Hlavní obsah
Právo a státní správa

Sousedské spory a jak na ně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Sousedské spory

Snad nikdo nežije sám na opuštěném ostrově. Každý má souseda. Ať už bydlí v domě či bytě. Přitom vznikají sousedské spory. Víte, jak sousedské spory řešit? Čtěte.

Článek

Každý, kdo vlastní nemovitost, se už setkal s situací, kdy jiný vlastník nemovitosti, jeho člen rodiny nebo dokonce nájemce jedná tak, že obtěžuje osoby vlastnící nebo užívající sousední nemovitosti. Je důležité zdůraznit, že k uplatnění právní úpravy sousedských sporů není nutná existence společné hranice pozemků jednotlivých nemovitostí. Osoba může provádět protiprávní jednání i tehdy, když její nemovité věci nesousedí přímo s nemovitými věcmi ostatních vlastníků.

Tyto konflikty mezi sousedy jsou běžné, zejména pokud jsou pozemky nebo bytové jednotky umístěny vedle sebe. To zvyšuje pravděpodobnost vzniku sporů mezi sousedy.

Zákonná úprava pro sousedské spory

Právní úprava pro řešení sousedských sporů je zakotvena v § 1012 a dalších ustanoveních občanského zákoníku. Tato ustanovení explicitně zakazují vlastníkovi závažné narušování práv ostatních osob nad míru přiměřenou místním podmínkám. Pokud jde o činy, které mají za cíl obtěžovat nebo poškodit jiné osoby, jsou tyto činy přímo zakázány zákonem. Je důležité si uvědomit, že z vlastnictví věci plynou nejen práva, která můžeme uplatňovat, ale také povinnosti, abychom nezneužívali právo tak, aby způsobovalo újmu ostatním osobám.

Katastr nemovitostí - co vše z něj lze zjistit a jak úspěšně podat návrh?

Sousedské spory jsou někdy spojené s katastrem nemovitostí.

Přečtěte si, co vše v něm můžete zjistit:

Konflikty mezi sousedy způsobené imisemi

Obtěžování může zahrnovat různé aktivity, které vedou k vzniku imisí. Imise jsou následky určitých činností souseda, které se projevují na okolních pozemcích. Některé imise jsou explicitně uvedeny v zákoně a zahrnují odpad, vodu, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk a otřesy. Tento výčet je však pouze demonstrativní, a tak není konečný; imisí může být prakticky cokoli.

Imise lze rozdělit do dvou hlavních skupin: přímé a nepřímé. Přímé imise jsou automaticky zakázány zákonem, například odvádění vody na cizí pozemek, úmyslné šíření kouře nebo vytváření odvodu vody, který ústí na cizím pozemku. Naopak nepřímé imise musí být posuzovány s ohledem na míru přiměřenou místním podmínkám. Sem patří prach, popílek, odpad, pach, otřesy, hluk a podobně. Původce imise nemá za cíl jejich vznik, jsou to však vedlejší účinky jeho aktivity.

V těchto situacích bude hodnocena konkrétní situace a podmínky. Například, pokud vlastníka obtěžuje zápach z hospodářských zvířat, ve venkovském prostředí, kde je chov zvířat běžný, by to mohlo být považováno za přiměřené. Naopak ve městském prostředí by to mohlo být vnímáno jako nepřímá imise, a tedy by bylo možné požadovat, aby se takové jednání zdržel. Sousedské spory jsou tak přítomny ve všech oblastech.

Dělení imisí

Imise lze dále klasifikovat jako pozitivní a negativní. Negativní imise brání přirozeným výhodám, které by soused měl, pokud by nedocházelo k obtěžování, například stíněním nemovitosti (stromy, zídka, reklamní tabule atd.), což může způsobit nedostatek slunečního svitu na sousední pozemek, okna bytu nebo domu. Pozitivní imise jsou naopak takové, které aktivně ovlivňují výkon vlastnického práva, například vypouštěním odpadních vod, šířením kouře, popílku nebo prachu.

Imise lze rovněž rozdělit na materiální a nemateriální. Nemateriální imise zahrnují obtěžování sousedů ovlivňující jejich psychiku, estetický smysl nebo pocit bezpečí, což lze obecně označit jako „psychické obtěžování“, například obtěžování pohledem. Materiální imise zahrnují vlivy s hmotným charakterem nebo hmotné důsledky (například prach, popílek, vibrace, hluk).

Jak řešit konflikty mezi sousedy?

V případě sporu s sousedem, kdy dochází k jednání popsanému výše, je nejprve doporučeno pokusit se situaci vyřešit dohodou. Většinou tímto způsobem lze udržet dobré vztahy do budoucna. Některá ustanovení zákona dokonce vyžadují, aby soused nejprve vyzval vlastníka k nápravě, a teprve poté mohl přistoupit k nápravě svépomocí, například odstraněním přečnívajících kořenů nebo větví na jeho pozemek.

Samozřejmě, v případě potřeby může obtěžovaná strana hledat ochranu svých práv prostřednictvím soudního řízení. Je vhodné konzultovat s právníkem, který podrobně zhodnotí situaci a následně připraví negatorní žalobu, ve které bude požadováno zdržení konkrétního protiprávního jednání, které ruší vlastnická práva.

Spoluvlastnictví rodinného domu či bytu - problémy a řešení

Víte, že někdy jsou horší spory mezi spoluvlastníky, než mezi sousedy?

Čtěte, jaká rizika ze spoluvlastnictví vyvstávají:

Závěr

Sousedské spory mohou být jednou z nejpříjemnějších situací v životě.

Určitě je dobré jim předcházet.

Pokud už ale vzniknou, tak je potřeba je řešit.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz