Hlavní obsah
Zdraví

Menstruační kalíšek a jeho vliv na zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Kozub (Unsplash)

Menstruace je pro ženu každodenní nepříjemnost.

S menstruačními kalíšky je spojena řada otázek ohledně jejich vlivu na zdraví. Pojďme se podívat na nejčastější témata, která uživatelky trápí.

Článek

Neškodí používání menstruačního kalíšku v noci?

Průměrný interval, během něhož je nutné kalíšek vyprázdnit, činí 4 až 12 hodin v závislosti na intenzitě krvácení.

Z toho vyplývá, že nošení kalíšku na noc je bezproblémové. Svou kapacitou nabízí tato pomůcka dostatek „rezervy“, abyste si jej mohla před spaním zavést a vyměnit až ráno. Dobře zavedený kalíšek neprotéká a ani vám nebude nijak nepohodlný.

Ženy, které trpí silnějším menstruačním krvácením, mohou také pro větší pocit jistoty kombinovat kalíšek s vložkou.

Můžu používat menstruační kalíšek při endometrióze?

Pod pojmem endometrióza se rozumí lokalizace endometria neboli děložní výstelky jinde než v děložní dutině. Jedná se tedy o patologický stav. Částečky děložní sliznice se mohou uchytit na jiných orgánech v oblasti pánevního dna, ačkoli měly být z těla vyloučeny.

Obecně působí především postižené ženě tato diagnóza bolest. Dále ji mohou provázet děložní myomy nebo ovariální cysty, případně také chronický pánevní zánět. Spolehlivým způsobem, jak diagnostikovat endometriózu, je laparoskopické vyšetření.

Lze říci, že používání kalíšku při tomto stavu není vhodné. Doporučuje se konzultace s gynekologem, který je schopen posoudit zdravotní stav konkrétní pacienty.

Kalíšek a poševní mykózy, škodí nebo prospívá?

V tomto názoru nejsou gynekologové příliš jednotní. Jedna skupina teorii o škodlivosti kalíšků při těchto problémech podporuje, druhá ji naopak vylučuje. Proč?

Pro podporu kalíšků hovoří tvrzení, že jejich materiál je zcela hladký, tudíž zamezuje tomu, aby se na něm mohly držet jakékoli nežádoucí mikroorganismy. Z materiálu kalíšku se neuvolňují vlákna podobně jako například u tamponů. Na sliznici pak nemůže nic ulpět.

Zároveň materiál není savý, proto citlivou sliznici nevysušuje. U tamponů dochází k odstranění přirozeného sekretu, který se stará o optimální pH v pochvě. To narušuje přirozené prostředí a vytváří ideální stav pro vznik mykóz.

Gynekologové, kteří vyznávají názor, že kalíšky nejsou jen bezvýhradně pozitivním prvkem, argumentují především tím, že tyto pomůcky dráždí křehkou sliznici mechanicky. Zároveň menstruační krev uvnitř těla zadržují. Toto prostředí může k rozvoji mykóz naopak přispět.

Dbejte tedy v případě, že vás trápí mykózy, především na predispozice svého těla. Jestliže máte pocit, že vaše potíže se zhoršují kvůli nošení kalíšku, dejte přednost jiným pomůckám. Věnujte také čas konzultaci s gynekologem, který dokáže objektivně zhodnotit váš individuální zdravotní stav.

Způsobuje kalíšek záněty?

To, že by mohl kalíšek způsobovat zánět dělohy, patří k urputně tradovaným mýtům. Příčina těchto obtíží je však nejasná a nelze je stoprocentně přičíst právě menstruačnímu kalíšku.

Řada uživatelek je naopak přesvědčena o tom, že kalíšek jim pomohl zbavit se mykóz, zánětů a kvasinkových infekcí. Je to z toho důvodu, že materiál je zdravotně nezávadný. Lékařský silikon se používá v medicíně dlouhodobě, jeho působení na lidské zdraví je známo. Víme tedy, že jej bezpečně můžeme vložit do těla.

Vyloučit souvislost se zánětem močových cest při používání této hygienické pomůcky zcela nelze. Příčina zánětu močových cest v souvislosti s používáním kalíšku může být v zásadě dvojí. Jednak je to chyba na straně uživatelky spočívající v nedostatečné hygieně při manipulaci s kalíškem.

Dále mohou tyto potíže vyplynout z anatomických specifik, kdy se kalíškem částečně zablokuje močová trubice. Nedochází tak k úplnému vymočení. Zánětům lze však předcházet. Uživatelka již před vypuknutím zánětu pociťuje problémy s močením. Jestliže si u sebe všimnete těchto příznaků, neignorujte je. Mohla byste si způsobit zdravotní komplikace.

Podobně jako u dalších diagnóz stoprocentně i u zánětů různého druhu platí, že máte-li pocit, že menstruační kalíšek vaše obtíže zhoršuje, dále jej nepoužívejte. Vždy je navíc nutné hledat příčinu obtíží a neprodleně zdravotní stav konzultovat s lékařem.

Může menstruační kalíšek ovlivnit bolest při menstruaci? Způsobuje kalíšek bolest břicha?

Kalíšek lze používat také při bolestivé menstruaci. Ze zkušeností některých uživatelek naopak vyplývá, že kalíšky mohou mírnit nežádoucí bolesti.

Nejpravděpodobnější vysvětlení tkví v tom, že kalíšek na rozdíl od tamponu netlačí na děložní čípek. Tím pak nepříjemné pocity jednoduše ustoupí. Správně zavedený kalíšek tedy bolest zmírní a určitě jí nemůže naopak vyvolat.

Pakliže je vám nošení kalíšku nepříjemné, je to jednoduše signál, že není něco v pořádku. Bolestí se vám tělo snaží dát najevo, že byste měla změnit nejspíše zavádění kalíšku. Případně je vhodné si koupit menší.

zdroje

1) Často kladené otázky o menstruačním kalíšku

2) Otázky k menstruačnímu kalíšku

Anketa

Používáte menstruační kalíšek?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz