Hlavní obsah
Lidé a společnost

San Francisco: Proč se z malebného města hipíků stalo doupě bezdomovců a pochybných existencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tim Foster (Unsplash)

Golden Gate Brige připomíná malebnou historii města.

Kdysi prosperující centrum San Francisca se za pár let změnilo k nepoznání. Rušné náměstí Union Square je již pouze stínem svého někdejšího já. Jaká je příčina razantní proměny velkolepé metropole?

Článek

Prázdné výlohy kdysi noblesních obchodů, vzácní lidé i o víkendech a hotely, které nejsou schopné pokrýt své hypotéky, neboť sem hosté zavítají jen velmi zřídka. Ulice doslova poseté provizorními příbytky lidí bez domova, kam se běžný smrtelník odváží vkročit jen stěží. To je nová a odvrácená tvář San Francisca, která je na míle vzdálená někdejší velkoleposti.

Není asi zapotřebí představovat historickou budovu Flood Building, která přežila v roce 1906 zemětřesení napříč San Franciscem. Zdá se ale, že větší šrámy jí přináší neutichající nepokoje, rabování a nezájem ze strany podniků, které by přinesly tížené zisky formou pronájmu.

Na druhé straně dveře páchnoucí močí kdysi vyhlášeného podniku Westfield San Francisco Center v Market Street. Tíživou situaci připomínají jen osamělí hlídači, kteří se snaží ochránit ruiny kdysi lidmi překypujících obchodů a nákupních center.

Hotely hlásí krach, kancelářské budovy zejí prázdnotou

Trh kancelářských nemovitostí v San Franciscu se otřásá v základech. Na vině je covid a s tím spojená práce z domova, ale i špatná infrastruktura v centru města. Lidé jsou situací otrávení a vyhledávají práci, kterou je možné vykonávat i z domova.

Podle statistiky byly příjmy hotelů v dubnu 2023 o 23 procent nižší než před samotnou pandemií. Centrum města opouští i velké společnosti, díky čemuž se v květnu zvýšila neobsazenost kanceláří na 31 procent, což je nejvyšší procentuální pokles v historii.

Krádeže jako by neměly konce, alespoň to dokazují výjezdy policejních aut, jejichž blikající světla jsou v centru San Francisca vidět téměř nepřetržitě. Živořící obchody si neustále stěžují na loupeže, kterým, jak se zdá, nezabrání ani všude přítomná ochranka. Ta téměř 24 hodin denně střeží hlavní vstupy obchodů. Není totiž žádnou výjimkou, že k loupežím dochází i za bílého dne.

Provizorní tábořiště pro bezdomovce, drogoví dealeři

Výčet trestné činnosti v centru San Francisca ovšem nekončí pouze drobnými krádežemi, kterých za posledních let razantně přibylo. Město se potýká i s nárůstem lidí bez domova, kteří slyší na sociální balíčky a finanční pomoc v hodnotě až 687 dolarů měsíčně.

Spolu s rapidním nárůstem bezdomovců přišla na město další morová rána v podobě drogových dealerů. Mnoho z nich bez jakéhokoliv ostychu provozují svou živnost přímo v centru města, kde nabízí ke koupi nejčastěji fentanyl. Jen do poloviny letošního roku došlo již vlivem předávkování omamnými látkami přes 268 úmrtí. Postihnuty byly i luxusní čtvrti, jako je například Russian Hill.

Všechny zprávy nejsou pouze znepokojivé

Je město na úpadku? To možná alespoň částečně zpochybňuje statistika, podle které v roce 2022 vzrostl počet návštěvníků o celých 29 procent ve srovnání s rokem předchozím. Poptávka po destinacích v okolí San Francisca tak vedla například k otevření nových leteckých linek na mezinárodním letišti. Možná se v budoucnu toto upadající město znovu vrátí na své výslunní, v dohledné době se tak ale nejspíš nestane.

Zdroje:

1) Krize bydlení v San Francisku nekončí. Na jednoho ubytovaného bezdomovce přibudou na ulici čtyři noví: https://cc.cz/krize-bydleni-v-san-francisku-nekonci-na-jednoho-ubytovaneho-bezdomovce-pribudou-na-ulici-ctyri-novi/

2) Centrum San Francisca se stalo územím bezdomovců, drogových dealerů a zlodějů: podniky a obyvatelé odtud masově prchají: https://forumdaily.com/cs/centr-san-francisko-stal-territoriej-bezdomnyx-narkotorgovcev-i-vorov-ottuda-massovo-begut-biznesy-i-zhiteli/

3) Může se San Francisco zachránit ze smrtící smyčky?: https://www.info.cz/wall-street-journal/muze-se-san-francisco-zachranit-ze-smrtici-smycky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz