Hlavní obsah
Zdraví

Příčina nadváhy? Kombinace tuků a sacharidů, když se jim vyhnete, zaručeně zhubnete

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mali maeder (Pexels)

Nikoliv cukry samotné, ale jejich kombinace s tuky vás učiní obézními.

Obezita je v současné době jednou z nejrozšířenějších civilizačních nemocí a vede k dalším zdravotním problémům. Nedaří-li se vám zhubnout, možná za to může častá konzumace potravin obsahujících kombinaci tuků a cukrů.

Článek

Podíl osob s nadváhou a obezitou v populaci neustále stoupá. V současné době se pohybuje sice jen kolem dvaceti procent, velmi často se však s narůstající hmotností potýkají také další lidé, kteří s ní různými způsoby bojují. Důvodem pro kontinuálně se zvyšující hmotnost populace je především stále preferovanější životní styl, jenž se zakládá na zvýšeném pohodlí, sedavém zaměstnání, nevhodné spánkové hygieně a málo diverzifikované stravě.

Řada osob, které již nadváhou nebo obezitou trpí, pak k redukci hmotnosti přistupuje nesprávně, jelikož se zaměřuje pouze na jediný aspekt jejího vzniku, tedy často na nedostatek pohybu či obecně redukci přijímané stravy. Velmi důležitým faktorem však je naopak druh stravy, který přijímáme a reakce organismu na její přijímání.

Kombinace tuků a cukrů v pokrmech

Důvodů, proč mají někteří lidé větší tendenci přibírat na váze a jiní ne, může být hned několik. Na prvním místě stojí zpravidla genetika, která obsahuje predispozici ke specifickému ukládání tuků, fyzické zdatnosti a obecně zdravotnímu stavu. Hlavním důvodem, proč se ovšem lidem nedaří redukovat tělesnou hmotnost, přestože jsou fyzicky aktivní či zdravotně v dobré kondici, je nesprávná volba potravin, které přijímají.

Jedná se především o komplexní potraviny, které kombinují tuky a cukry do jedné porce. Konzumace jídel, v nichž převažuje pouze jedna složka, tedy buď pouze tuky nebo pouze cukry, je mnohem blíže přírodnímu složení a tělo si s ní poměrně dobře poradí. Zároveň takovéto pokrmy snadněji signalizují mozku, že byl přijat dostatek potravy pro předpokládaný energetický výdej. U stravy kombinující tuky a cukry jsou však uplatňovány jiné mechanismy.

Kombinace tuků a cukrů v jídle a nadváha

Nezdravá strava je obecně tvořená potravinami s vysokým obsahem cukrů a tuků – právě tato kombinace se vyznačuje tzv. efektem odměny – lidský mozek jejich konzumaci vnímá jako odměnu a dodávají tak člověku celkově pocit, že si něco zasloužil. Právě ten příjemný pocit odměny je obvykle důvodem, proč alespoň jednou za čas svodům nezdravého jídla podlehneme, a také příčinou přejídání související s psychickými problémy.

Konzumace stravy kombinující tuky a cukry ovšem často vede nejen ke stagnaci hmotnosti na vysokých hodnotách, ale také k jejímu přibývání. Důvodem je skutečnost, že v přirozené stravě se tato kombinace takřka nevyskytuje – potraviny ve své základní podobě obecně obsahují buď převážně cukry nebo převážně tuky, kombinace obojího je výsledkem vysoké úrovně zpracování. Trávení tohoto typu stravy je pro tělo náročnější, a mozek navíc nedokáže při jeho konzumaci správně rozhodnout, že má dostatek surovin na fungování. Vysoce zpracované potraviny jsou tak předpokladem k přejídání, jelikož neposkytují dostatečnou výživu, při které mozek zavelí, že již stačí.

Co se s tělem děje při kombinaci vysoce zpracovaných potravin kombinujících tuky a cukry

Efekt odměny, který se dostavuje při konzumaci pokrmů obsahujících obě zmíněné složky, tedy tuky i cukry, je způsoben vyplavením dopaminu. Tento aspekt dokáže zabránit centru mozku, které je zodpovědné za hodnocení energetické hodnoty pokrmů, aby jídlo vyhodnotil správně. Toto centrum dokáže zhodnotit potraviny podle vzhledu a vyvinulo se jako rozhodovací systém, který vyhodnotí míru rizika získání potravy v porovnání s její energetickou hodnotou.

Jak ale ukazuje řada studií, zatímco u jídel obsahujících pouze tuky je člověk schopen celkem přesně stanovit, kolik kalorií, a tedy energie z nich získá, u zpracovaných jídel obsahujících cukry je tato schopnost omezená a pokrmy obsahující jejich kombinaci jsou mylně považovány za energeticky nejvýhodnější. Také proto náš mozek často reaguje výraznou signalizací touhy po takovém jídle bez ohledu na jeho skutečný energetický potenciál a výživovou hodnotu. Podle výzkumů jsou dokonce lidé často ochotni si za takovéto produkty připlatit jen na základě jejich vzhledu.

Jak se správně stravovat pro redukci hmotnosti

Chcete-li efektivně regulovat svou tělesnou hmotnost, ideální způsob spočívá v dodržování stravovacích návyků, které se zaměřují na optimální energetický příjem. Strava by tak měla být vyvážená a skládat se především z potravin obsahujících příznivé složky (tedy i cukr a tuky, které jsou pro lidský organismus prospěšné a důležitým zdrojem energie). V případě, že je vaším cílem redukce hmotnosti, optimální je redukovat denní příjem potravy celkově (tedy využívat menších porcí). Řada dietních plánů se zaměřuje na vyčlenění jedné složky (buď cukrů, nebo tuků), případně specifických potravin.

Ani jednoho zmíněného typu stravy se však nemusíte vzdávat úplně, měly by však být přijímány odděleně, aby si s nimi tělo lépe poradilo. Potraviny s opačným charakterem, tedy kombinující vysoký obsah cukrů a tuků (obvykle se jedná o rychlé občerstvení), jsou často spojovány se zmíněným efektem odměny, který mozek vnímá jako velmi pozitivní a způsobují tak tendenci se přejídat. Těmto potravinám je lepší se úplně vyhýbat.

Závěr

Správné stravování je klíčem redukce hmotnosti i prevence obezity. K přejídání vybízí především potraviny obsahující kombinaci cukrů a tuků ve velkém množství, jelikož působí na mozek jako odměna. Chcete-li tedy zhubnout, měli byste se těmto potravinám vyhýbat obloukem a zaměřovat se především na zdravou stravu složenou z potravin s nízkým obsahem energetických složek a menší porce.

Zdroje:

1. Combining fat and carbs overloads the brain and makes us overeat

2. Causes of Obesity

3. Supra-Additive Effects of Combining Fat and Carbohydrate on Food Reward

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz