Hlavní obsah
Zdraví

Jak zajistit, aby menstruační kalíšek neprotékal?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Kozub (Unsplash)

Únik menstruační krve během dne je pro ženy nepříjemností.

Řada žen a dívek se obává nošení menstruačního kalíšku, protože si nejsou jisté pocitem čistoty. Ani prvotní zkušenosti vás nemusí utvrdit v tom, že kalíšek je adekvátní řešení. Jeho protékání se přitom dá zabránit. Co byste měla vědět?

Článek

Špatně zvolená velikost

Za protékáním může být hned několik příčin. Většina z nich je však poměrně dobře řešitelná. Tou první může být nevhodně zvolená velikost kalíšku. Pakliže je kalíšek malý, může protékat, protože dost těsně nepřiléhá k poševní stěně.

To poznáte tak, že kalíšek se volně pohybuje dolů, pokud za jeho stopku zatáhnete, případně jej chytíte ve spodní části a zkusíte s ním pootočit. Někdy se může kalíšek pohybovat i samovolně. Pak si musíte pořídit jinou velikost. V některých případech má navíc vliv i tvar kalíšku.

Špatně zavedený kalíšek

Stejně tak vám může problémy způsobovat špatné zavedení kalíšku. Pokud si kalíšek zavedete nízko, zatímco pochvu máte v dolní části širší, projeví se to právě protékáním. Chybné je i zavedení kalíšku nadměrně vysoko. Kalíšek je pak uložen v příliš širokém místě a opět protéká. Jeho posunutí dolů tedy pomůže tomuto problému zabránit.

Správně zavedený kalíšek vytvoří podtlak. Neměl by být nijak cítit. Pokud je vám tedy uvnitř kalíšek subjektivně nepříjemný, pravděpodobně jej nemáte zavedený dobře a hrozí, že nebude plnit správně svou funkci. Zkuste jej jednoduše zavést znovu.

Důvodem protékání může být i to, že se kalíšek nerozvinul tak, jak měl. Opět pomůže vyjmutí a opětovné zavedení kalíšku, případně vyzkoušejte odlišný typ skladu. Je pochopitelné, že se vám zavádění na první pokus, nebo dokonce několik pokusů nepovede, takže nebuďte zbytečně ve stresu.

Nízký nebo vysoký děložní čípek a jiné anatomické odchylky

Příčina může tkvět i ve vaší anatomii. Tedy v nízko položeném nebo nakloněném děložním čípku. Pokud máte pocit, že jste kalíšek zvolila optimálně a umístila jej podle návodu, přesto vám stále protéká, konzultujte situaci se svým gynekologem, který zná specifika vašeho těla.

Anatomicky odlišná může být i vaše pochva. Pak je možné, že vám kalíšek nebude přes veškerou snahu sedět vůbec a musíte zvolit jiný typ menstruačních pomůcek.

Nedostatečné vyprazdňování

Jakkoli se vám může zdát, že vaše vylučování a menstruace spolu nemohou souviset, není tomu tak. Odpověď tkví opět v ženské anatomii a umístění jednotlivých orgánů. Při zácpě se může stát, že konečník tlačí na pochvu.

To může způsobit promáčknutí kalíšku a jeho protečení. Proto je nutné dbát na pravidelné vyprazdňování.

zdroje

1) 7 běžných důvodů úniku krve z menstruačního kalíšku

2) 6 důvodů problémů s menstruačním kalíškem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz