Hlavní obsah
Psychologie

Past negativity je plná pocitů bezmoci. Jak najít chuť k životu, když už "nic nemá cenu"?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Engin Akyurt (Pexels)

Nic už nemá smysl.

Negativní myšlenky jsou tak nebezpečné, protože fungují podobně jako návykové látky. Černé scénáře paradoxně vyplavují hormon štěstí, který může být návykový. Jak tento princip funguje a je z něj cesta ven?

Článek

Silné negativní stavy jsou vyvolány naší snahou dělat prognózy do budoucna. Tyto odhady nám mají pomoct předejít negativním zkušenostem. Jakmile si jako predikci stanovíte, že něco nezvládnete, nebo že je něco nemožné, dáváte tím mozku povel, že nic nemá cenu. Mozek tedy podle instrukcí nevytváří žádnou aktivitu. Ve výsledku jste se například při pohovoru na vaše vysněné místo ani nesnažili zaujmout, protože jste podle vlastních předchozích zkušeností měli pocit, že to stejně nemá cenu. Na nové místo vás nepřijali, vaše predikce se tím potvrdila jako pravdivá a mozek je odměněn hormony štěstí za tuto správnou predikci.

Mozek se tímto způsobem snadno naučí, že negativní predikce jsou vlastně tím nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak si zajistit pocit úlevy. Úlevy, aniž by se musel snažit vyvinout větší aktivitu. Takové je přirozenější lidské chování. V mozku se pro negativní vzorec vytváří neuronové spojení, které s každou další negativní zkušeností sílí a stává se tak pro jedince realitou. „Já říkal, že to nemá smysl! Na mě se holt lepí smůla,“ zakončuje své snahy o změnu ten, kdo je lapen do pasti negativity.

Naučená bezmoc jako následek

Při opakovaných neúspěšných pokusech o změnu v našem životě v nás vzniká přesvědčení, že jakékoliv další snahy a jednání je bezpředmětné. Časem už nejsme schopni rozeznat ani příležitosti, kdy by se dala tato bariéra prolomit. Naučená bezmoc je následek kombinace dlouhodobých negativních okolností a osobních selhání. Do takového stavu se mohou dostat nejen dospělí, ale i jejich děti, které neustále dostávají jako zpětnou vazbu na své snahy a konání jen ponižování a výsměch.

Následkem bezmoci je ztráta chuti k životu. Jedinci, kteří se potýkají s neustálými negativními reakcemi na své konání, ztrácejí motivaci a schopnost svobodného rozhodování v náročných i banálních situacích. Pocit bezmoci je časem připraví i o radost z volného času a oblíbených aktivit. Člověk se ve svém stavu cítí uvězněn a ztrácí naději, že by se snad dalo cokoliv změnit. Takové myšlenky vedou k častým projevům silného smutku a deprese. Dlouhodobá emoční zátěž s sebou přináší fyzické následky stresu jako je únava, bolest hlavy, poruchy spánku a zažívací potíže. Psychický a zároveň i fyzický diskomfort vede ke strachu z objevování a poznávání, ke strachu z nového a z výzev. Odpovědnost za výsledky se zdá být člověku v pasti negativity neúnosná a postupně se vyhýbá všem činnostem, které se zdají být náročné a plné překážek.

Rezignace a její vnější projevy se odráží na rodinných vztazích, kdy se takto nejistý člověk začíná vyhýbat komunikaci. Vztahy se tak zhoršují, lidé se odcizují a to je pro člověka v pasti negativity jen další potvrzení, „že měl pravdu“.

Jak se vysvobodit z pasti negativních myšlenek a jejich následků

Stejně tak, jako se mozek neustálým opakováním nepříjemného scénáře dostane do pasti negativity, tak ho z ní můžeme dostat neustálým opakováním příjemných scénářů. Není to tak jednoduché, jak to zní, protože je potřeba hodně vůle a vytrvalosti. Ze všeho nejprve je třeba poděkovat za všechny pozitivní i negativní zkušenosti, které se nám dějí. Po 2-3 minutách z nich mozek začne vytahovat přínosná ponaučení, čímž se negativní a bezmocné pocity přemění na možnost, jak dál pokračovat a něco změnit.

V pasti negativity není radost moc běžná emoce, a proto je třeba se ji záměrně učit. Mozek se v první řadě vždy věnuje negativu, protože to je pro nás a naše přežití potencionální hrozba.

Pomocí dechových cvičení dokážete zmírnit strach a úzkost a dostat své emoce zpět pod kontrolu. Hledejte každou možnost k radosti a usmívejte se, kdykoliv si vzpomenete. Úsměv vzniká jako reakce na hormon štěstí v mozku. Reakce ale funguje i opačně a při úsměvu se hormon štěstí v našem těle začne uvolňovat. A na závěr jedna zaručená rada, která vždy funguje - sport. Fyzická aktivita v těle probouzí hormony štěští, které vytvářejí nové neuronové dráhy v mozku. Tyto dráhy je potřeba pravidelně posilovat opakováním těch činností, které vám přinášejí radost. Naopak staré neuronové dráhy s negativními vzorci a zkušenostmi postupně slábnou, jak jim dáváte čím dál méně pozornosti a příležitosti sílit. Nový návyk celkem trvá osvojit několik týdnů. Pokud navíc spojíte trénink s přáteli, pozitivní emoce budou ještě silnější.

Jak se naučit ovládat negativní emoce

Podmínkou pro překonání pasti negativních myšlenek je přiznat si, že jsme jim příliš propadli. Je potřeba zanalyzovat sebe sama a popravdě si odpovědět na všechny palčivé otázky, které se vám honí hlavou. Většinou se lidé neobejdou bez psychologa, který ví, jak se ptát a celý proces vystoupení z kruhu negativních myšlenek významně urychlí.

K vytvoření nových zvyků jsou potřeba také nové okolnosti. Stanovte si cíle, kterých chcete dosáhnout a vypište si kroky, které můžete začít konat už teď. Začněte s malými změnami, které se postupně budou nabalovat, až nakonec dokáží kompletně změnit celý váš život.

Hlavní ale je, nebýt na všechno sám. Přidejte se ke skupinám lidí, kteří řeší podobný problém. Výhodou skupin je, že můžete vidět, jak lidé, kteří mají stejné potíže jako vy, postupně dělají pokroky a vysvobozují se z pasti negativních myšlenek, které akorát způsobují neúspěchy.

Zdroje

1) Jak se dostat z pasti negativního myšlení

2) Jak zvládat negativní emoce

3) Co je naučená bezmoc a jak se jí zbavit

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz