Hlavní obsah
Psychologie

V pasti závislosti: Jak se vymanit z role enablera narcistické osobnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Život s manipulátorem je jako vězení, ze kterého nemůžete utéct.

Narcistní přístup ve vztahu bývá vždycky problém, zejména v případě, že narcistní osoba využívá své manipulativní taktiky na svého partnera, ale také na okolí. Oběť narcistního chování se tak může stát snadno jeho enablerem.

Článek

Enabler, tedy člověk, který pomáhá uskutečňování narcistního chování, se do své role často dostává bez specifického povědomí o této skutečnosti a naučí se ji naplňovat mnohdy až do neuvěřitelné míry. Tento specifický vztah narcisty a jeho enablera v podstatě vytváří patologické prostředí, ve kterém se oběť stává součástí narcistické techniky a prohlubuje se tak její závislost na partnerovi, který ji manipuluje a zneužívá (především psychicky). Rozeznat tento typ chování a překonat jej bývá o mnoho složitější už proto, že oběť většinou věří tomu, o čem se snaží přesvědčit ostatní.

Narcistní chování ve vztahu a jeho podporování

Samotný vztah s narcistou obvykle prochází několika fázemi, kdy ta úvodní vypadá skoro pohádkově. Narcista je ke své oběti pozorný a snaží se ji přesvědčit o tom, že na světě neexistuje nikdo, kdo by se k ní více hodil. Oběť si tak jen stěží všimne toho, jak se ve vztahu postupně ztrácí její individualita a jak je systematicky neustále oddělována od vnějšího světa mimo kontrolu narcisty.

K tomuto účelu narcista využívá hned několik manipulativních a přesvědčovacích technik, jejichž účelem je dosáhnout u oběti ztráty sebejistoty a zdravého úsudku, ale také materiální a emoční nezávislosti. V pozdějších fázích vztahu se tak oběť stává na narcistovi výrazně závislou prakticky po všech stránkách osobního i společenského života. Taková oběť se následně může stát nechtěným enablerem narcistního chování, zejména vůči dalším osobám, které jsou pod vlivem narcisty (například vůči dětem).

Kdo bývá enablerem narcistního chování

Jako enabler narcistního chování je označován člověk, který narcistu v jeho snaze o dosažení naprosté závislosti jeho oběti podporuje. Většinou se jedná o blízkého příbuzného nebo přátele narcisty, kteří aplikují na oběť další techniky mající za následek zvyšování míry její závislosti nebo podporující zpochybňování její jistoty. Enabler si nemusí být vždycky vědom svého postavení a často se může jednat jen o další oběť narcistického chování, která má vůči narcistovi svůj osobitý vztah. Podporování jeho patologického chování tak realizuje ze soucitu, ze snahy se mu zalíbit, případně proto, že je to partner daného člověka. Narcista pak šikovně využívá schopnosti a dovednosti enablera, aniž ten by si byl plně vědom, co se ve skutečnosti děje.

Specifické rysy chování enablera

Stane-li se někdo enablerem narcistního chování, bývá to obvykle spojeno s určitým přesvědčením, že narcista je ve svém jádru dobrý člověk a se všemi má jen ty nejlepší úmysly. Samotné chování enablera pak zahrnuje několik specifických rysů, jež se projevují nejen v přítomnosti narcisty. Enabler prakticky vždycky chrání narcistu a stojí při něm, ať už se rozhodne pro cokoliv, jelikož věří v jeho schopnosti a zdravý úsudek.

Enabler také vždycky podporuje veškeré polopravdy nebo vnímání světa, jaké narcista svým obětem předestírá, staví jeho zájmy nad ty svoje a mnohdy také kopírují některé taktiky, které narcista aplikuje. Vztah s narcistou je pro ně určitou formou závislosti a v převážné většině případů konají ze strachu, že by mohli o narcistovu přízeň přijít.

Jak se vymanit z role enablera

Pokud se jako enabler chováte, bývá nejdůležitějším krokem ve snaze se z této role vymanit vždy uvědomění si své závislosti. Jako enabler se nejspíše chováte v případě, že klade potřeby někoho jiného (kdo na vás není zcela závislý) před ty vlastní a vašim jediným životním cílem je zodpovědnost za štěstí a spokojenost člověka, který vůči vám žádné podobné snahy neprojevuje.

Máte-li pocit, že děláte věci, které byste sami od sebe nedělali pro člověka, který si chce podmanit někoho jiného, měli byste se mít na pozoru a distancovat se od něj. Velmi dobrou taktikou je jednak odstup, jednak upuštění od jednání, které není ve vašem zájmu. Změní-li se vztah narcisty vůči vám, je velmi pravděpodobné, že vás a vaše schopnosti jako nástroj, jímž měl něčeho dosáhnout, skutečně využíval.

Závěr

Narcistické chování v partnerských vztazích nemusí oběť odhalit hned na začátku, zvláště v případě, že má narcista svého schopného pomocníka – enablera. Enabler často nebývá člověk, který by si byl vědom toho, že jedná nevhodným způsobem, obvykle je to spíše osoba, které na narcistovi záleží a snaží se mu pomoci, aby byl šťastný. Problém je, že ve své podstatě jedná rovněž o patologické chování, které neprospívá ani enablerovi, ani oběti. Vymanit se z něj dá primárně odstupem a přetvořením jednání pouze ve vyjádření soucitu.

Zdroje:

1. How to Stop Enabling a Narcissist

https://www.spiritualityhealth.com/how-to-stop-enabling-a-narcissist

2. Narcissistic Enablers: How to Recognize & Deal With One

https://www.choosingtherapy.com/narcissistic-enablers/

3. Narcissistic Enablers with 3 Tactics: Gaslighting, Coercion, Triangulation

https://stillmindflorida.com/mental-health/narcissistic-enablers-with-3-tactics-gaslighting-coercion-triangulation/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz