Hlavní obsah
Psychologie

Mám tě rád a nesnáším tě – narcistní dvojná vazba je peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock project (Pexels)

Vztah s narcisem vám způsobí stres a utrpení.

Jedním z klasických typů vztahů s narcistním člověkem je kombinace lásky a nenávisti. Tento typ vztahu je velmi výbušný a dynamický. Jak poznáte, že se v takovém vztahu nacházíte a jak se s ním vyrovnat?

Článek

Vztah s člověkem, který je přímo narcista, nebo jeho chování obsahuje narcistní rysy, je vždy složitý. Důvodem je právě povaha narcisty, jež je vždy výrazně zaměřený na sebe a svého partnera jako partnera nevnímá. Narcismus je typický několika specifiky, které výrazně ovlivňují především schopnost navazovat zdravé mezilidské vztahy, a vychází z příliš vysokého (grandiózní narcisté), nebo naopak příliš nízkého (zranitelní narcisté) sebevědomí.

Důsledkem je pak vždy potřeba neustále se ve vztahu ujišťovat, že partner narcisty kontinuálně myslí pouze na něj – na jeho pocity či strachy, nebo naopak na jeho skvělé vlastnosti. Vztah s narcistou tak bývá velmi náročný a pro partnera často až toxický přinášející mu do budoucího života značné trauma.

Narcistní chování a mezilidské vztahy

Narcismus či povahové rysy na tomto spektru se vyvíjí u osob s predispozicemi k takovému chování a často jsou podporovány výchovnými technikami či zkušenostmi z minulosti. Jejich výsledkem jsou pak specifické přístupy k lidem v okolí narcisty, které jsou typické sebestředným vnímáním světa a dalšími znaky, jež se promítají prakticky do všech vztahů, které takový člověk vytváří, tedy nejen do vztahů partnerských, ale také na úrovni rodič-dítě či s širší rodinou a přáteli.

Obecně se jedná o neustálou potřebu obdivu či ujišťování, že je narcista tím nejdůležitějším v životě daného člověka. Narcisté aplikují několik vzorců budování vztahů, které mají společné znaky vyplývající z jejich přístupu. Jedná se nejčastěji o následující.

Přechod od idealizování k ponižování

Zejména v úvodních fázích vztahu staví narcisté své potenciální a nové partnery na piedestal a idealizují si je. Často je zahrnují obdivem, lichotkami a dary, aby si získali jejich náklonnost. Toto chování nemusí být vždy příjemné, ale většinou je vnímáno poměrně pozitivně ,a pokud není partner dostatečně obezřetný, nepozná, že se jedná o klasický cyklus, který se postupem času přetvoří do zcela opačného přístupu.

Jakmile vztah trvá dostatečně dlouho, narcisté si začínají být svým partnerem jistí a mají tendence jej k sobě připoutávat spíše negativním způsobem – rádi své partnery ponižují, čím se jim snaží aktivně snižovat sebevědomí a přesvědčit je, že jsou těmi jedinými, kteří s ním budou ochotni a schopni vydržet. Sami však velmi špatně nesou kritiku.

Nedostatek empatie, manipulace a izolace

Dalším velmi výrazným znakem narcistního chování ve vztahu je praktická absence empatie, tedy schopnosti vcítit se do potřeb a pocitů partnera. Ty se naopak snaží spíše znevažovat nebo zlehčovat. Pocity narcisté používají spíše k manipulaci, nejraději pak využívají možnosti vyvolat v partnerovi pocit viny, nebo jej kontinuálně přesvědčují o tom, že jeho domněnky nejsou správně. Partneři narcistů pak často mívají pocit, že ničemu nerozumí a ztrácí vlastní identitu.

Další strategií manipulace je pak snaha odizolovat partnera od okolního světa, která dává narcistům lepší pozici z hlediska kontroly a ovládání všech aspektů partnerova života.

Vztah založený na kombinaci lásky a nenávisti

Ačkoliv se může zdát, že vztahy narcistních lidí mají obvykle stejný charakter, ne vždy tomu tak je. Postup, při kterém vztah přechází z láskyplného zbožňování do ponižování sice bývá aplikován prakticky vždy, jeho projevy se však mohou výrazně různit. Jednou z variant je právě vztah kombinující projevy lásky a nenávisti. Tato charakteristika není výhradně zaměřená na přístup narcisty, oba partneři nacházející se v daném typu vztahu mají tyto pocity.

Kombinace lásky a nenávisti z pohledu narcisty

Jelikož narcista obvykle není schopen empatie, je jeho vztah k partnerovi obecně vypočítavý, nebývá jeho cítění vůči němu silné. Ze začátku vztahu se u něj projevuje většinou obdiv, který však bývá také vypočítavý a směřuje spíše k motivaci správného chování, které mu pomůže dosáhnout kýženého cíle – tedy úplné kontroly života jiné osoby. Pokud je partner velmi empatický, narcista bude tento fakt podporovat, protože je pro něj snadnější vyvolat v něm pocit viny apod.

Dynamika vztahu kombinujícího láskyplný a nenávistný přístup tak z pohledu narcisty zůstává poměrně slabá, narcista tento přístup používá spíše k tomu, aby partnera vhodným způsobem manipuloval, je to v podstatě vztahová obdoba strategie cukru a biče.

Kombinace lásky a nenávisti z pohledu partnera narcisty

Od lásky ke kombinaci lásky a nenávisti přechází především partner narcisty, který se v pozdějších fázích vztahu ocitá v izolaci a zároveň se na narcistovi stává nejen emočně, ale často také finančně závislým. Uplatňuje-li na něj narcista navíc tuto strategii, přestává být vztah zcela stabilní a partner netuší, co může očekávat.

Období láskyplného jednání tak bývají relativně klidná, pokud však dojde na období nenávisti, mívá zintenzivňující se tendenci. Tento typ vztahu je proto pro partnera velmi vyčerpávající zejména po psychické stránce a může mít velmi vážné následky.

Závěr

Vztahy, které vytváří narcisté se svými partnery či jinými osobami, mívají obvykle nepříjemný až toxický charakter, přičemž nejhorší chvíle s nimi standardně zažívají jejich partneři. Obecně se vztahy s partnery narcistů vyvíjí stejným způsobem – od obdivu k ponižování – a disponují typickými rysy. Jedním ze způsobů, jak narcisté dosahují svého cíle, tedy kompletní kontroly nad svým partnerem, je kombinace láskyplného a nenávistného chování. Problém tohoto vztahu spočívá v tom, že partner pak nikdy neví, co může od narcisty očekávat, čímž je vytvářen mnohem větší tlak na jeho psychické zdraví.

Zdroje

1. What Does It Mean To Be In A Love-Hate Relationship, And Are You In One?

2. In a Relationship with a Narcissist? What You Need to Know About Narcissistic Relationships

3. Narcissistic Relationships: Signs, Impact, And How To Cope

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz