Hlavní obsah
Lidé a společnost

Let 370 Malajsijských aerolinií je neobjasněnou záhadou, zůstávají jen domněnky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Laurent ERRERA, CC BY-SA 2.0 skrze Wikimedia Commons

Ztracené letadlo MH 370.

Let Malaysia Airlines 370 z roku 2014 je obestřen dosud nevyřešeným tajemstvím. Co se stalo se všemi 239 pasažéry a posádkou?

Článek

Označuje se jako let Malaysia Airlines 370 a šlo o let stejnojmenných aerolinií. Ty jsou národní leteckou společností Malajsie a provozují lety z hlavní základny na letišti v Kuala Lumpuru.

Právě odsud 8. března 2014 odstartoval i osudný let s celkem 239 lidmi na palubě. Šlo o pasažéry pocházející z Malajsie, Číny, Indonésie, ale i Austrálie, Francie, Kanady či Ukrajiny. Letadlo mělo namířeno na letiště do Pekingu.

Jejich stopy však končí čtyřicet minut po půlnoci místního času. Letadlo se nejprve vzneslo nad Jihočínské moře, to ještě piloti s pozemní kontrolou komunikovali. Definitivně poslední spojení s letounem proběhlo při vstupu do vietnamského vzdušného prostoru. Stroj se nacházel ve výšce necelých 11 tisíc metrů.

Nejednalo se o nijak výjimečný let. Přesto však dnes tvoří jednu z největších leteckých záhad v historii. Letadlo se i s více než 200 lidmi na palubě beze stopy ztratilo a nikdo dodnes nemá uspokojivou odpověď na to, co se tehdy vlastně stalo. Letoun zmizel z radaru a veškeré další pokusy o kontakt byly neúspěšné. Letadlo nevysílalo ani žádné nouzové signály.

Co se s letadlem mohlo stát

Na africkém pobřeží se pak našel kus ulomeného křídla Boeingu 777 a poté ještě dvacet dalších částí, nicméně není možné většinově spolehlivě prokázat, zda trosky skutečně patří zmíněnému zmizelému dopravnímu prostředku. Původ se potvrdil poměrně spolehlivě pouze u křídla.

Dnes letečtí experti soudí, že pilot nad svým strojem ztratil kontrolu a zřítil se s ním do moře. Jako nejpravděpodobnější vysvětlení se nabízí nehoda. Tento závěr také oficiálně prezentovala i malajská vláda.

Spekuluje se však rovněž o tom, že se mohlo jednat o sebevražedné úmysly pilota. Ztráta signálů ACARS a transpondéru podnítila také spekulace o únosu, ty se ale nepotvrdily. Neobjevily se ani žádné stopy po ostřelování. Klidné bylo v onen den i počasí, žádné abnormality se nepotvrdily.

K divokým teoriím ohledně osudu letadla přispělo také to, že kapitán malajsijského boeingu Zaharie Ahmad Shah si trasu, na které se letadlo ztratilo, nacvičil na domácím leteckém simulátoru. Zvláštní je také to, že reálné letadlo se nemělo v místech, kde zmizelo, vůbec objevit. Pilot patřil ke zkušeným a bezproblémovým členům posádky, nicméně měl osobní problémy, krátce před onou nehodou se mu rozpadlo manželství.

Milovníci konspiračních teorií zacházejí ještě dále a vidí tak v záhadném zmizení letadla dokonce působení mimozemských entit. To ale samozřejmě nelze přijmout jako relevantní vysvětlení.

Pátrání po troskách letu Malaysia Airlines 370 pokračuje

Dnes již všeobecně přijímaný je závěr, že letoun musel spadnout a nikdo z lidí na palubě nepřežil, přestože nemáme přesvědčivě doloženy důkazy a nenašla se žádná těla obětí. Pátrání bylo nakonec v roce 2017 ukončeno, avšak v roce 2022 se případ znovu otevřel.

Podle vědců v čele s britským inženýrem Richardem Godfreyem musel letoun jít k zemi západně od pobřeží Austrálie a trosky letadla je potřeba hledat zde. S těmito poznatky přišel tým odborníku na podzim 2023.

Osud letu Malaysia Airlines 370 totiž nedává spát nejen jim, ale také nejrůznějším amatérským hledačům. Ostatně těm jde na ruku dokumentární seriál z produkce známé streamovací platformy Netflix. Ten rozpracoval jak teorii o sebevraždě pilota, nicméně tuto tezi, kterou nelze zcela vyloučit, zpochybňuje a zaobírá se také možným únosem či ostřelováním.

Za únosem měli být údajně odpovědní ruští agenti, kteří chtěli odvrátit pozornost světa od anexe Krymu. Ostřelování mohla mít na svědomí americká armáda, která nestála o to, aby se do Číny dostala záhadná zásilka, která údajně na palubě byla.

Myšlenky na to, že zjistí, co se stalo, se pochopitelně nevzdávají ani příbuzní cestujících ze zmizelého letu. Podle CNN se v Číně začal soud zaobírat žalobami pozůstalých, kteří doposud marně čekají na odškodnění nebo alespoň slova omluvy.

Zdroje

1) Let 370 zmizel

2) Konspirační teorie okolo MH370

3) Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz