Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kakao podraží: Do roku 2050 skončí třetina produkce kakaa, je to následek klimatické změny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay (Pexels)

Kakaové boby jsou náročné na pěstování.

Milovníci čokolády si již možná všimli, že jejich oblíbená pochoutka začíná pomalu ale jistě zdražovat. Možná ale měli za to, že se jedná o projev stejných vlivů, které zdražují i ostatní potraviny. Skutečnost je trochu jiná.

Článek

Na cenu tabulky čokolády, kterou si koupíte v obchodě, má samozřejmě vliv celá řada faktorů. Není proto pochyb o tom, že vyšší cena čokolády souvisí i s takovými parametry jako jsou ceny energií, růst mezd nebo třeba sazba DPH. Také jde ale o ceny surovin. Tou nejdůležitější je v případě čokolády kakao. To zdražuje velmi výrazně. A co je ještě důležitější, růst jeho ceny se jen tak nezastaví.

Za nárůstem ceny kakaa, klíčové suroviny pro výrobu čokolády, stojí hned několik faktorů. Mezi ty nejdůležitější však patří změny klimatu, které ohrožují kakaové plantáže po celém světě. Pokud se ptáte, co má společného klimatická změna a cena kakaa, pak vězte, že opravdu hodně.

Klimatické změny a kakao

Kakaovníky jsou tropické rostliny, které pro svůj růst a produkci plodů vyžadují specifické klimatické podmínky. Mezi ně patří především vysoké teploty, dostatek srážek a vysoká vlhkost vzduchu. To vše je pro pěstování kakaa klíčové. V poslední době však bohužel vedou změny klimatu k narušení těchto podmínek v oblastech, kde se kakaovníky od nepaměti pěstovaly a pěstují. Teploty se zvyšují až nad rámec toho, co kakaovníky potřebují, srážkové úhrny se mění a extrémní povětrnostní jevy, jako jsou sucha nebo naopak ničivé záplavy, se stávají stále častějšími.

Tyto změny mají bez nadsázky zničující dopad na kakaové plantáže. Rostliny se kvůli nim potýkají s chorobami a škůdci, které se v teplejším a vlhčím prostředí šíří ještě snadněji než doposud. Jinde zase snížení srážek naopak vede k nedostatku vody, která je pro kakaovníky životně důležitá. A extrémní povětrnostní jevy přímo ničí plodiny a mechanicky poškozují rostliny.

Extrémní počasí však má na ceny kakaa i nepřímý vliv. Záplavy například ničí infrastrukturu, která zvláště v mnoha zemích, kde se kakao pěstuje, není na příliš vysoké úrovni. Komplikují tak dopravu sklizeného kakaa do přístavů nebo k dalšímu zpracování. To vše jsou vlivy, které pěstování kakao ztěžují a samozřejmě také prodražují.

Pěstování kakaovníků již snazší nebude…

Jestliže je současná situace nepříznivá, tak do budoucna to bude podle všeho ještě horší. Očekává se, že změny klimatu, které budou stále patrnější a intenzivnější, povedou v následujících desetiletích k dramatickému poklesu produkce kakaa. Podle některých odhadů by do roku 2050 mohly dokonce úplně skončit plantáže zajišťující až třetinu světové produkce kakaa. Je zcela jasné, že něco takového by vedlo k dalšímu prudkému nárůstu cen čokolády a mohlo by to vést dokonce k nedostatku této oblíbené pochoutky na trhu. Z čokolády by se tak stalo vyloženě luxusní zboží tak, jak tomu bylo v Evropě někdy v 19. století.

Kakao jistě není jediná plodina, která je ohrožena změnami klimatu. Situace je ve skutečnosti mnohem horší a celá řada dalších důležitých plodin, jako je pšenice, rýže či kukuřice, je také ohrožena. Citlivost na změny klimatických podmínek vykazuje zkrátka podstatná část živých organismů, od korálů přes kakaovníky až po kukuřici a lední medvědy. Plyne z toho jediné, měníme planetu takovým způsobem, který může v nepříliš vzdálené budoucnu způsobovat vážné potravinové krize. A nedostatek čokolády je mezi nimi ve skutečnosti spíše marginalitou. Zemské klima a obecně celé životní prostředí je natolik komplexním systémem, že jakýkoliv zásah do něj může vést k důsledkům, které nejsme schopni ani odhadnout, natož přesně predikovat a kvantifikovat.

Můžeme proti drahé čokoládě nějak bojovat?

Je samozřejmě těžké mluvit o přímé souvislosti toho, co děláme, přímo s cenou čokolády. Změna klimatu je globálním problémem, který nemůže vyřešit sám žádný stát, tím méně jednotlivec. Navíc je pravda, že klimatická změna bude po určitou pokračovat i v případě, že se nám podaří dosáhnout některé z cílů, které si mezinárodní společenství stanovilo na klimatických konferencích.

Existuje ale přesto celá řada věcí, kterou může každý z nás dělat pro boj proti klimatickým změnám a tím i pro ochranu systému pěstování potravin. Jak na to? Měli bychom se snažit snižovat svou uhlíkovou stopu tím, že budeme používat méně energie, jíst méně masa a více recyklovat veškeré produkty, které doma používáme. Možná nejdůležitější je potom podpora těch politiků, kteří podporují obnovitelné zdroje energie, udržitelné zemědělství a obecně rozvoj udržitelné ekonomiky.

Klimatická změna je vážný problém, ale stále máme čas něco s ní udělat a zmírnit její dopady. Pokud budeme jednat hned, můžeme chránit naši planetu a zajistit potravinovou bezpečnost i pro budoucí generace. Dražší čokoláda nám to bude připomínat stále důrazněji.

Zdroje

1) Why Cocoa Prices Spiked and What It Means for Chocolate Lovers

2) Chocolate: Cocoa price hits record high as El Niño hurts crops

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz