Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oloupeni o všechno: Komunisté ničili obyvatelstvo povinnými odvody i měnovou reformou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor neznámý (volné dílo, převzato skrze The New York Public library Digital collections)

Život v gulagu čekal na nepohodlné, nevyhnuli se mu ani Češi.

Za začátek komunistické totality v Československu je označován 25. únor 1948. Společenská přeměna takového typu se ale neděje v jednom dni. I když komunisté získali politickou moc, museli jí konsolidovat.

Článek

Po skončení druhé světové války byla Evropa rozvráceným kontinentem a ani situace Československa nebyla nikterak pozitivní. I přímé válečné škody byly poměrně vysoké, problém tvořila ale především zcela rozvrácená ekonomika. Ta byla v době protektorátu plně soustředěna na válečnou výrobu, a navíc zmizela většina předválečných dodavatelských a odběratelských řetězců.

V době války se v protektorátu začaly mezi lidmi vytvářet velké finanční rezervy, neboť peníze nebylo jednoduše za co utrácet. To podněcovalo inflaci. Právě inflace a měnová stabilita byly prvními úkoly, které si nová vláda osvobozeného státu musela vytyčit. Došlo proto na měnová opatření v podobě zavedení jednotné měny, zavádění vázaných vkladů apod.

Současně ale docházelo k velkým majetkovým přesunům. Majetky byly zabavovány Němcům, Maďarům a domácím kolaborantům. V tuto chvíli si ještě lidé neuvědomovali, že zanedlouho se začnou podobná opatření snášet i na jejich hlavy. Již košický vládní program z 5. dubna ale jednoznačně mluvil o tom, že v oblasti ekonomiky má hrát hlavní řídící roli jednoznačně stát.

Během podzimu 1945 došlo na znárodňování velkých podniků ve většině odvětvích, především v těch strategických. Přidala se také pozemková reforma. Období tzv. „třetí republiky“ nelze považovat za svobodné a nefungovala ani svobodná hospodářská soutěž. Je třeba říct, že v této době sice Komunistická strana postupně přebírala moc v jednotlivých oblastech, stále se ale nejednalo o vládu jedné strany.  Ta přišla s únorem 1948.

Upevňování moci KSČ

Po únorovém puči a následné abdikaci prezidenta Beneše se mohla KSČ plně soustředit nejen na posilování mocensko-politické struktury, ale také na přípravu sociálně-ekonomické proměny země a československé společnosti. V první polovině roku 1948 proběhla další vlna znárodňování, tentokrát firem nad 50 zaměstnanců. Velmi rychle poté došlo i k likvidaci živnostníků.

Paralelně s útokem na majetky živnostníků a drobných podnikatelů se začal připravovat i druhý obří zásah do struktury majetků československých občanů. Připravovala se kolektivizace, tedy ten proces, o kterém komunističtí představitelé až do roku 1949 tvrdili, že není na stole. Již na podzim 1948 probíhala kampaň za „potírání kapitalistických živlů na vesnici“.

Zemědělci byly dehonestováni, označováni za „kulaky“ a vesnické boháče. Zaváděna byla Jednotná zemědělská družstva (JZD) a každý, kdo se protivil „dobrovolnému“ vstupu do nich, byl perzekuován. Na zemědělce byly také uvalovány nové a nové povinné dodávky státu, které nebylo možné splnit. Soukromím zemědělcům byly na základě toho zabavovány majetky a nezřídka pak probíhaly i vykonstruované procesy na jejichž konci byly velmi vysoké tresty.

I zemědělci, kteří do JZD vstoupili, pak ztratili motivaci k odpovědnému hospodaření, nemluvě o tom, že do vedoucích pozic byli jmenováni lidé bez zkušeností, jen na základě kádrového posouzení. Výsledkem byla postupná ztráta efektivity a výkonnosti československého zemědělství. Kromě toho měla ale kolektivizace stejně jako likvidace podnikatelského a živnostenského stavu způsobila nevratné negativní změny ve struktuře celé společnosti.

Měnová reforma 1953

Celková ekonomická situace v Československu se vyvíjela tak, že objem zboží na trhu postupně klesal. Ekonomika se totiž soustředila na budování těžkého průmyslu a nebyla schopná dodávat do obchodů běžné spotřební zboží. Současně ale rostl objem peněz v oběhu, což znamenalo jediné: inflace a znehodnocování měny. Platy rostly především u privilegovaných skupiny obyvatelstva jako byli příslušníci armády a bezpečnostních složek, horníci, dělníci apod.

Komunistický režim se rozhodl pro řešení v podobě měnové reformy. Cílem bylo stáhnout peníze od obyvatel poté, co od nich stát získal půdu, podniky a další majetek. Realizace měnové reformy probíhala tak, že peníze v hotovosti měly být směňovány v poměru 5:1 v částkách do 300 Kč, 50:1 pro částky vyšší. Vklady se měnily v poměru 5:1 do 5000 Kč, resp. 6,25:1 do 10 000 Kčs, 10:1 do 20 000 Kč a 25:1 u vkladů do 50 000 Kč, resp. 30:1 pro vyšší částky.

Jinak řečeno, měnová reforma zničila veškeré úspory obyvatel a u mnohých těch, kteří i v roce 1953 ještě věřili v komunistický režim, i veškeré iluze. Přímo v souvislosti s měnovou reformou došlo v řadě měst k protestům a nepokojům, které byly prakticky prvním hromadným a významným projevem vzdoru proti režimu od roku 1948.

Zdroje

1) Měnová reforma 1953 a její reflexe v české společnosti, bakalářská práce,: Iva Ďoubalová 2007

2) Měnová reforma roku 1953 a plzeňské povstání, Diplomová práce,Jana Křivancová 2015

3) Měnová reforma před 70 lety ožebračila lidi. Nic tak radikálního už se podle historika nemůže stát

4) Československá měnová reforma

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz