Hlavní obsah
Finance

Sleva na dítě, kdo na ni má nárok?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Sleva na dítě

Každý musí platit daně. Kdo má dítě, může uplatnit slevu. Ale jaké jsou podmínky? Kdo z rodičů má na to nárok?

Článek

Velmi často diskutovaným tématem mezi klienty v naší právní firmě je možnost využití daňového zvýhodnění pro děti. Nejčastěji se vyskytují problémy v případě rozvedených rodičů nebo partnerů, kteří se rozešli a mají společné nezletilé nebo nezaopatřené potomky. Kontroverze vznikají, když není dosaženo dohody o tom, který z rodičů může využít daňovou slevu u svého zaměstnavatele.

Daňové zvýhodnění může být uplatněno prostřednictvím slevy na dani, což znamená snížení daňové povinnosti, nebo formou daňového bonusu, nebo obou současně. Podmínky pro uplatnění daňové slevy na dítě stanovuje zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů, ve svém platném znění (dále jen „zákon o daních z příjmů“).

Slevu na dani na dítě může využít pouze jeden z rodičů.

Dítě musí sdílet společnou domácnost s rodičem.

Sleva na dani na dítě je vázána na příjmovou hranici rodiče, která činí šestinásobek minimální měsíční mzdy, tedy pro rok 2021 činí 91 200 Kč. U zaměstnaného rodiče se počítá hrubá mzda; při podnikání rodiče se zohledňují všechny příjmy, nikoli pouze zisk, jak si klienti často nesprávně myslí. Slevu na dani lze uplatnit i v případě zaměstnání na dohodu o provedení práce nebo provedení činnosti.

Na jaké dítě ji lze uplatnit?

Nárok na daňovou slevu na dítě závisí na specifických kritériích. Vyživované dítě, tedy to, na které lze uplatnit daňovou slevu, je vymezeno v rámci zákona o daních z příjmů jako dítě, které sdílí společnou domácnost s rodičem, a to buď jako nezletilé, nebo i jako zletilé do 26 let.

Nezletilé dítě

Pokud jde o nezletilé dítě, jedná se o osobu mladší 18 let.

Zletilé dítě

V případě zletilého dítěte, na kterého lze uplatnit daňové zvýhodnění až do věku 26 let, musí splňovat několik dodatečných podmínek.

První podmínkou je, že dítě nesmí pobírat invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně. Tato podmínka však není jediným kritériem; zletilé dítě musí dále splňovat minimálně jeden z následujících předpokladů:

1. Pravidelně se připravuje na budoucí povolání.

2. Není schopné pravidelně se připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost kvůli nemoci nebo úrazu.

3. Z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopné pravidelně vykonávat výdělečnou činnost.

Podmínky pro daňovou slevu na zletilé dítě jsou tedy spojeny s jeho přípravou na pracovní činnost. O co přesně se tím rozumí, jsme již uvedli v předchozím odstavci.

Výživné nezletilého dítěte

Kromě slevy na dani je dalším potenciálním příjmem výživné na nezletilé dítě.

Přečtěte si, kdy a v jaké výši jej lze požadovat:

Výživné zletilého dítěte

Kromě slevy na dani je dalším potenciálním příjmem výživné na zletilé dítě.

Přečtěte si, kdy a v jaké výši jej můžete požadovat:

Soustavná příprava na výkon budoucího povolání

V souladu se zákonem č. 117/1995 Sb., zákonem o státní sociální podpoře, v platném znění, je tato příprava definována jako:

- Studium na středních a vysokých školách v české republice dle zákona č. 561/2004 Sb. zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), přičemž výjimku tvoří studia za trvání služebního poměru a dálkové, distanční, večerní nebo kombinované studium na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činné nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

- Teoretická a praktická příprava pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost pro osoby se zdravotním postižením prováděnou podle předpisů o zaměstnanosti

- Vymezené studium na středních nebo vysokých školách v cizině.

Daňová sleva na dítě odlišné od vlastního

V rámci daňových účelů se vyživovaným dítětem rozumí nejen vlastní potomek, ale také osvojenec, dítě v pěstounské péči, která nahrazuje péči rodičů, a to i po skončení této péče, pokud nadále žije ve společně hospodařící domácnosti se svým bývalým pěstounem. Tato definice zahrnuje též dítě druhého manžela a vlastního vnuka nebo vnuka druhého manžela, za předpokladu, že rodiče tohoto dítěte nemají příjmy, které by umožňovaly uplatnění daňového zvýhodnění. V tomto případě je samozřejmě nezbytné, aby byly splněny výše uvedené podmínky pro uplatnění daňové slevy na dítě.

Uplatnění daňové slevy v případě rozvodu nebo rozchodu rodičů

V případě, že dojde k rozvodu nebo rozchodu nesezdaných rodičů, se klade otázka, který z rodičů má nárok na uplatnění daňové slevy na dítě.

Pro rodiče, kteří žijí odděleně, je klíčovým faktorem sdílení společné domácnosti s dítětem. Většinou bude nárok na daňovou slevu mít ten rodič, kterému bylo dítě svěřeno do péče.

V případě, že bylo dítě svěřeno do tzv. střídavé péče nebo žije ve společné domácnosti s více daňovými poplatníky, prakticky žije ve dvou domácnostech. Protože soud při rozhodnutí o střídavé péči nerozhoduje o tom, s kterým z rodičů bude dítě trvale žít ve společně hospodařící domácnosti, je nezbytná dohoda rodičů. Pokud dohoda není dosažena, zbývá se obrátit na soud a podat žalobu o určení společně hospodařící domácnosti nezletilých dětí.

V tomto případě má právo na uplatnění daňové slevy každý z rodičů, avšak nikoli oba současně ve stejném zdaňovacím období nebo v tomtéž kalendářním měsíci.

Příklad 1: V prvním pololetí roku uplatní daňovou slevu na dítě jeden z rodičů a ve druhém pololetí roku ji uplatní druhý z rodičů. Avšak může existovat dohoda mezi rodiči nebo jinými poplatníky.

Příklad 2: Rozvedení rodiče mají 2 děti v tzv. střídavé péči, a dohoda může spočívat v tom, že jeden z rodičů uplatňuje daňovou slevu na starší dítě a druhý na mladší.

Péče o dítě - střídavá, výlučná + jak je to při rozvodu

Zajímá vás více ohledně péče?

Přečtěte si tento článek:

Jak lze uplatnit daňovou slevu a jaké dokumenty jsou k tomu potřeba?

Každý zaměstnanec je povinen prokázat svůj nárok na daňovou slevu v daném období prostřednictvím podpisu na takzvaném „růžovém formuláři“ neboli Prohlášení k dani. Tento formulář standardně zařizuje účetní zaměstnavatele. Kromě toho je nutné předložit napsanou a podepsanou Dohodu rodičů nebo Čestné prohlášení, ve kterém je potvrzeno, že druhý z rodičů v daném zdaňovacím období neuplatňuje daňové zvýhodnění na dané dítě, nebo ho uplatňuje pouze po omezenou dobu (typicky u střídavé péče). V případě, že je druhý rodič zaměstnaný, je též třeba předložit potvrzení od jeho zaměstnavatele.

V situaci narození dítěte je navíc potřeba připojit rodný list dítěte.

U dětí, které již ukončily povinnou školní docházku a pokračují ve studiu, je dále nutné přiložit potvrzení o studiu pro relevantní období.

Daňovou slevu lze uplatnit vždy již v měsíci, kdy vznikl důvod k uplatnění.

Níže uvádím vzor čestného prohlášení o neuplatnění daňové slevy na vyživované dítě:

ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ O NEUPLATNĚNÍ SLEVY NA VYŽIVOVANÉ DÍTĚ

Já, níže podepsaný/á

Jméno, příjmení: ……………………………………………………………………………………………….

Datum narození: ……………………………………………………………………………………………….

Adresa místa trvalého pobytu: ………………………………………………………………………………

Čestně prohlašuji, že neuplatňuji slevu na děti na níže uvedené vyživované děti:

1. Jméno a příjmení ……………………………………, datum narození………………………;

2. Jméno a příjmení ……………………………………, datum narození………………………;

3. Jméno a příjmení ……………………………………, datum narození……………………….

Svým podpisem stvrzuji, že mnou výše uvedené údaje jsou pravdivé.

V ………………… dne ………………

Podpis……………………………….

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz