Hlavní obsah
Umění a zábava

Kapela ACHA pokřtí své první album, její textař svou druhou sbírku básní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Machů

Koncert v Dělňáku k desetiletému výročí kapely ACHA

Bude to v Brně Líšni velká kulturní událost, neboť 25.9. pokřtí v místním Dělnickém domě kapela ACHA své první album „Jste to propili“ a její textař zvaný Pepis svou druhou sbírku básní „DNF“.

Článek

Neobvyklý název alba vznikl tak, že když po manažerovi kapely chtěli muzikanti peníze z předchozího koncertu, jen jim suše oznámil, že už žádné nezbyly, neboť „jste to propili“. Ve skutečnosti mu ještě nějaká tisícikoruna zůstala, ale tu použijí na oslavu v Dělňáku.

Bude to večer „dva v jednom“, jelikož tam kromě cédéčka kapely bude i její textař s přezdívkou Pepis křtít svou druhou sbírku básní . Před deseti lety křtili na stejném místě jeho první sbírku Bosý a kapela tam byla pouze jako doplněk a tentokrát to bude naopak.

„Je malý zázrak, že se nám po dvanácti letech existence hudebního seskupení konečně podařilo nahrát ve studiu některé písničky a  vy si je budete moci poslechnout, což je ostatně možné už teď na různých hudebních platformách jako třeba spotify, youtube nebo bandzone. Jenom chci dodat, že já na tom cédéčku pražádnou zásluhu nemám, to si nahráli borci sami, pouze jsem jim dodal texty, které si ale stejně drobně upravili, aby jim šly lépe do pusy. Kdysi jsem zpíval refrény, ale lékař mi to už zakázal (foniatr a psychiatr), takže jsem s nimi ve studiu na nahrávání vůbec nebyl,“ vysvětlil textař a manažer Pepis.

Na albu se objeví celkem jedenáct autorských písní. Některé hrají hoši z Líšně na koncertech stále, jako třeba hit „Měsíc“, jiné jsou relativně nové, „Jako Praha k Brnu“ nebo „Šumbera“. Celkem složili muzikanti zhruba čtyřicet svých písní, z toho aktivně hrají na vystoupeních asi polovinu.

Písničky zasahují do různých žánrů, záleží na tom, kdo se zrovna ujme skládání hudby. Některé jsou vyloženě folkového ražení, to když skládá hudbu Dejf, nebo punkového charakteru, což preferuje Jirka Špičák až po hudbu funky, v níž si zase libuje Milan, kterému se rozlepila bota na Lysé hoře.

Účast na křtech přislíbila paní primátorka města Brna Markéta Vaňková a starosta Líšně Břetislav Štefan. Přitom jeden z politiků zastupuje pravici a druhý levici. „Mohl bych být prezidentem, když dokážu spojovat opačné politické spektrum, že?“ usmívá se Pepis, který by rád akci oživil ještě o nějakého herce nebo sportovce, aby to nebyla čistě politická záležitost. A v neposlední řadě nesmí opomenout zmínit ještě své dvě kamarádky Noru s Martinou, které mu prý v životě několikrát velmi pomohly.

Název básnické sbírky DNF vyplývá z několika nedokončených závodů okolo autorovy padesátky a to prý nejen ve sportu. Sportovci vědí, že když nedoběhnou nebo nedojedou závod, když se jim nepodaří dostat do cíle, tak jsou diskvalifikováni, tedy „did not finished“ a je to pro ně zmařený závod. Autor chtěl původně vydat prózu, takové podivné historky, ale nedalo se to číst, tak vytáhl z šuplíku, rozuměj mobilu, své poznámky a trochu je upravil, aby se dotýkaly poezie. Píše v knize o tom, jak ho zaskočila padesátka, na kterou ještě nebyl v hlavě připraven. Jak si myslel, že něco bude a ono nebylo a snaží se vypátrat proč.

Taky pojednává o líšeňském fotbalu nebo o Brně. „To jsou teď moje témata, kromě smrti a žen. Ale ta se objevovala už v mé první sbírce Bosý, tady se snažím psát víc o životě a o lásce, které nerozumím. Pokud se mi povede ještě tu prózu dotáhnout a letos ji vydám, tak se mi podaří na podzim udělat takový sportovní terminologií řečeno hattrick, tři góly v jednom zápase. Cédéčko, poezie a próza,“ vysvětluje autor.

Jak dále říká, to je ovšem až další krok, nyní by chtěl všechny pozvat, aby si přišli poslechnout jejich písničky. Některé texty, které se objeví v knížce DNF, zazní i na albu kapely, takže tu funguje jisté propojení a logiku ty dva společné křty mají.

„Rádi vás uvidíme ve středu 25.9. od 19 hodin v Dělňáku, kde zahraje kapela písně z nového alba, ale i některé další. A budeme mít pro vás připraveno i malé občerstvení a vstup je zdarma, tož dondite,“ zve všechny zájemce o kvalitní kulturu manažer kapely.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz