedná se o ekonomické a právní podmínky, které byly v roce 1992 dohodnuty v rámci tzv. Maastrichtské smlouvy a jsou tedy rovněž známy pod označením maastrichtská kritéria.

Jak konstatuje Česká národní banka, v původním dokumentu Strategie přistoupení České republiky k eurozóně odsouhlaseném v září 2003 vláda ČR stanovila jako nejbližší možný termín vstupu ČR do eurozóny období let 2009 až 2010.

To se ale naplnit nepodařilo a kdy bude moci Česko přijmout euro není v této chvíli dle vyjádření ČNB známo. Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák je v tomto směru optimističtější a hovoří o tom, že Česká republika učinila v této záležitosti pokrok a jednotnou měnou by tudíž Češi mohli začít platit už v roce 2028 nebo 2030. Výjimku k nepřijetí eura v této chvíli stát vyjednanou nemá.

Co to bude znamenat pro občany? ČNB upozorňuje na to, že pokud by k přijetí jednotné měny došlo, nebude to mít vliv na růst cen v negativním slova smyslu. Žádná přímá souvislost v tomto směru jednoduše neexistuje. Navázána není změna měny ani na růst mezd a reálnou životní úroveň a výkonnost ekonomiky ČR. Tyto aspekty proto dotčeny přímo nebudou. Byť jeden z cílů zavedení eura je právě i vytvoření takových podmínek, které Česku umožní se ekonomicky vyrovnat vyspělým zemím Evropské unie.

Ze zavedení eura budou profitovat spotřebitelé i podnikatelé

Pro běžného spotřebitele ze zavedení jednotné evropské měny vyplynou především praktické přednosti v podobě snadněji porovnatelných cen. To dává spotřebitelům do rukou vcelku jedinečný „bič“ na obchodníky. V rámci srovnání bude možné na ně vyvinout tlak a vymanit se ze zavedené praxe neopodstatněně vyšších tuzemských cen.

Eurozóna navíc dokáže disponovat účinnějšími mechanismy pro kontrolu inflace. Euro lze považovat za adekvátně stabilní měnu, která si je schopna udržet kupní sílu a chránit úspory před znehodnocováním. Zásadní je také bezpečnější investování bez kurzového rizika.

Dále se jedná o zcela bezproblémové cestování, které je podmíněno opět transparentností. Zbavíte se navíc i nutnosti měnit hotovost, platit poplatky za výběr z bankomatů a nebudete mít horší kurz při platbě kartou, pakliže pojedete do zahraničí.

Za největšího příjemce trvalých výhod ze zavedení eura jako zákonné měny v české ekonomice je však považován podnikový sektor. Benefitovat na tomto aspektu pak primárně budou podniky s vysokým podílem zahraničně obchodních aktivit. Ty mohou těžit opět z odstranění kurzového rizika, snížení transakčních nákladů i nižších úrokových sazeb.

Česko bude ve výsledku atraktivnější pro zahraniční investory, což do tuzemska přinese nové pracovní příležitosti, a to včetně těch kvalifikovaných. Euro tedy může být i jednou z cest, jak vymanit z pověsti levné evropské „montovny“. Snazší, levnější a bezpečnější obchodní transakce pak přinesou výhody nejen v rámci celé eurozóny, ale bude je možno využít i vůči zbytku světa.

Zavedení jednotné evropské měny povede k podpoře národní ekonomiky

Na úrovni makroekonomické je nutné především zmínit následnou možnost spolurozhodování o měnové politice eurozóny. Guvernér ČNB se stane součástí Rady guvernérů ECB, která rozhoduje o nastavení měnově-politických úrokových sazeb a o všech dalších souvisejících náležitostech.

Stejně tak bude ČR čelit vyššímu tlaku na rozpočtovou kázeň. Naplnit bude muset obsah Paktu stability a růstu, nicméně obecně lze tvrdit, že racionální zacházení s veřejnými financemi je vyloženě v zájmu udržitelného hospodaření. Česká republika proto tímto krokem prospěje především sobě a svým vlastním občanům.

Euro nabízí Česku též ochranu před kurzovými krizemi. Jakmile dojde k zániku koruny, jednoduše přestane existovat měna, vůči které by mohlo být možné spekulovat. Současně se tím vyvine tlak na českou vládu, aby pomohla udržovat stabilitu eurozóny. Makroekonomické přínosy eura jednoznačně dokáží převýšit náklady. Výsledkem by tedy měla být celková ekonomická a finanční stabilita v zemi. Ta se následně přetaví v růst.

A v konečném důsledku je zde ještě jedna výhoda, která nemusí být vysloveně nejdůležitější, ale opominout ji nelze: Jde o jakési hmatatelné vyjádření jednotné evropské identity. V Česku bychom si měli být ochotni připustit, že plnohodnotnou součástí Evropy se staneme, až se takto začneme i sami cítit. Dokud v sobě budeme živit určitou malost, nikdy se onomu proklamovanému západu vyrovnat nedokážeme.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz