Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Víte, co je love bombing neboli bombardování láskou? Určitě ne dobrý začátek vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vjapratama (Pexels)

Květina je v pořádku, ale moc dárků je již formou manipulace.

Jedná se o přehnané projevy náklonosti, které ale mohou být i způsobem, jak partnera zmanipulovat. Rozlišit, zda jde o zamilovanost, nebo love bombing, je někdy složité.

Článek

Poznáte někoho nového a jste doslova zavalováni pozornostmi, komplimenty a dárky? Vaše nová láska vám neustále telefonuje, posílá zprávy a vyžaduje okamžité reakce? Může sice jít o první dny obrovské zamilovanosti, kdy jste oba vztahem doslova pohlceni, ale je také možné, že jste narazili na love bombera, který vás bude snažit izolovat od vaší rodiny a přátel. Bude vyžadovat více a více vašeho času, neustálý kontakt a vaši stálou pozornost.

Bombardování láskou je považováno za záměrnou a manipulativní taktiku, jejímž cílem je získat nad novým partnerem převahu a zvýšit jeho závislost na bombardujícím. Dopouštějí se ho jedinci s vysokou mírou narcismu nebo jinými antisociálními rysy, případně osoby se sklony k domácímu násilí. Často se s ním lze setkat také v souvislosti se sektami a v kriminálním prostředí, třeba u pasáků. Existují však i lidé, kteří se tak chovají, aniž by měli zlé úmysly. Jen prostě nejsou ve svých projevech umírnění.

Jak tedy love bombing poznat? Obvykle fungují naše instinkty a v milostných projevech cítíme určitou faleš, prostě nám něco nesedí. Slyšet na první schůzce, že jste láskou jeho života, je sice možná lichotivé, ale těžko uvěřitelné. Nebezpečným se milostné bombardování stává ve chvíli, kdy jste tlačeni do izolace a závislosti na partnerovi, když vše probíhá příliš rychle a vy přestáváte spoluurčovat směr svého vztahu i jeho finální cíl. Váš protějšek bude ignorovat váš pohled na věc i snahu stanovit určité hranice. Budete tlačeni do rychlého společného bydlení nebo přímo sňatku. To vše by vás mělo varovat.

Co vám hrozí od love bombera

První období naprostého zbožňování (označované jako idealizace) u takové osoby vystřídají manipulativní taktiky, které jsou otevřeně agresivní, a to někdy už po několika týdnech vztahu. Pokud se jejich partner nechová přesně tak, jak love bomber chce, náklonnost nahradí ignorováním, nebo přímým ovládáním. To se může projevovat urážkami, snahou diktovat partnerovi svůj vkus a později skončit i projevy fyzického násilí (období devalvace). Pak se ale vrátí přehnané projevy lásky, jimiž si snaží partnera udržet a v podstatě tak i omluvit své nepřátelské jednání. Obě fáze se opakovaně střídají, takže oběť často ztratí schopnost kritického myšlení a nepříjemné reakce bere jako svou chybu. Zoufale pak touží po návratu milostného bombardování. Taková závislost je typická pro vztahy s psychickým či fyzickým týráním jednoho z partnerů.

Jinou variantou je, že manipulátor své ostentativní projevy objektu milostného bombardování odejme ze dne na den bez jakéhokoli varování, protože pak jím může snáze manipulovat. Časté jsou snahy zničit sebedůvěru partnera, který nechápe, co se stalo a proč je z ideálního partnera tím nejhorším. Paradoxně pak k manipulátorovi ještě usilovněji hledá cestu. Právě takové techniky jsou typické pro sekty, které se snaží oslovit citlivé jedince, dodat jim sebevědomí a pocit úspěchu, který jim následně vezmou a učiní je tak závislé na lidech z vedení sekty.

Je nutné si uvědomit, že se jedná o určitou formu závislosti. Někdo se neobejde bez sladkostí, jiný bez alkoholu, další potřebuje hromadu lásky. Nesmí to ale přerůst v naprosté podřízení se jiné osobě jen proto, abyste dostali tu „lásku“, po níž toužíte. Otázkou je, jakou cenu za ni zaplatíte.

Jak se z toho dostat

Nejtěžší obvykle je pochopit, že jste se stali obětí manipulace, případně si uvědomit svou závislost na partnerovi. Ani rozchod s love bomberem ale nemusí být jednoduchý. Nezbytné je důkladné odstřižení se od manipulátora. Žádné kontakty osobně ani online. To bývá problémem, protože oběť těžko navazuje nové i obnovuje bývalé vztahy. Nevěří si a někdy se ani nedokáže sama od manipulátora odpoutat. Typické je to zejména pro oběti domácího násilí, které obvykle potřebují pomoc od někoho zvenčí. Snadno pak do střídání idealizace a devalvace spadnou znovu. Love bomber svou oběť jen tak snadno nepustí.

Je třeba si uvědomit vlastní identitu, navázat nová přátelství, obnovit i rodinné vazby, a to někdy nejde bez pomoci terapeuta. Ten může pomoci začít znovu důvěřovat lidem i najít správnou míru toho, jak se mají projevovat pozitivní emoce. Ten, kdo byl bombardován láskou, může totiž ztratit představu, co je běžné a co už je přehnané. Vraťte se třeba ke koníčkům a zájmům, které jste kvůli bývalému partnerovi opustili. Nebojujte s tím sami. Pomoc hledejte u svých blízkých nebo u odborníků.

Existují samozřejmě i příklady, kdy to vztah přežije. Nejde většinou o pravé bombardování láskou, ale o přehnané chování někoho, kdo vás opravdu miluje. Pokud si dá říct a své projevy přizpůsobí vašim limitům, máte štěstí a o love bombera nejde. Ale v případě, že ani vaše otevřeně projevená nespokojenost jeho chování nezmění, je čas na radikální a rychlý konec.

Závěr

Nic se nemá přehánět, ani milostné způsoby. Každodenní kytice růží a dokonalé lichotky vám nestojí za to, že zůstanete ve vztahu, v němž se necítíte příjemně. Nenechte si vnutit cizí tempo lásky, ani se neměňte jen kvůli partnerovi. Máte s milostným bombardováním vlastní zkušenost? Napište nám o tom.

Zdroje

1) What Is Love Bombing?

2) Love Bombing

3) Víte, co to je love bombing? Možná jste se s ním někdy setkali!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz