Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konečně politik, na kterého všichni můžeme být hrdí: Premiér Fiala zachránil Ukrajině státnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obrázek vytvořený umělou inteligencí Bing Image Creator

Konečně můžeme být hrdí!

Český premiér Petr Fiala úspěšně zajistil už půl milionů kusů munice pro Ukrajinu a v plánu je další výzbroj. Co to pro Česko konkrétně bude znamenat?

Článek

Český premiér Petr Fiala v konzervativním americkém think-tanku, Hudsonském institutu, řekl, že se díky české iniciativě podařilo sehnat už 500 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Později tato čísla konkretizoval, jak uvedl Deník N, s tím, že na 180 tisíc kusů munice už jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je pak Česko schopné velmi reálně zajistit.

Zároveň prohlásil, že Česká republika bude v tomto úsilí pokračovat a v horizontu roku by tak mohla sehnat další milion kusů. Dále se nechal slyšet, že momentálně je prioritou získat na tyto aktivity potřebné finanční prostředky. Podle údajů z letošního února již Česká republika poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za více než 6 miliard korun.

To, že na nákup munice pro Ukrajinu je potřeba vyčlenit více finančních prostředků, otevřeně deklaroval na jednání ministrů zahraničí NATO v Bruselu již počátkem dubna 2024 také ministr zahraničí Jan Lipavský. Zdůraznil, že Rusko je stále schopné vyrobit mnohem vice munice a Ukrajina by se měla být schopna bránit jeho agresi. Ale nejen ona.

Rusko představuje hrozbu, kterou podle bezpečnostních expertů nelze brát jednoznačně na lehkou váhu. Pravděpodobnost vojenského napadení Česka nebo jiného členského státu NATO či EU je dokonce nejvyšší od konce studené války.

Rusko představuje vážné ohrožení bezpečnosti

Podle těchto odborníků reálně hrozí, že ruská armáda se na Ukrajině jednoznačně nezastaví. V případě, že skončí konflikt zde, jsou reálně v ohrožení i další evropské státy. Pomoc Ukrajině proto lze chápat nejen jako morální povinnost, která je zásadní pro obranu demokratických hodnot, ale rovněž jako přímou investici do bezpečnosti ČR jako autonomní země.

Premiér Fiala se tak v tomto případě jednoznačně zachoval jako člověk patřičně morálně na výši, ale též jako zodpovědný politik s plnou zodpovědností vůči své funkci, v níž má především sloužit občanům a zájmům státu jako takového.

Nastolit se mu v tuzemsku podařilo zcela odlišnou rétoriku ve srovnání s předcházející politickou garniturou. Nejen Fialův předchůdce Andrej Babiš, ale i prezident Miloš Zeman v tomto směru neměli příliš dobrou reputaci, jelikož pěstovali mimořádně vřelé vztahy s ruskou stranou.

Někdejší prezident dokonce zpochybnil kroky české vlády, když veřejně prohlásil, že nepovažuje účast ruských agentů na teroristickém útoku ve Vrběticích za prokázanou.

To tehdejší premiér Babiš nejprve veřejně uvedl, že se o státní terorismus nejednalo. Jen o málo později však svůj výrok opravoval. Podobný přístup je ostatně pro Andreje Babiše vcelku typický a svá vyjádření střídavě popírá podle toho, jak je to pro něj zrovna výhodné.

Češi mají premiéra, za kterého se nemusí stydět

Lze říci, že společně s Petrem Fialou se do tuzemské politiky konečně vrátil smysl pro spravedlnost a hodnoty, jako je svoboda. Jako upřímný a morální byl ostatně politickými komentátory hodnocen už v roce 2014 kdy na sebe na české politické scéně výrazněji upozornil coby nový předseda domovské ODS, kam vstoupil jen o rok dříve.

Ostatně má k tomu příkladný vzor. Sám předseda vlády se netají svými sympatiemi k někdejšímu prezidentu Masarykovi. Ten se dle něj zasloužil o vznik samostatného Československa, které se v Evropě a ve světě stalo respektovaným demokratickým státem.

Když se Petru Fialovi podařilo v dubnu 2024 opět obhájit svůj post ve vedení strany, při této příležitosti na tiskové konferenci uvedl, že Česko zatím je pevně ukotvené v západních strukturách. Varoval ovšem před tím, že to do budoucna nemusí platit. A že mu hrozí, že se stane hybridní demokracii řízenou oligarchickými strukturami zaprodanými prezidentu Putinovi.

Ostatně v tomto ohledu už našel jednoznačného viníka, který se snaží, jak prohlásil, popřít západní orientaci země a potlačit demokratickou politickou kulturu. Poměrně ostrá slova namířil vůči svému opozičnímu souputníkovi Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. To se podle něj snaží koncentrovat nové voliče cílenou radikální rétorikou.

Petr Fiala je schopným premiérem podporujícím osobní zodpovědnost

Premiér Fiala již svým politickým působením jednoznačně dokázal, že vlastní zájmy mu jednoduše nejsou přednější. Prestiž přinejmenším na domácí scéně mu ostatně zvýšila také cesta na válkou zmítanou Ukrajinu v březnu 2022, kterou hodnotila i zahraniční média s obdivem a označila ji za odvážnou. Symbolické gesto se stalo důležitým výrazem podpory zničené země, jak se tehdy nechal slyšet i samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

A to nejen za Českou republiku, ale i za celou Evropu. Jedním z čelních představitelů našeho státu se tak konečně stal muž, za jehož slova i činy se nemusí Češi hluboce stydět.

Sám sebe přitom odmítá situovat do role jakéhosi spasitele či zachránce národa. Otevřeně na výše zmíněné tiskové konferenci při příležitosti svého znovuzvolení naopak deklaroval, že stát nemůže být tím, kdo se o občany v každém ohledu stará a příslovečně je vodí za ručičku. Má být pouze pomocí zpovzdálí a každému by měl primárně ponechat jeho osobní zodpovědnost.

Kapitalismus a tržní principy nemusí představovat vyloženě výhodné podmínky, je však dobře že i v pravicové vládě se najde člověk, který má morální standard a dokázal díky hledání munice pro Ukrajinu i projevu v americkém Kongresu zachránit Ukrajině státnost.

Zdroje

1) Zeman a Vrbětice

2) Fialova cesta

3) Sjezd ODS

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz