Hlavní obsah

Psychiatrické léky mohou navždy ovlivnit vaše myšlení i emoce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Žena s duševními problémy.

V dnešní době již není naprosto neobvyklé, či dokonce tabu chodit k psychologovi, případně psychiatrovi a brát nějaké léky, ať už na lepší náladu, zklidnění, úzkosti či deprese.

Článek

Psychiatrické léky fungují na principu chemických procesů v mozku, které zapříčiňují změnu nálad, zklidnění, někdy však také změnu emocí či myšlení. Většina antidepresiv funguje na základě blokátorů zpětném zachytávání serotoninu. Co to v praxi znamená? Jednoduše řečeno, představte si dvě buňky, stojící naproti sobě. Jedna buňka vypustí serotonin do prostoru a ta druhá jej zachytí a využije. Poté, co jej využije, ho zpět vypustí, aby se vrátil do prvotní buňky.

Zde nastupují na řadu blokátory, které jsou obsaženy v antidepresivech a ty vstupy první buňky uzavřou, tudíž se není možné zpět dovnitř dostat. Serotonin se tedy odrazí a vrací se zpět k druhé buňce, která ho může znova opakovaně využívat a tím ovlivňovat emoce.

Pozitivní dopady užívání psychiatrických léků

Pro mnohé lidi je předepsání a následné užívání psychiatrických léků vysvobozením z bludného kruhu depresí, úzkostí, panických ataků apod. Tyto léky pomáhají tlumit příznaky duševních nemocí a vracejí pacienty zpět do normálního života. Je pravdou, že účinky si žádají pozvolný nástup, výsledkem však je, že efekt se ve většině případů dostaví a je pozitivní. Jedná se především o zklidnění, zlepšení nálady, v rámci schizofrenních poruch může jít o reálnější a zřetelnější vnímání světa apod.

Negativní dopady užívání psychiatrických léků

Ne vždy se musí nějaké nežádoucí účinky psychiatrických léků dostavit, je však nutné, aby člověk byl o jejich možnosti informován a bral na to důrazný zřetel při jejich užívání. Ty méně závažné dopady bývají například bolesti hlavy, zvracení, přibírání na váze, světloplachost, či zácpa. Toto bývají vedlejší účinky mnoha běžných léků, proto není potřeba jim přikládat takovou váhu.

Důležité je zaměřit se na ty vážnější a méně známé. Velmi probíraným tématem je efekt psychiatrických léků na sexuální dysfunkci. Je to jedním z důvodů proč lidé často tyto léky odmítají, neboť se tyto obavy velmi často stávají nechtěnou realitou. Především u mužů to poté může způsobovat různé emocionální výkyvy, které mohou naopak vést k prohlubování negativních psychických stavů.  Tyto léky mohou taktéž způsobit sníženou bdělost a otupělost, což může mít za následky změnu prožívání. Váš veselý a čilý blízký se vám může před očima změnit v chodící mumii, bez názoru a chuti do života.

Dopad na myšlení a emoce

Zpětné zachytávání serotoninu u antidepresiv zní jako pohádka, neustálý dostatek serotoninu a tím pádem nekonečně dobrá nálada? Tak bohužel takto to opravdu nefunguje. Tento proces může velmi rychle způsobit také emocionální otupělost a veškeré pocity a emoce, ať už radost či smutek budou omezeny a vám může být zapovězeno prožívat silné emocionální zážitky.  Dalším problémem mohou být Benzodiazepiny, které mohou negativně působit na kognitivní funkce a zhoršovat tak myšlení, soustředění a paměť. Některé léky také mohou způsobovat pocit celkové únavy, apatie a ztrátu motivace, což ve výsledku může velmi negativně ovlivnit fungování v běžném osobním i pracovním životě.

Pravdou zůstává, že psychiatrické léky jsou velkým pomocníkem pro mnohé duševně nemocné lidi. Díky těmto lékům zvládají veškeré nástrahy, které jim život s duševní nemocí přináší. Každá mince má však dvě strany a je nutné vždy pohlížet na věc a daný problém vždy jako na celek. Je nutné se vždy řádně poradit s lékařem a zjistit, jaké léky jsou pro vás ty pravé a zhodnotit, zdali pozitivní dopady převyšují ty možné negativní. Vždy je dobré zamyslet se i nad alternativními možnosti léčby, které často žádné negativní účinky a dopady nemají. Pokud jste vy sami, či někdo ve vašem okolí měli s psychiatrickými léky již zkušenost, budeme rádi za vaše postřehy. Jaké negativní účinky jste pociťovali a měli jste pocit, že ztrácíte nad svou vlastní osobou kontrolu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti, věříme, že budou mnohým lidem nápomocné.

Zdroje

1) What does Serotonin do? Neurotransmitter function

2) Consequences of mental healt medications

3) The medications that change who we are

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz