Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Sex na třetím rande? Přežitek předpotopní generace, dnes není nač čekat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor, uvolněno v licenci CC0 Public Domain skrze pxhere

Mladí lidé sex už tolik neřeší.

Kdy je ten správný čas se s novým „objevem“ věnovat kromě vzájemného poznávání také intimnostem? Pravidlo třetí schůzky už dávno neplatí. Proč?

Článek

Třetí rande je v rámci rodící se známosti zlomové. Dostat se k němu totiž není jen tak. Kdo nehledá zrovna nezávaznou známost na jedinou noc, na třetím rande už má rozhodně důvod k tomu, aby přemýšlel, zda je jeho protějšek tím pravým.

Řada lidí tak i s intimnostmi čeká až na okamžik, kdy už se nejedná o „první rande“ nebo „druhé rande“, ale prostě a jednoduše o rande, o kterém si myslíme, že bude jen jedno v sérii dalších. Tedy jde jakýsi signál, že vše mezi vámi běží opravdu dobře a také intimita může mít zelenou. Mnozí lidé navíc zkrátka nejsou pověstným Amorovým šípem zasaženi hned. Když se ale vidíte už potřetí, získali jste dostatek času k tomu, abyste si ujasnili, zda mezi vámi „něco“ je a máte si navzájem dát šanci.

Teprve při třetí schůzce už je obvykle atmosféra dostatečně uvolněná a odbyli si také počáteční trapasy dané nervozitou i tím, že se příliš neznáte a nevíte, co od sebe očekávat. Cítíte se tedy právem mnohem sebejistěji a máte čas na to, abyste se poznali na hlubší úrovni a ujasnili si, co s vaším vztahem dál. Jinými slovy, pokud toužíte po nezávazném románku, zatímco váš protějšek už slyší znít svatební zvony, už byste to v této fázi měli vědět.

Dochází tak i ke sblížení v ložnici. Zásadu „třetího rande“ taktéž významně zpopularizoval seriál Sex ve městě, hojně sledovaný v 90. letech. Je ale toto pravidlo stále životaschopné i v současném světě, který je prodchnutý seznamováním přes internet a seznamovacími aplikacemi?

Musíte se cítit špatně, pokud je chemie mezi vámi téměř hmatatelná a přitažlivost je vzájemná? Máte cíleně počkat? A měly by se především ženy cítit špatně, pokud by neměly nic proti sexu už na první schůzce? Bude si váš objev myslet, že jste se mu dala až příliš levně a jdete takzvaně okamžitě s každým?

Jak je to se sexem na třetí schůzce

Je nutné si uvědomit jednu základní myšlenku: Naši sexualitu formuje celá řada aspektů. A svůj vliv na ni mohou mít i v okamžiku, kdy už nejsou zase tolik opodstatněné. Roli zde sehrávají očekávání společnosti a z toho pramenící předsudky, ale i výchova, která vám možná podobné představy vštípila.

Odborníci se proto shodují: Pokud není pomyslné pravidlo třetího rande vaším osobním rozhodnutím, jednoduše ho nemusíte dodržovat. Dělejte to, co sami cítíte. Nejdůležitější je vlastní sebevědomí. Pokud jste tak bytostně přesvědčeni o tom, že váš přístup k sexu je pro vás správný a vyhovující, jednoduše se nemusíte na nikoho ohlížet. Což samozřejmě platí bez ohledu na pohlaví.

S tím souhlasí i odborníci. Rachel Wright, která působí jako terapeutka a je současně odbornicí na duševní zdraví a vztahy, taktéž potvrzuje, že pár může prostřednictvím sdílení intimní sféry jednoduše zjistit, jestli si vyhovuje.

Současně souhlasí tato expertka s tím, že univerzálně určený „správný čas“ na začátek intimního života jednoduše neexistuje. Jedná se o naprosto individuální otázku. Každý vztah je jiný a každá osobnost uvažuje odlišně. Důležité je primárně to, že v tomto směru s partnerem společně souzníte.

Což potvrzují i výzkumy. Z nich vyplývá, že sex na prvním rande už v současné kultuře rozhodně není nikterak neobvyklý. Řada lidí už zkrátka nevnímá podobnou situaci jako stigma. Server Lovehoney, který distribuuje erotické hračky, oslovil na toto téma 2 000 respondentů.

A hned 49 % lidí odpovědělo, že sex na prvním rande měli. Představa, že váš protějšek už nebude mít co objevovat, pokud se mu oddáte na první schůzce, je krajně zastaralá. Buďte jednoduše upřímní v tom, co od svého partnera očekáváte. Sex na prvním rande může být osvobozující a vzrušující. Jediné, co je důležité, je ujasnit si, co a proč sami chcete a zřetelně to formulovat svému partnerovi či partnerce.

Mohou intimnosti na prvním rande zničit šance na vztah?

Mnoho lidí se obává na první schůzce intimností i kvůli tomu, že mají dojem, že si tím zavřou pomyslné dveře k tomu, aby se z jejich partnera mohlo stát něco více než záležitost právě na sex. Dáváte ale skutečně tímto přístupem vážnému vztahu červenou?

Je důležité si uvědomit, že sex je, jak už bylo naznačeno, důležitou součástí života. Souhra z hlediska intimního je stejně důležitá jako to, jak si rozumíte v dalších podstatných oblastech. Sex na prvním rande tak můžete brát jako svého druhu indikátor toho, jak v jedné ze zásadních oblastí života jste kompatibilní, nebo ne. Sexuální souhra jednoduše je důležitá a rozhodně tak nemusíte s jejím prověřením příliš otálet.

Mějte ale samozřejmě na paměti, že sexuální přitažlivost není jediným kritériem pro vhodný protějšek. Neměli byste tak naopak pro vášeň pod peřinou ochotně přehlížet další aspekty indikující, že nemáte šanci na společnou budoucnost. Důležitá je třeba otázka vlastních dětí, v níž není možno udělat kompromis, ale i náhled na to, jak a kde se společně usadíte, jak bude uspořádána domácnost, jak se dohodnete na financích atd.

A nezapomeňte ani na zásady bezpečného sexu. Pokud jste se právě potkali s osobou, o které nic v kontextu její sexuální minulosti netušíte, jednoduše použijte ochranu, myslete na vhodnou antikoncepci a v souvislosti s tím, že si do své osobní zóny pouštíte zcela neznámého jedince, se ujistěte, že vaše rodina, přátelé nebo jiné blízké osoby ví, s kým se stýkáte. V případě, že se ocitnete v potížích, mohou vám včas pomoci. Stanovte si také vlastní hranice a nikdy se rozhodně nenechte tlačit kýmkoli do něčeho, co se vám nelíbí.

Zdroje:

1) Třetí rande

2) Sex na prvním rande

https://www.lovehoney.com/blog/sex-on-the-first-date.html

3) Terapeutka říká, že sex na prvním rande má přínos pro vztah

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz