Hlavní obsah
Právo a státní správa

Vyklizení neplatiče z nájmu bytu - jak na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vyklizení neplatiče z nájmu bytu

Vyklizení neplatiče je nutný ale ošemetný krok. Víte, jak jej udělat správně a nepřivodit si problémy, třeba i trestní oznámení? Přečtěte si tento článek.

Článek

Pro pronajímatele bytů, domů a jiných obydlí je častým problémem situace, kdy nájemce nejenže nezaplatil nájemné, ale odmítá se rovněž odstěhovat z bytu. Vyklizení neplatiče představuje obtížný úkol. Na začátku je nutné zdůraznit, že české právo momentálně nenabízí žádný rychlý a efektivní způsob, jak vystěhovat osobu, která nesplácí nájemné. V důsledku neplacení nájmu byl pronajímatel nucen vypovědět nájemní smlouvu této osobě. Tím pádem dochází k tomu, že později je byt nadále užíván původním nájemcem bez platného právního titulu.

Výpověď nájmu bytu

Vyklizení musí předcházet ukončení nájemní smlouvy.

Víte jak na to?

Čtěte:

Možnosti vyklizení neplatiče

Podívejme se nyní na možnosti, které máte k dispozici, abyste mohli vystěhovat tzv. neplatiče z vašeho bytu. To je zejména z důvodu zabránění dalšímu narůstání dluhu a umožnění pronájmu někomu jinému, kdo bude své závazky plnit řádně a včas.

Pokud jste typem člověka, který rád řeší věci radikálně a sám, věnujte prosím pozornost následujícím řádkům.

Odpojení energií

Mnoho pronajímatelů, kteří nevědí, jak se zbavit nechtěného nájemce, který v bytě pobývá bez platné nájemní smlouvy, zvolí odpojení dodávek elektrické energie, plynu nebo vody. Avšak všichni pronajímatelé by měli být opatrní, protože ustálená judikatura českých soudů uvádí, že takový postup je trestným činem. Toto platí nejen v případě, že pronajímatel sám odpojí elektrickou energii neplatícímu nájemci, ale dokonce i v případě, kdy to udělá dodavatel na základě neuhrazených záloh, a to i při tzv. neoprávněném odběru.

Výměna zámků

Podobně není vhodné řešení případná výměna zámku na vstupních dveřích bytu, protože pronajímatel by se opět dopustil trestného činu, konkrétně porušování domovní svobody podle ust. § 178 trestního zákoníku. Toto ustanovení chrání svobodu obydlí, která je zaručena v čl. 12 Ústavního zákona č. 2/1993 Sb. Listina základních práv a svobod ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb.: „Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.“

Vyklizení neplatiče brání domovní svoboda

Vyklizení neplatiče brání právo na domovní svobodu, které není omezeno pouze na nedotknutelnost obydlí, ale zahrnuje i právo oprávněné osoby na nerušený soukromý život. Podle soudní praxe v České republice je tato ochrana poskytována jakémukoliv oprávněnému uživateli domu nebo bytu, a to bez ohledu na vlastnictví, a to proti jakémukoliv rušiteli. Uživatel domu nebo bytu je chráněn i proti vlastníkovi, zejména v situaci, kdy vlastník má vykonatelné rozhodnutí k vyklizení bytu (viz podrobnosti níže).

Důležitým aspektem je, že ochrana domovní svobody není omezena pouze na byty nebo domy, ale platí i pro zahrádkářské chaty, pokud poskytují svému uživateli určité soukromí a slouží k individuální rekreaci. V případě neplatícího nájemce, který odmítá opustit nemovitost a vrátit ji pronajímateli, je však třeba být opatrný ohledně případné výměny zámků.

Možnosti vstupu

Co se týče možností vstupu do obydlí, existují výjimky z principu nemožnosti vstoupit bez souhlasu uživatele. Tyto výjimečné případy jsou vymezeny v ust. § 40 zákona č. 273/2008 Sb. o Policii ČR, a to v případech, kdy situace nesnese odklad a vstup je nezbytný pro ochranu života nebo zdraví osob, pro odvrácení vážného ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti, nebo v případě důvodného podezření, že se v obydlí nachází zemřelá nebo pronásledovaná osoba, nebo pokud existuje důvodné podezření, že v obydlí trpí týrané zvíře.

Povinnost nájemce umožnit prohlídku nemovitosti

Víte kdy a za jakých okolností musí nájemce umožnit vstup do bytu?

Čtěte:

Správný postup vyklizení neplatiče

Korektní postup při vystěhování neplatiče zahrnuje několik kroků, které musí každý pronajímatel dodržovat, pokud má skutečně zájem o fyzické vystěhování nájemce z bytu nebo jiného obydlí. Postup je následující:

  1. Začněte řádným odesláním výpovědi nájmu, a to buď poštou nebo předáním s podpisem od příjemce. Důležité je zdůraznit, že výpověď zaslaná pouze emailem je u soudu považována za neprůkaznou, s výjimkou potvrzení nájemce o přijetí emailu, a to nejpozději do následujícího pracovního dne (viz rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 4. 9. 2015, sp. zn. 8 As 6/2015).
  2. Po uplynutí zákonné výpovědní doby, která je minimálně 2 měsíce, můžete zaslat předžalobní výzvu k vyklizení, ve které nájemce dostane termín k vyklizení nemovitosti.
  3. Pokud nájemce i přes tuto výzvu neopustí nemovitost ve stanoveném termínu a nepředá vám byt nebo jiné obydlí, které bylo předmětem nájmu, můžete podat žalobu na vyklizení k příslušnému okresnímu soudu. Soud následně stanoví lhůtu k vyklizení, která je zákonně stanovena na 15 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí.

Závěr

Vyklizení neplatiče je nutný ale ošemetný krok.

Dělejte jej správně!

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění

usnesení předsednictva České národní rady č. 2/1993 Sb., o vyhlášení Listiny základních práv a svobod jako součásti ústavního pořádku České republiky, v platném znění

zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, v platném znění

zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vyklizení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz