Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Putování Krušnými horami po stopách seriálu Rapl bylo plné dobrodružství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Machů

V obci Horní Blatná, kde jsem nocovali, jsme objevili tuto lavičku pro obry

Jsme taková parta tatínků, v létě jezdíme s dětmi na tábor zvaný Apalucha (podle filmu S tebou mě baví svět) a na podzim pak sami bez dětí od pátku do neděle na túry do hor po naší krásné vlasti.

Článek

Jeden rok jsme takto cestovali po Beskydech, jiný v Jeseníkách, v Krkonoších, na Malé Fatře a příště se chystáme na Duklu.

Spíme venku, zbabělci si berou stan, ti odolnější, jako třeba já, si neberou vůbec nic, jen karimatku a spacák a spí venku pod hvězdami za každého počasí, zima nezima, déšť nedéšť. Letos nám koncem října vyšlo počasí, vůbec nepršelo a ani v noci nebyla zima, že by se teploty blížily k nule, to ani náhodou. Bylo krásných pět stupňů.

Tentokrát jsme se rozhodli pro Krušné hory, neboť většina z nás tam nikdy v životě nebyla. Na skupině na „vocapu“ se konalo hlasování a pak jsme se dle výsledků rozhodli pro termín a místo. Je bizarní, že hodně lidí, kteří hlasovali, se pak z nějakých důvodů nakonec akce nezúčastnili a naopak někteří, kteří nehlasovali, se k nám přesto připojili, ale to se už tak někdy v životě stává. Z dvacetičlenné party nás nakonec jelo šest statečných.

Foto: Josef Machů

čundráci v Krušných horách

Byl mezi námi i Milan, kterému se před lety na podobném čundru rozlepila bota na Lysé hoře, o čemž jsem tu již psal a informoval všechny followery na sociálních sítích, a jednou bych ho chtěl seznámit i s panem prezidentem, protože ten taky rád chodí na Lysou horu. Tomu Milanovi, který nehlasoval, ale nic nebránilo v tom, aby dva dny před odjezdem se snažil všemožně zpochybnit místo a jet jinam (do Mariánského údolí v Brně-Líšni), protože Krušné hory mu přišly z Brna moc daleko. Naštěstí jsme se jím nenechali zviklat a skutečně jsme odjeli tam, kam jsme si to odhlasovali, tedy po stopách seriálu Rapl, což byl můj nápad. Osmdesát procent naší cesty pak bylo shodné se Stezkou Českem, což ale nebyl náš záměr, ale pouhá náhoda.

Z Brna jsme vyjeli v pátek po práci autem do Karlových Varů a pak pokračovali vlakem do Kraslic, kam jsme dorazili před půlnocí. Náš cíl byl Boží dar, kam jsme se měli dostat do neděle do večera, což byl úkol, který nám naplánoval Vychovatel.

Foto: Josef Machů

naše putování vlakem tady začalo, jeli jsme do Kraslic

Dvě hodiny v noci jsme šlapali na místo a nedaleko pod vrcholem Špičák jsme první noc přespali v lese v mechu. Ráno skvělá snídaně a pokračovali jsme dál za vytčeným cílem. Jedním z klíčových míst naší cesty bylo místo, kde se odehrávaly scény seriálu Rapl. Tento důl Rolava jistě poznáte na fotografii.

Foto: Josef Machů

tady byla nalezena mrtvola v seriálu Rapl, po jehož stopách jsme o víkendu putovali

Navštívili jsme také nedaleký zajatecký tábor a představovali si, co se asi tak na kterém z těch míst odehrávalo. Někdo nám doporučoval, že tu můžeme přespat, ale ta atmosféra ve vzduchu byla vskutku zvláštní, že se tady nikomu z nás nocovat nechtělo.

V sobotu pozdě večer jsme doputovali do obce zvané Horní Blatná. Poslední kilometry jsme šli již potmě a pochopili jsme, proč se obec jmenuje Blatná. Všude bylo spoustu bláta a několikrát se mi podařilo zapadnout až po kotníky a uklouznout. Mí kamarádi byli hbitější, takže jsem se jim ztratil. Když jsem jim chtěl zavolat, vybil se mi při tom mobil. Jiný člověk by byl v nesnázích a nevěděl si rady, ale ne tak já.

Foto: Josef Machů

Milan a jeho už slepená bota, která se mu rozlepila na Lysé hoře

V nejbližší hospodě jsem si půjčil mobil od personálu, zavolal na číslo, které jsem si pamatoval a zjistil si telefon na Milana, kterému se rozlepila bota na Lysé a ten mi prozradil, kde přátelé pobývají a vypravil jsem se tam za nimi. Při večeři v místní krčmě jsme poznali pána, který všechno věděl o tomto kraji a o historii a těžbě nerostných kovů. Byl zámečník, ale pracovně jsme si ho nazvali Vševědem a během půl hodiny jsme se dozvěděli vše o okolí a byl navíc tak hodný, že nám poradil, kde máme přespat. Poslouchat ho déle by už asi bylo únavné, ta půl hodina bohatě stačila, abychom věděli o místním kraji všechno. Nebudu vás tím tady zatěžovat, pokud byste chtěli, tak si o historii těžby cínu a stříbra a okolním šachtách a místních názvech něco zjistíte sami na internetu, to není v dnešní době problém.

Jak už to tak bývá ve společnosti, kde jsou samí chlapi, na naší výpravě jsme se bavili převážně o ženách, o politice, o práci, o sportu, o vyhlídkách do budoucna a pěkně jsme se za ty dva dny zrelaxovali a pochopili některé věci z minulosti.

Foto: Josef Machů

spali jsme venku nebo pod přístřeškem

I přesto, že jsme ušli krásných 52 kilometrů s převýšením 1500 metrů, tak jsem za ten víkend přibral, neboť jsme neustále pojídali dobroty, které měli někteří členové výpravy s sebou a také jsme téměř nevynechávali hospody, kolem kterých jsme procházeli.

Hlášky, které zazněly cestou, byly následující: Cítím se skvěle. Těším se na Vánoce. Pán je Vševěd. Tak jsme ráno zase tady. Jsem ideální manžel. Holky budou umytý.

A příští rok vám podám report z putování přes Dukelský průsmyk…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz