Hlavní obsah
Rodina a děti

Namísto kočárku šátek, moderní matky jsou za něj ochotny vynaložit až čtvrt milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock project (Pexels)

Dítě v šátku anebo v kočárku? Moderní matky mají jasno

Nošení dětí je v současné době moderní praktikou. Za šátky utrácejí matky horentní sumy. Co na to odborníci i zdravý rozum?

Článek

Starší generace kroutí hlavou a argumentuje přílišnou závislostí později neodložitelných mimin. Před nošením varuje i řada pediatrů. Tato aktivita může být pro děti samozřejmě přínosná. Klíčové však je použití kvalitního šátku nebo nosítka.

Vzhledem k tomu, že pro mladší generace matek se však už jedná o samozřejmosti, za požadovanou kvalitu si tyto ženy neváhají i připlatit. Podpořeny i aktivitou „nosících“ skupin na sociálních sítích nakupují současné matky hromadně šátky a nosítka a zavrhují klasické kočárky.

Pravděpodobně i většina tuzemských příznivkyň nošení dětí by však kroutila hlavou nad výtvorem holandského avantgardního brandu Artipoppe. Nosítko Zeitgeist vzbudilo poprask. Notně avantgardní je totiž především cena tohoto výtvoru, která v době, kdy se novinka představila na trhu, činila 7 400 EUR. Tedy v přepočtu téměř 200 000 Kč.

Nosítko Artipoppe Zeitgeist je vyrobeno z exkluzivního materiálu

Na takto vysoké částce se podílí především špičkový materiál. To obsahuje podíl 40 % vlny lam vikuňa. Což je zvíře, které se pyšní vůbec nejjemnější srstí a právě materiál vyrobený jejím zpracováním bývá pokládán za ten vůbec nejkvalitnější živočišného původu. Zbylý podíl dále tvoří japonské hedvábí, kterého je zde obsaženo celkem 20 %, a bavlna se 40 %.

Ostatně značka je proslulá použitím právě výhradně luxusních materiálů, jako je len, kašmír i hedvábí. K ikonické pověsti přispěl i specifický vzhled tvořený vyšívanými ornamenty z pavího peří. Samotné nositelky je označují za to nejvíce elegantní a stylové provedení na trhu. Co na to říkají nošené děti, to není známo.

Pozor, dnes už tento kousek nekoupíte. Krátce poté, kdy se objevily zprávy o zcela exkluzivním designovém výtvoru značky Artipoppe, se po něm doslova zaprášilo. Ovšem vzhledem k tomu, že v nosítkách této značky odnosily svá dítka i celebrity jako Jessica Alba, Hilary Duff, Kylie Jenner či Chrissy Tiegan, je cílová skupina podobného takového produktu poměrně zřetelně daná.

Na nosítkách se dá vydělat

Dětská nosítka se však bez nadsázky stávají investičním artiklem. Dražší exkluzivní kousky totiž lze často prodat v okamžiku, kdy už je dítě nepotřebuje, dalším zájemkyním se ziskem.

Dokládá to i příběh o jisté ženě v Německu, která si ve výprodeji pořídila originální tkaný šátek Didymos. Tuto značku založila Erica Hoffman, kterou lze považovat za jednou z průkopnic moderního nošení dětí v Evropě. Koupit první vydání tohoto šátku je podle žen-nositelek prakticky jako narazit na první vydání Harryho Pottera.

Tedy jedná se o skutečně exkluzivní záležitost. Dotyčné ženě se navíc podařilo šátek koupit za 5 liber, což je samo o sobě husarský kousek. Štěstí jí přálo při tzv. car boot sale, což je obdoba blešího trhu či výprodejové burzy, ale realizovaná z auta. Oblíbená je tato aktivita hlavně ve Spojeném království. Jakkoli měla dotyčná skutečně šťastnou ruku, povedlo se jí nicméně ještě něco zajímavějšího, šátek nakonec prodala za 5 000 liber.

Prodejci nosítek útočí na hormonálně rozložené matky

Dává to smysl? Dokonce ani podle samotných matek v zásadě nikoli. Kvalitní nosítka pro dítě lze pořídit za mnohem příznivější částky, které nenabourají rodinný rozpočet více než koupě ojetého automobilu.

A jak takové kvalitní nosítko vlastně vypadá? Dokonce i Česká pediatrická společnost upozorňuje novopečené matky na to, aby byly v tomto směru ostražité. Přestože informací na internetu je přehršel, lze podstatnou část z nich označit spíše za produkt marketingových snah prodejců tohoto zboží.

Do nosítek lze děti umístit dokonce už od narození. Vybírat je tedy potřeba zodpovědně. Látková nosítka jsou pevnější a odolnější, ta šátková zase přizpůsobivější a vhodnější pro menší děti. Zpravidla více vyhovují i samotnému nosícímu dospělému.

Jako výhodnější alternativu tak lze doporučit pružný nevyztužený model, který se lépe přizpůsobí dítěti. Vhodně volené nosítko nabízí především dostatečnou šířku látky v oblasti mezi nohama dítěte, umožňuje podsazení a naopak neumožňuje nošení čelem ven.

Nosit děti, nebo ne?

Podle stanoviska expertů z České pediatrické společnosti lze za hlavní přínos nošení dětí považovat ten psychologický. U nedonošených dětí to může být navíc i aspekt výživový, protiinfekční a termoregulační.

Stále diskutované jsou možné negativní dopady na vývoj skeletu nošených dětí. Spekuluje se nad vlivem předčasné vertikalizace. Ohrožena je především páteř, pánev a kyčle. Žádné studie sice dosud riziko nepotvrdily, nicméně jej podle odborníků nelze zcela bagatelizovat a podceňovat.

K nesporným rizikům souvisejícím s nošením dětí také pediatři uvádějí možné úrazy, případně udušení dítěte v nevhodném závěsu. Kritický důraz je tak nutno klást na správnou techniku nošení.

Z hlediska narušení možného vývoje odborníci také důrazně nedoporučují nosit nejmenší v šátku celodenně. Samotné nosítko je podle nich vhodné pouze jako určitá forma transportu kojence z bodu A do bodu B. Tato aktivita však nemůže a neměla by nahrazovat rozvoj spontánních pohybových funkcí, k němuž by dítě mělo mít možnost se uchýlit vždy dle svých individuálních potřeb.

Psychomotorický vývin bychom se jednoduše u dětí neměli snažit urychlovat, respektujeme přirozený postup. Řada dětí zkrátka nemusí odpovídat „tabulkovému“ vývoji, ale má své vlastní tempo.

Zdroje

1) Nejdražší příslušenství pro děti

2) Stanovisko pediatrů k nošení v šátku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz