Hlavní obsah
Rodina a děti

Žádné kočárky, ale svoboda a kariéra. Není lepšího rozhodnutí, než se vzdát dětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mikhail Nilov Pexels

Děti vám ze života udělají peklo.

Pro život bez potomků se v moderní společnosti rozhoduje stále více žen i mužů, a to nejen z důvodů zdravotních, ale také s ohledem na vlastní přesvědčení či environmentální dopady výchovy dětí. Často pak čelí náročné kritice, ta je však nemístná.

Článek

Život bez potomků, tedy vzdání se možnosti být otcem či matkou, přestože má člověk k založení rodiny nejlepší nebo alespoň dostačující předpoklady, je často označován jako antinatalismus. Tento pojem však není zcela ve významovém souladu se všemi důvody, pro které se lidé rozhodují mateřství nebo otcovství zcela oželet.

Atmosféra v současné společnosti je kontinuálně pronatální, teda podporující rozmnožování a výchovu dětí, antinatalismus poukazuje především na globální problémy, které mohou s výchovou dětí souviset, nezaměřuje se však již na samotné individuální rozhodnutí, které může mít celé spektrum důvodů.

Důvody, proč nemít děti

Lidé se k nezakládání rodiny rozhodují z mnoha příčin, těmi základními bývají především zdravotní stav nebo finanční situace, které mohou výrazně ovlivnit nejen samotné zdraví budoucího dítěte, ale také schopnost rodiče jej řádně vychovat a zajistit mu spokojený život. K bezdětnosti se tak v první řadě rozhodují lidé, u nichž je vysoké riziko přenosu dědičných chorob a poruch, ať už fyzického nebo psychického charakteru. Další kategorií pak bývají lidé, kterým početí dítěte činí veliké problémy a bylo by bez asistence v podstatě nemožné. Řada lidí se pak pro bezdětnost rozhoduje také z důvodů finančních, ať už se jedná o obecně nízké příjmy či neschopnost zaopatřit více osob, nebo jednoduše o preferenci využívání prostředků k jiným účelům. Další velmi časté důvody jsou uvedeny níže.

Životní styl a kariéra

Mnoho lidí touží dosáhnout úspěchu v profesním životě a zejména u žen představuje péče o děti, případně již samotné těhotenství, výrazný zásah do profesního života, a především do budování kariéry. Zaměstnavatelé z tohoto důvodu často zvýhodňují muže, u kterých se přerušení kariéry z důvodu mateřství stále ještě týká pouze v menším měřítku. Úspěšné ženy tak mateřství odsouvají nebo jej zavrhnou úplně, aby se mohly věnovat práci, která je baví a v níž se cítí dostatečně sebevědomě. Obdobně lidé zvyklí na dobrodružný a časově flexibilní životní styl ve společnosti nebo na cestách preferují bezdětnost, aby se mohli věnovat všem svým zájmům.

Mentální a emoční stabilita, zaměření na partnerský vztah

Dalšími důvody, které mnohdy vedou k rozhodnutí o bezdětnosti, jsou náročnost výchovy, a to nejen časová, finanční či fyzická, ale také mentální a emoční. Prakticky ve všech obdobích dětství a dospívání představuje výchova výrazný mentální a emoční stres, který může mít negativní vliv na partnerský vztah, nehledě na neshody, jež mohou vyvstat rozdílným přístupem k výchově. V konečném důsledku to pak může být právě založení rodiny, co přiměje partnery lépe se poznat a zjistit, že se k sobě nehodí nebo mají jiné životní cíle. Bezdětnost tak může do partnerského vztahu přinést stabilitu a zajistit partnerům časovou i finanční flexibilitu.

Zdravotní benefity, jiné cíle a orientace

Vedle rizik, která pro dítě může představovat potenciální genetická výbava, představuje bezdětnost vhodnou variantu také pro osoby, které mají sklony k hypochondrii nebo strach z bolesti. Těhotenství představuje obecně velikou a dlouhodobou zátěž organismu a může způsobit nevratné změny. Některé ženy tak v případě, že po mateřství touží, volí jiné alternativy toho, jak se stát rodičem, případně si zvolí zcela jiný cíl, který jejich život naplní obdobným způsobem jako rodičovství (v minulosti s jednalo především o církevní řády).

Důvodem pro bezdětnost (ale obvykle ne překážkou rodičovství) může být i odlišná sexuální orientace, případně podstoupení terapie změny pohlaví, které je v řadě států podmíněno určitou formou sterilizace.

Antinatalismus

Pro bezdětnost se mohou lidé rozhodnout také lidé z jiných důvodů, které nejsou vyloženě osobní a spadají pod zmíněný antinatalistický přístup. Jedná se o myšlenkový směr, který podporuje bezdětnost na základě jejích výhod z globálního pohledu, tzn. kvůli kontinuálnímu růstu populace a jejímu vlivu na životní prostředí a zachování druhové diverzity, dopadu používání typicky dětských produktů a z nich generovaného odpadu apod.

Antinatalismus je o něco radikálnější přístup, který k problematice přistupuje obecně a nevidí v bezdětnosti benefity především globální, případně se zakládá na přesvědčení, že současná životní úroveň a situace na celé planetě jsou tak negativní, že by přivést na svět nového potomka by bylo nefér zejména vůči němu.

Na co se připravit, pokud se rozhodnete nemít děti

Ať už je váš důvod jakýkoliv, rozhodnutí nemít děti bude pro vás pravděpodobně velmi těžké zejména kvůli společenskému tlaku prakticky ze všech stran. Současná společnost podporuje především rodinný život a rozmnožování, bezdětnost, která nemá vyloženě pádný zdravotní nebo sociální důvod a je převážně úmyslná, je tak považována za něco nestandardního a lidé, kteří se pro ni rozhodnou, často odsuzováni a považováni za sebestředné a sobecké. Směřuje-li vaše životní přesvědčení k tomuto rozhodnutí, budete se muset připravit na to, že s některými rodinnými příslušníky, přáteli či známými budete během setkání muset svůj postoj vysvětlovat a často o něm i diskutovat, případně vás budou nepříjemným způsobem nálepkovat.

Závěr

Úmyslná bezdětnost vyplývající z volby nikoliv z obtíží při početí, může mít celou řadu důvodů od zdravotních rizik pro dítě nebo pro potenciální matky, které z těhotenství vyplývají, až po environmentální dopad zvyšující se populace či rostoucí náklady rodičovství. Vychází-li rozhodnutí o bezdětnosti z individuálního přesvědčení, obvykle se ve společnosti nesetkává s pochopením. Lidé, kteří si bezdětnost zvolili, tak často čelí nepochopení, odsuzování a často musí své postoje vysvětlovat.

Zdroje:

1. Childfree by Choice: Top 10 Reasons for Not Having Kids

2. Childfree people aren't necessarily anti-natalists — and the differences are significant

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz