Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Kolik stojí svatba? Katedrálu u moře můžete mít levněji než svatbu na paloučku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Asad Photo Maldives (Pexels)

Svatba na pláži.

Svatba je důležitým životním rozhodnutím. Může být také poměrně zásadním zásahem do rozpočtu. Naplánovat ji ale lze i tak, aby příliš drahá nebyla. Jak na to?

Článek

Do svatby je nutno započítat veškeré náklady. Záleží tedy na počtu hostů, výběru svatebního místa, složení pohoštění na svatební hostině, ale i na tom, jak moc honosně pojmete nákup nejen nevěstiných svatebních šatů. Do nákladů na svatbu se musí započítat jednoduše vše, nevyjímaje doslova poslední stuhu do výzdoby.

Dnes už nebývá zvykem, že svatbu financují rodiče nevěsty. Zpravidla si snoubenci na svá přání musejí vydělat sami. Rodiny se ale mohou různým způsobem podílet, pakliže jim to jejich finanční situace dovolí. Někdy rodiče nevěsty i ženicha přidají peníze, jindy jsou ale ochotny se například obě maminky přičinit o zajištění občerstvení.

Alespoň část výdajů se pak zpravidla vrátí ve formě svatebních darů. Ocení to i hosté, kteří často finanční příspěvek vítají mnohem více než nucenou kreativitu spojenou s vymýšlením darů. Ostatně není pravděpodobné, že by novodobé páry příliš ocenily vybavení do společné domácnosti, jelikož tu už před svatbou zpravidla několik let sdílí a vše potřebné tak mají.

Určitě je důležité stanovit si pevný rozpočet a výdaje pravidelně kontrolovat, ať nejste nakonec výslednou sumou překvapeni. Musíte se, podobně jako většina lidí, držet spíše při zemi? Lze říci, že nejvyšší náklady na svatbě tvoří ty na samotný obřad a následnou hostinu, často spojenou s ubytováním přítomných. Vůbec nejlevněji tak vyjde obřad na radnici v místě bydliště. Za ten nezaplatíte nic.

Levněji se můžete brát dokonce i u moře

S touto variantou se ale mnoho lidí spokojit nechce, připadá jim totiž příliš formální snažit se vejít do vymezených hodin na úřadě. Obecně lze říci, že dnes už nepředstavuje problém skoro žádné netradiční místo. Na matrice vám ochotně vyjdou vstříc. Ať už se budete brát kdekoli, musíte si totiž zajistit přítomnost oddávajícího. Co se týče financí, záleží na místě a možném pronájmu. Počítejte tedy rozmezí od nuly až po řádově desítky tisíc korun.

Místo ale není jediným faktorem rozhodujícím o tom, kolik bude svatba nakonec stát. Poměrně výrazně je možné svatební rozpočet zredukovat zejména na počtu lidí. Na opravdu malou svatbu do 20 hostů včetně šatů a prstýnků si připravte cca 50 000 Kč. Pokud se tedy budete brát ve dvou se svědky, můžete tím značně ušetřit. Nijak ošidit se tím ovšem nemusíte, na druhou stranu si pak můžete i dovolit svůj velký den prožít na velmi rozmanitých místech.

Klasická česká svatba na louce i s veškerým příbuzenstvem tak ve výsledku může být násobně dražší než prožití vašeho velkého dne v exotické destinaci, kam můžete i jako čeští státní příslušníci vyrazit rovněž. Orientačně lze říci, že cena klasické svatby pořádané v tuzemsku se v současnosti pohybuje v rozmezí od 150 000 Kč do 350 000 Kč.

Cestovat přes půl světa a brát se například na Srí Lance je sice možné, ale samozřejmě to není úplnou podmínkou, veskrze půvabné zázemí vám nabídne i řada evropských zemí, které jsou dobře dostupné a zatíží vás jen minimální jazykovou bariérou. To je aspekt, který při vyřizování potřebných formalit taktéž pocítíte.

Pro svou malebnost je oblíbené například Chorvatsko. Ostatně katedrálu svatého Štěpána na chorvatském ostrově Hvar si pro vyslovení manželského slibu se snoubenkou Rebeccou vybral aktuálně i český hokejista David Pastrňák. A napodobit ho rozhodně nevyžaduje status hokejové hvězdy. Tato jihoevropská země nabízí celou řadu působivých historických kostelů, katedrál či zámků, které při vašem dni D i na fotografiích vytvoří jedinečnou kulisu.

Otázkou zůstává nejen kde, ale i kdy

K dalším oblíbeným lokacím českých snoubenců náleží také Řecko nebo Itálie. I tehdy, pokud se svěříte odborníkům, může svatba vyjít velice levně, obecně začínají částky obřadů ve Středomoří už od 15 000 Kč. Součástí je pak samozřejmě i česky hovořící svatební koordinátor, který zároveň i tlumočí právně platný obřad. Pokud se rozhodnete vše organizovat takzvaně na vlastní pěst, budou se ceny dále lišit.

Aplikovat na výběr konkrétního prostoru lze jednoduchou logiku: Nejlevnější místa na svatbu jsou ta, která nejsou svatební. Myslete jednoduše na to, že když se zeptáte, může vám majitel vyjít vstříc, ačkoli organizaci svateb neinzeruje. Limitovat vás bude i počet hostů. Se zhruba 30 lidmi se vejdete kamkoli, 60 svatebčanů také úspěšně rozmístíte, velká svatba počítající se 200 hosty už ale vyžaduje adekvátní zázemí. Pro představu, většina budoucích novomanželů si dnes na svou svatbu zve právě kolem šedesátky nejbližších.

Kromě samotného místa promlouvá do ceny také sezónnost. Většina párů upřednostňuje léto a částky za pronájem konkrétního místa tak bývají vyšší. Naopak ušetřit můžete, pakliže se chcete brát mimo toto exponované období, například v listopadu nebo únoru. Obřad tím navíc získá osobité kouzlo.

Místo sehrává roli nejen v tom, kolik vás svatba bude stát, ale také v tom, kdy ji začít plánovat. Teoreticky je možné zorganizovat svatbu i za tři měsíce. Oblíbená místa ale nejsou oblíbená jen vámi, musí se proto rezervovat dlouho dopředu. V tomto směru platí, že čím dříve, tím jednoznačně lépe. Začněte klidně rok před plánovaným obřadem.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz