Hlavní obsah
Psychologie

Toxické vztahy s rodiči: Jak se vymanit ze stínu narcistického rodiče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Karolina Grabowska (Pexels)

Nejlepší řešení může být staré lidi ignorovat.

V průběhu celého našeho života na nás působí mnoho faktorů, které nás ovlivňují a zároveň utvářejí v to, kým jsme. To zásadní, co však člověka utváří, a z čeho celé jeho Já vychází, je jeho vztah s rodiči a celkově jeho průběh dětství.

Článek

V dnešní době se jedná o velmi probírané téma a celkově pojem, který hýbe společností a lidé se jím velmi často ohánějí. Znáte však ten správný význam, který si pod tímto slovním spojením představit? Kdo je vlastně ten toxický narcistický rodič? Jedná se o osobu, rodiče, který své děti zahrnuje širokou škálou škodlivého chování, které slouží k podkopávání sebevědomí,  stability, vlastních hodnot a celkové duševní pohody dítěte.

Takoví to lidé mají většinou podobné rysy chování, které mohou zahrnovat:

  • Sebestřednost - narcistický rodič má vždy na prvním místě především sebe. Dítě je spíš parazit, který ho většinou obtěžuje, ale zároveň bez něj nemůže být. Vždy každou vaši konverzaci nebo vyjádření vašeho problémů přesměrují velmi rychle na sebe. Vaše problémy a trápení shodí a vyzdvihnou, to, jak oni mají těžký život, který vy absolutně nemůžete pochopit.
  • Přehnané reakce - dítě narcistického rodiče musí být vždy na pozoru. Nikdy nevíte, jak přesně bude na danou situaci, či informaci narcista reagovat. Většinou se jedná o neadekvátní reakce, které mohou jít až do agrese. Dítě poté v mnohých případech raději lže, nebo přestává vyjadřovat veškeré své pocity a emoce.
  • Kritiku - Narcistický rodič velmi rád dítětem manipuluje, aby ho měl přesně tam, kde potřebuje pro své uspokojení potřeb. Velmi rád k tomu využívá kritiku, aby vyvolal v dítěti pocit viny, který ho přinutí se podřídit a dělat přesně to, oč rodič žádá.
  • Vychloubání se - Narcistický rodič miluje úspěchy svých dětí, především v oblastech, ve kterých on sám v životě zklamal. Pokud je dítě šikovné, vyhraje soutěž, vystuduje, chová se k němu s úctou a všude ho chválí. Stačí však miniaturní neúspěch a karta se ihned otáčí, vše dobré je zapomenuto a dítě je opět podhonocováno, sráženo a psychicky týráno.
  • Očekávání - Rodič, který trpí narcistickou poruchou osobnosti automaticky od svých dětí očekává, že se o něj vždy, za každé situace postarají, budou ho obklopovat péčí a bude pro ně vždy na prvním místě.  To většinou sahá až do dospělosti, kdy je už dítě zcela samostatná jednotka, avšak jeho rodič používá tak účinné manipulativní techniky pocitu vinu, že se dítě stává jeho obětí a slouží mu až do konce života.

Jak se bránit narcistickému rodiči

  1. Nastavte si jasné hranice - Mít hranice, které nelze překročit je úplným základem pro to, abyste byli schopni nadále v tomto vztahu fungovat. Nastavte si, kam až může váš rodič zajít a co je už pro vás příliš. Nebojte se to dát v dané situaci jasně najevo. Naučte se používat slovo Ne.
  2. Zbavte se pocitu viny - Od malička jste byli vychováváni v pocitu viny, který na vás den za dnem narcistický rodič přenášel. Teď jste však dospělá, samostatná jednotka, která má život naprosto pod svou kontrolou a není důvod, se za cokoliv obviňovat. Pečujte sami o sebe a uvědomujte si, jak úžasná osoba jste.
  3. Nesnažte se je změnit - Je to smutné, ale je to tak. Narcistický rodič, se nikdy nezmění. Nikdy nebude žádný z vašich úspěchů dostatečný pro to, abyste svého rodiče v tomto ohledu změnili. Proto zapomeňte na to, že děláte něco pro to, aby měl on radost, nebo aby jste se mu zavděčili. Vše co děláte, dělejte především sami pro sebe, abyste zvedli své sebevědomí a sami sebe potěšili. To je jediná cesta, jak stát nohama pevně na zemi a nenechat s sebou manipulovat.
  4. Udržení odstupu - Je velká část psychologů, kteří radí, aby se děti od svých narcistických rodičů co nejdřív nadobro distancovali a přetrhali veškeré kontakty. Dle jejich smýšlení se jedná o jediný způsob, jak se z tohoto bludného kruhu vymanit. Je to na zvážení každého, dobrou radou však bývá omezení kontaktů a stanovení pravidel, aby jste věděli, že vše je ve vašich rukou a nemůžete podléhat žádné manipulaci.

Být obětí narcistického rodiče je velmi složitý stav, ze kterého je nesmírně těžké se dostat, ale mějte na paměti, že to není nereálné a je jen na vás, jak tvrdě se k tomuto postavíte a uvědomíte si, že to nejdůležitější v tomto vztahu jste právě vy. Pokud jste obětí takového vztahu, či máte jiné zkušenosti s narcistickou poruchou, budeme rádi, když se s námi o vaše příběhy, postřehy a názory podělíte.

Zdroje:

1) Sign of a narcissistic parent

2) Toxic parents

3) Tips managing toxic parents

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz