Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lékařka, doktorka, anebo manažerka? Ke svobodě i úspěchu ženám mnohdy dopomůže bezdětnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tawny Nina Botha (Pixabay)

Jedno dítě, druhé dítě a kariérní růst je naprosto mrtvý.

Doba, kdy jedinou rolí žen bylo rodit děti, už je naštěstí pryč. Přesto ženy v určitém věku čelí očekávání, že děti mít budou. Porodit ale znamená zastavit kariéru. Některé ženy se tak dětí dobrovolně vzdávají.

Článek

Mladé ženy od určitého věku na rodinných setkáních poslouchají stále tu samou otázku: „Kdy budeš mít děti?“ Platí to nejen pro ženy vdané nebo žijící v dlouhodobém vztahu. Prostě bere rodina, ale vlastně i celá společnost, za naprosto samozřejmé, že každá žena děti mít nejen může, ale zároveň také chce. Jsou ale ženy, které se rozhodly děti nemít po důkladném rozmyšlení. Důvodem může být snaha nezabrzdit slibně rozjetou kariéru, ale také obavy z dnešního světa nebo životní postoje.

Nejčastěji mladé ženy do mateřství tlačí jejich vlastní rodiče, kteří touží po vnoučatech. To je jistě pochopitelné, ale i přesto by měla rodina být schopna akceptovat i rozhodnutí opačné. Ale vedle rodiny je tady i tlak společenský. Nejen od demografů ženy slyší, že rodit děti je v podstatě vlastenecká povinnost, protože porodnost je základem budoucí prosperity. Paradoxně k tomu ještě ženy často čelí diskriminaci, kdy nezískají nějakou pozici, nebo je jejich kariérní postup tlumen, protože „ona určitě bude doma s dítětem“. Když chce mít děti, poškodí si kariéru, když nechce mít děti, je podle obecných představ „divná“. Fér to není ani v jednom ohledu.

Komplikace v partnerských vztazích

Vedle pracovních důvodů je častým důvodem odkladu mateřství absence dlouhodobého vztahu, případně vztah, v němž nejsou pro výchovu dítěte optimální podmínky. Ženy po třicítce mají s hledáním partnera stále větší problémy. Průměrný věk, kdy má žena první dítě, se tak nejen u nás, ale i v dalších rozvinutých zemích neustále zvyšuje.

A to opět zvyšuje tlak na ně, jsou označovány jako sobecké, protože daly přednost studiu nebo práci před rozením dětí. Zvlášť zraňující jsou pak odsudky, že kvůli vyššímu věku prvorodiček se rodí děti se zdravotními komplikacemi. Ale vedle kariéry může být důvodem třeba fakt, že žena nemá dítě s kým počít. Respektive to by většinou takový problém nebyl, ale na výchovu dítěte by měli být rodiče oba. Muži takovému tlaku čelit nemusí, protože jejich schopnost mít děti není věkem limitována tolik jako u žen. Proto jejich touha po dětech není omezena na věk zhruba pod čtyřicet, ale potomky si pořizují i s výrazně mladšími partnerkami ve věku, kdy jsou jejich spolužáci už dědečky.

Stereotypy všude

Všimli jste si, že společenský tlak se projevuje i v detailech? Třeba knihy o rodičovství jsou psány především pro budoucí maminky, protože to je ta „jejich“ role. I dnes, kdy otcové na rodičovské dovolené zdaleka nejsou výjimkou. Přestože se muži dokáží většinou o malé děti velmi dobře postarat, stereotypně jsou i ve filmech a knihách popisováni jako nešikovní hlídači, pro které je péče o děti souhrnem každodenních průšvihů. Ale řada otců je skvělými rodiči, péče o děti pro ně není nutným zlem, ale promyšleně zvolenou rolí, protože je prostě baví. Lásku k dítěti přece nemá jen žena, která mu poskytla svou dělohu, ale také otec. Proč je tlak jen na ženy?

Českým specifikem je předpoklad, že žena bude s dítětem doma několik let, protože je to její „povinnost“. Máme extrémně dlouhou rodičovskou dovolenou a zároveň ženy doma zůstat nutíme, protože zkrácené úvazky jsou v podstatě nedostupné, jeslí a školek není dost a chůvy jsou drahé. Často žena s dítětem být doma musí, i když nechce, protože nemá žádnou šanci najít někoho, kdo by se o něj postaral, až bude v práci. Divíte se, že některé ženy pak děti raději vůbec nechtějí?

Absurdní jsou v českých podmínkách i překážky, které jsou do cesty kladeny stejnopohlavním párům. Místo podpory čelí diskriminaci.

Děti nechci, akceptujte to!

Ať už k bezdětnosti vedou jakékoli důvody, je to rozhodnutí každé ženy a její okolí i celá společnost by to měly akceptovat. Zvláště u veřejně známých osobností ale vidíme pravý opak, někdy nejen směšný, ale i krutý. Tak třeba jedna známá žena musela na svých sociálních sítích číst hejty o tom, jak je k ničemu, protože nemá děti, často velmi zlé a vulgární. Jenže ona zrovna děti nevyměnila za kariéru, ale děti mít ze zdravotních důvodů prostě nemůže.

Pokud vám nějaká žena tedy řekne, že děti mít nechce, netlačte na ni, nepřemlouvejte ji, prostě její rozhodnutí akceptujte. Její život, její důvody a její rozhodnutí, ne vaše. Naštěstí už se v médiích objevují i příběhy žen, které se rozhodly být bezdětné. Jeden takový příběh třeba zveřejnila CNN.

Ze života bezdětné ženy

Dyanna Voleková od útlého věku v hloubi duše věděla, že děti nechce. Možná to pramenilo z toho, že viděla, jak její matka obětovala svůj sen stát se letuškou a pracovala ve třech zaměstnáních, aby sama vychovávala dvě děti. Nebo ji možná víc zajímaly jiné aktivity.

„Vždycky se těším na další věc,“ řekla Voleková, která pracuje v místní samosprávě v San Franciscu. „Být rodičem mezi ně nikdy nepatřilo.“ Přesto jí myšlenka bezdětnosti připadala společensky natolik tabu, takže se tím příliš nezabývala. Ale po sňatku s manželem dospěli k závěru, že chtějí být bezdětní.

Nemít děti jí dává pocit svobody, který její přátelé, kteří jsou rodiči, nemají. Mohou pracovat na brzkém odchodu do důchodu, což je cíl, který by byl v tak drahém městě, jako je to jejich, jinak nedosažitelný. A v každodenním životě mají spoustu času pro sebe.

CNN také zmapovala nejčastější důvody, proč děti nemít. Některé ženy nechtějí nést rodičovskou zodpovědnost, případně mají obavy z těhotenství. Jiné se obávají, že by při péči o dítě neměly dostatek podpory od partnera a rodiny. V řadě zemí navíc ženy nemají ani dostatečnou podporu státu. Nechtějí být nejdřív povinně rodičem, až pak člověkem. Další ženy nechtějí měnit svůj životní styl, což by při mateřství nešlo dodržet. Chtějí studovat, pracovat, cestovat a je to jen jejich volba. Pokud potkají partnera, který je do mateřství nenutí, nevidí důvod takový život měnit.

„Lidé, kteří se rozhodnou být bezdětní, o tom hodně přemýšlejí – řekla bych, že dokonce více než lidé, kteří děti mají,“ dodala Dyanna Voleková.

Pokud tedy chceme mít (a zároveň jako společnost také nutně potřebujeme) lékařky, právničky, učitelky, manažerky, vědkyně a další úspěšné ženy, nemluvme jim do jejich rozhodnutí, jak chtějí žít. Silné ženy ve svém okolí podporujme, ať už si vyberou život s dětmi, nebo bezdětnost.

Zdroje
1) Women still face unfair pressure about having children

2) Why more women are choosing not to have kids

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz