Hlavní obsah
Lidé a společnost

Michèle Mercier smyslností svedla diváky, stín Angeliky ale nedokázala překročit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dino Risi (volné dílo skrze Wikimedia Commons)

V jiných rolích působila Michèle Mercier spíše nevýrazně.

Málokterá filmová série si u nás užívala v době normalizace takovou popularitu jako ta o Angelice. A to samé platilo i pro její představitelku, herečku Michèle Mercier. Angelika jí vynesla obrovskou slávu, současně se však stala i jejím prokletím.

Článek

Na Nový rok 1939 se v jihofrancouzském městě Nice narodila Jocelyne Yvonne Renée Mercier. Ranné dětství tedy prožila v době Druhé světové války, naštěstí pro ni ale v poměrně dobře zajištěné rodině. I proto byla schopná si hned po válce i v době neutěšené hospodářské situace u rodičů prosadit, že bude navštěvovat taneční kurzy. Právě v tanci, konkrétně v baletu, viděla budoucí Angelika svoji budoucnost. V baletním souboru nejprve tančila jako sborová tanečnice, posléze jako sólistka.

Když jí bylo sedmnáct let, odešla do Paříže, a kromě tancování začala navštěvovat také herecké kurzy. Na konci padesátých let získala několik prvních malých rolí v nepříliš významných komediích. V tu dobu začala také používat křestní jméno Michèle. Prvním důvodem byl fakt, že se jednalo o jméno, které bylo pro herečku vhodnější. Současně šlo také o připomínku její mladší sestry, která v pěti letech zemřela na břišní tyfus. A v neposlední řadě to byl odkaz na slavnou herečku Michèle Morgan.

Její první hlavní rolí byla mladá dívka Nicole ve filmu Dejte mi moji šanci, který pojednával o těžkém údělu dívky, která se stala filmovou hvězdou. Michel Mercier do jisté míry později sdílela její osud. Na začátku šedesátých let začala být obsazována stále častěji a před kamerou se potkávala i s takovými hvězdami jako byli Jean-Paul Belmondo, Romy Schneider, Charles Aznavour, Ingrid Bergman, Terence Hill, Peter Cushing, nebo Jean Gabin.

Šedesátá léta a zrození legendy

V roce 1961 se Michel Mercier poprvé vdala za pomocného režiséra André Smaggheho. O dva roky později se potom zúčastnila konkurzu, který změnil navždy její život. Měl se totiž začít točit pseudohistorický dobrodružný film o Angelice na motivy románu spisovatelky Anne Golon (knihu nicméně psala ve spolupráci se svým manželem Sergem). Pro hlavní roli producent nejprve lákal Brigitte Bardot, která však neprojevila zájem. Dalšími adeptkami se staly Annette Stroyberg, Catherine Deneuve, Jane Fonda, Virna Lisi, nebo Marina Vlady. Roli však i v takové velké konkurenci nakonec získala Michèle Mercier.

Mezi lety 1963 a 1968 vzniklo celkem pět dílů této dnes již legendární filmové série:

  • Angelika Markýza andělů
  • Báječná Angelika
  • Angelika a král
  • Nezkrotná Angelika
  • Angelika a sultán

Filmy o Angelice se staly ve Francii i v mnoha dalších zemích nesmírně populární a z Michèle Mercier udělaly jednu z největších hvězd tehdejšího francouzského filmu. Stejně tak ale způsobily to, že Michèle Mercier již nikdy nenatočila žádný film, který by se svojí popularitou byť jen přiblížil Angelice. Michèle Mercier tak sdílela osud řady dalších herců, například filmového Vinnetoua a svého francouzského hereckého kolegy Pierra Brice. Pro oba dva se jejich nejslavnější role staly doslova zlatou klecí a prokletím, kterého se již nikdy nezbavili.

Michèle Mercier se od konce 70 let ve filmu prakticky neobjevovala a znovu si zahrála až v roce 1998 ve filmu La rumbera. O svém životě s Angelikou napsala také tři knihy nazvané Angelika se ztraceným srdcem, Angéliquement votre a Já nejsem Angelika.

Osobní život plný tragédií

Její první manželství skončilo v roce 1967 po dlouhé rozvodové tahanici, neboť její manžel byl silným alkoholikem a trpěl psychickými problémy. Její druhý manžel byl závodník Claude Bourillot. Ani toto manželství však dlouho nevydrželo a v sedmdesátých letech se Michèle Mercier odstěhovala do Los Angeles. V Hollywoodu pracovala ve filmovém průmyslu, i když ne jako herečka. Tam se také seznámila a posléze i zasnoubila s obchodníkem, který však zemřel na rakovinu týden před plánovanou svatbou. Ve vztazích představitelce Angeliky, Markízy du Plessis-Bellièr, štěstí tedy příliš nepřálo.

Na tomto místě nelze nezmínit její vztah k Robertu Hosseinovi, představiteli Joffrey de Peyraca. Zatímco na plátně tvořili pár spojený láskou, která i hory přenáší, ve skutečnosti to bylo složitější. Michèle Mercier o svého hereckého kolegu zájem podle všeho skutečně měla, v tomto případě se ale setkala s nezájmem, na který nebyla příliš zvyklá. Pro Roberta Hosseina byla totiž krásná herečka příliš povrchní a jednoduchá na to, aby s ní navázal hlubší vztah.

Další nepříjemnost ji postihla v polovině devadesátých let, kdy podepsala smlouvu s nakladatelstvím, které však řídil profesionální podvodník, který si získal její city a následně ji připravil o prakticky její veškeré prostředky. V současné době žije Michèle Mercier sama, její 85 let a nedávno překonala rakovinu kůže. Každoročně je zvaná na filmový festival Cannes jakožto čestný host a čas od času se objevuje v televizních pořadech, kde mluví o herectví či tanci. A Angelika? Ta se dočkala remaku ve filmu z oku 2013, který se částečně točil i v Česku. Štafetu převzala od Michelle Mercier herečka Nora Arnezeder.

Zdroje

1) Michèle Mercier

2) Angelique from the cult movie is 84: how the famous actress Michelle Mercier has changed. Photos then and now

3) Čtyři Angeliky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz