Hlavní obsah
Právo a státní správa

Rozvod dohodou - kolik podmínek je třeba splnit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixa

Rozvod dohodou

Rozvod je nepříjemná věc. Nejlepší je dohoda. Co ale vše musí dohoda splňovat? Jaké jsou podmínky? Přečtěte si, co vše je třeba splnit.

Článek

Jak funguje dohodnutý rozvod?

Návštěvníkem naší právní kanceláře byla paní K, která po zralém uvážení rozhodla ukončit svých 17 let trvající manželství rozvodem. Pokud se manželé shodnou na tom, že chtějí své manželství ukončit rozvodem, existují přibližně dvě možnosti, jak toho dosáhnout. Tyto možnosti upravuje § 755 a § 757 a následující ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění (dále jen NOZ).

- Dohodnutý rozvod neboli nesporný, dohodou nebo smlouvou

- Sporný rozvod

Paní K nám přišla s oznámením, že se s manželem dohodli na všem. Nicméně fakt, že se paní K s manželem dohodla na rozvodu, ještě neznamená, že ho mohou jednoduše realizovat. Toto je způsobeno tím, že NOZ v § 757 stanoví základní podmínky, za kterých lze přistoupit k rozvodu dohodou.

Základní podmínky pro dohodnutý rozvod zahrnují:

  1. Manželství musí trvat alespoň 1 rok.
  2. Manželé nesmí spolu žít po dobu minimálně 6 měsíců.
  3. Existence písemné dohody ohledně rozdělení majetku, bydlení a případně výživného.
  4. Písemně uzavřená dohoda týkající se nezletilých dětí.
  5. Přítomnost tzv. kvalifikovaného rozvratu manželství, kdy není rozvod zjišťován, ale automaticky přijat jako daný.

V rámci jednotlivých dohod museli manželé dosáhnout shody na následujícím a celý proces dohodnutého rozvodu lze shrnout do tří kroků:

  1. Podání návrhu na rozvod manželství.
  2. Uzavření dohody týkající se dětí.
  3. Uzavření dohody týkající se majetku.

Krok 1: Podání Návrhu na Rozvod Manželství

Prvním klíčovým krokem je vypracování návrhu na rozvod manželství, který bude paní K potřebovat. Tento dokument je určen k odeslání příslušnému okresnímu soudu, který je stanoven na základě posledního společného bydliště manželů. V návrhu je nutné uvést informace o uzavření manželství, včetně data a místa, což se doloží oddacím listem. Dále je třeba obecně uvést důvody rozvodu, s důrazem na to, že jde o dohodnutý rozvod, a tudíž je nezbytné zmínit dohodu manželů ohledně nezletilých dětí. Dohoda o úpravě poměrů k nezletilým dětem je pak samostatným návrhem, který obsahuje text dohody rodičů.

Také je nutné uvést a přiložit ke dni návrhu dohodu týkající se majetku, bydlení a případného výživného po rozvodu. Dohoda musí obsahovat ověřené podpisy manželů.

Tento návrh může podat jeden z manželů, a nebo jej mohou oba podepsat a podat společně. V případě společného návrhu však postačí, když jedno z manželů doručí návrh na soud.

Krok 2: Dohoda o Dětech

Tato dohoda se vztahuje pouze na manžele, jejichž nezletilé děti dosud nepřekročily 18 let v době podání návrhu na rozvod. Paní K, naše klientka, měla v okamžiku podání návrhu již plnoletého syna a nezletilou dceru, která měla být plnoletá za několik měsíců. Jak tedy postupovat v této situaci?

Rozvod dohodou a plnoleté dítě:

V případě plnoletého syna paní K není třeba uzavírat dohodu s manželem ohledně jeho péče, výživného nebo styku, neboť již dosáhl plnoletosti. Pokud by však byl plnoletý syn v situaci, která by vyžadovala výživné z důvodu například studia nebo invalidity, mohl by si o něj zažádat sám podáním samostatného návrhu na výživné.

Výživné zletilého dítěte

Chcete vědět více o výživném zletilého dítěte?

Přečtěte si tento článek:

Rozvod dohodou a nezletilé dítě:

Situace je odlišná v případě téměř plnoleté dcery. Paní K a její manžel musí uzavřít dohodu ohledně toho, komu bude dcera svěřena do péče - zda střídavé péči nebo péči pouze jednoho z rodičů. Dohoda by měla dále obsahovat ustanovení o výši měsíčního výživného, které má pokrýt základní potřeby dcery, jako jsou strava, bydlení, oblečení, obuv, studium a volnočasové aktivity. V dohodě může být také upraveno pravidlo styku s rodičem, který nemá dceru ve své péči, často zahrnující jedno víkendové setkání za 14 dní a prázdniny.

Důležité upozornění: Nově se připravují doporučující tabulky výživného, které bude vytvářet ministerstvo spravedlnosti. Tyto tabulky budou lépe odrážet příjmy rodičů a lépe odpovídat potřebám dětí v současné době než tabulky používané před 60 lety.

Dohoda o nezletilé dítě musí být schválena okresním opatrovnickým soudem, a to společně s rodnými listy nebo rozhodnutím o osvojení dítěte. Soud poté vydá rozsudek, kterým schvaluje dohodu rodičů, a proti němu není možné podat odvolání.

Výživné nezletilého dítěte

Chcete vědět více o výživném nezletilého dítěte?

Přečtěte si tento článek:

Krok 3: Dohoda o majetku

Nazvaný krok 3 je v praxi jednodušší termín než skutečná podstata, která spočívá v uzavření dohody týkající se majetku, který spadá do společného jmění manželů, bydlení a případného výživného pro manžela.

Společné jmění manželů

Společné jmění manželů, zkráceně SJM, zahrnuje veškerý majetek, který manželé během trvání manželství získali, a to jak aktiva (nemovitosti, cenné věci, úspory, dluhopisy, akcie), tak pasiva (dluhy, úvěry, nedoplatky na energiích atd.). Dohoda obvykle zahrnuje i určité položky, které jsou součástí domácnosti, jako jsou nábytek, spotřebiče (např. gauč, lednice, televize) a další věci, jako například sportovní vybavení (lyže, kola).

Bydlení

V dohodě musí manželé sjednat, kdo a do kdy se bude odstěhovávat a odhlašovat trvalé bydliště ze společné domácnosti, pokud se tak již nestalo před samotným rozvodem manželství. Pokud ano, tuto skutečnost pouze zaznamenají v dohodě.

Bydlení manželů po zániku manželství

Zajímá vás bydlení manželů po zániku manželství více?

Přečtěte si tento článek:

Rozvod dohodou a otázka výživného

Co se týče výživného, může být mezi manželi dohodnuto, ale není to podmínkou.

DŮLEŽITÉ: Podpisy na této dohodě musí být ověřeny notářem.

Dohoda se následně připojí k samotnému návrhu na rozvod manželství spolu s předchozími dokumenty.

Výživné manžela a rozvedeného manžela

Zajímá vás otázka výživného manžela více?

Přečtěte si tento článek:

3 kroky, ale pouze 2 soudní řízení a 2 jednání

Možná se ptáte, kolik jednání u soudu budete muset absolvovat a zda je vaše přítomnost nutná, když máte vše dohodnuto?

V optimálním scénáři, který jsme výše popisovali, kdy dojde k uzavření dohod s manželem, proběhnou 2 soudní řízení, při nichž je vaše přítomnost nezbytná, i když máte právního zástupce.

První řízení bude týkat tzv. opatrovnických záležitostí, tedy schválení dohody o úpravě poměrů k nezletilým dětem. Následně bude nařízeno běžné civilní řízení o rozvod manželství. Obvykle tyto události neprobíhají v jednom dni, ale v průběhu 1-3 měsíců.

Pokud jde o schválení dohody o majetku, bydlení a výživném manžela, samotné jednání se nekoná. Tato skutečnost, že se manželé dohodli, se pouze prokazuje samotnou dohodou s úředně ověřenými podpisy, jak bylo výše uvedeno.

Rozvod manželství

Chcete vědět více o rozvodu manželství?

Zajímají vás podrobnější podmínky?

Přečtěte si tento článek:

Závěr

Soudní poplatek v případě rozvodu dohodou se platí pouze za podání návrhu na rozvod manželství, a to ve výši 2.000 Kč. Za podání návrhu na schválení dohody o úpravě poměrů k nezletilým dětem se soudní poplatek neplatí.

Celkově lze shrnout, že rozvod dohodou je nejlepší a nejrychlejší možností, která vám v této osobní záležitosti ušetří nejen čas a peníze, ale také vaše psychické pohodlí.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz