Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chantal Poullain: Někteří lidé se smáli a klepali si na čelo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Fakta, která v příspěvku o poplatcích za židli u lůžka nemocného dítěte zveřejnil Jan Beer a na důkaz pravdivosti přiložil ceník, mne šokovala.

Článek

Podle autora Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze-Krči pro rodiče hospitalizovaných pacientů zavedla další poplatek. Pokud chce návštěva usednout u lůžka své ratolesti, má zaplatit dvě stovky! Cena za pronájem židle, dražší než lůžko samotné na ubytovně mimo oddělení, mu přijde za hranou. Nejen z hlediska etického, ale i ze zákona.

Po přečtení článku mne napadlo, co má dělat rodič, který by rád své dítě v cizím prostředí nemocnice psychicky podpořil, ale třeba na to, zvláště, jde-li o hospitalizaci dlouhodobou, nemá dost finančních prostředků? Nemluvě o tom, že si třeba kvůli tomu v práci musí vzít dovolenou nebo dokonce neplacené volno!

Vím, jak je malému dítěti těžko, ocitne-li se v nemocničním prostředí, bez jistoty rodičovské náruče. Jako sotva pětiletá jsem vážně onemocněla. Podle některých lékařů vyhlídky na vyléčení a šance na přežití nevalné. Deset let po druhé světové válce nebylo zdravotnictví, nejen co do poznatků, na takové úrovni jako v současnosti. S malými přestávkami téměř rok prožitý ve špitálu nebyl veselou hrou na hřišti. Když mne rodiče na příjmu předávali, nikdy neopomněli zdůraznit, že musím být statečná a neplakat. Zkuste o tom čtyřletého prcka přesvědčit! Pan profesor Švejcar, jak moje pětadevadesátiletá maminka dodnes vzpomíná, mne pokaždé laskavě vítal: „Tak už jsi tu zase?!“

Pokoj plný drobotiny, slamníky tvrdé, místo polštáře podhlavník. Stěny chladně bílé. Hračky povoleny nebyly. Dodnes, když kolem budovy v Praze na Karlově, kde Josef Švejcar vybudoval Českou dětskou kliniku a kde mne nakonec dali do pořádku, projíždím, cítím nepříjemné mrazení. Má špitální minulost o sobě hlasitě dává vědět. Jako by se TO stalo včera. V duchu panu profesorovi, dalším ošetřujícím lékařům a sestřičkám děkuji za péči a uzdravení.

Nepříjemná životní zkušenost mne zcela přirozeně přivedla do řad prvních stoupenců Chantal Poullain a její myšlenky rozveselit nemocnice laskavými obrázky, barvit zdi, v dětských nemocnicích tvořit pohádkový svět. Její velký boj se určitě vyplatil a nese šťavnaté plody v podobě pozitivního prostředí, díky němuž je léčba úspěšnější, což herečce, šansoniérce a předsedkyni Správní rady Nadace Archa Chantal potvrdili sami lékaři.

Co bychom my, děti, tehdy daly za veselý obrázek, za povzbuzení pohádkové bytosti! Za maminčino či tatínkovo pohlazení. Kdyby nás v těžkých chvílích, kdy nám píchali injekce, než nás odvezli na operační sál, vzali za ruku a my věděly, že v našem trápení nejsme samy.

Chápu, že nemocnice bojující s rozpočtem, se snaží peníze získat jakkoliv. Nicméně některé platby, například za onu židli, vnímám jako kontraproduktivní. Ptala jsem se kamaráda - lékaře, jemuž v nemocnici rukama procházejí vážně nemocné děti, často bojující o život, jak nahlíží na přítomnost rodičů v zařízení.

„Pokud jde o rodiče se zdravotnickým personálem spolupracujícího, je pro nás požehnáním. Stává se členem ošetřovatelského týmu, který s námi sdílí péči o jeho dítě, v těžkých situacích ho psychicky podpoří… Je pro nás velice důležitý.“

K tomu snad není co dodat. Snad jen, položit si otázku, není to lepší než platba za židli?!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz