Hlavní obsah
Názory a úvahy

S alkoholem v krvi - bez následků – by už nemusel být trestný čin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Foto: Pár milenců Lonely

Zprávu o nápadu, s nímž přichází ministerstvo spravedlnosti, byť, jak upozorňuje ministrův náměstek Antonín Stanislav (ODS), jde zatím o pracovní návrh, jsem si přečetla opakovaně.

Článek

Samotný nápad, že jízda za volantem s více než jedním promile alkoholu v krvi by už nemusela být trestným činem, pokládám za šílenost, nicméně diskusi k němu vítám. Se zájmem ji budu sledovat.

Alkohol za volant nepatří. Osobně jsem proti i jeho nepatrnému množství v krvi ve spojitosti s řízením jakéhokoliv vozidla včetně motorek, jízdních kol apod. Jde čistě o můj názor, který nikomu nenutím.

Nijak mne neuklidňuje možnost, že řidiči, kteří v alkoholovém opojení nezpůsobí nehodu, škodu na cizím majetku nebo nikoho nezraní, nepůjdou k soudu a jejich prohřešek se bude řešit pouze přestupkovým právem. Aby to byl trestný čin, bude muset dojít k maléru. Zjednodušeně řečeno. Třeba k ublížení na zdraví, k újmě na majetku jiných osob…
Podle návrhu, pokud se někdo někde trochu obveselí, usedne za volant, bude mít kliku a andělé strážní nad ním budou bdít, takže domů se dostane bez problémů, i když ho policajti přistihnou, k soudu nepůjde.

Co když takovým řidičům/řidičkám časem narostou ramena a budou popíjet víc než je zdrávo? Až jednoho dne, po vystřízlivění zjistí, že zavinili nehodu, že někdo kvůli jejich nedbalosti leží v nemocnici, že…? Co pak? Už bude pozdě následky napravovat. Sypat si před soudem popel na hlavu.

Nedávno jsem v televizi viděla reportáž z autoškoly, v níž si řidiči s pomocí speciálních brýlí, s nimiž se přenesli do virtuální reality, vyzkoušeli jízdu pod vlivem alkoholu. Díky tomu se přesvědčili, jak se jejich pohled na svět a tedy i na řízení auta výrazně změnil. Dost se podivovali. A tak mne napadá. Co třeba v rámci prevence do výuky autoškol zařadit takovou jízdu? Možná by si adepti na řidičák včas rozmysleli, zda (ne)usednou za volant po požití piva či něčeho ostřejšího.

Nehodlám nikoho stigmatizovat, ani nejsem příznivkyní toho zatěžovat už tak přetížené soudy kde čím. Je-li možnost některé skutky dekriminalizovat, lze-li je vyřešit přestupkovým řízením, proč ne?!

Ale…

Zajímalo by mne například, jaká bude vymahatelnost jeho závěrů? Kdo dohlédne, aby se hříšníci postihu za svůj čin nemohli vyhnout? Jak se k nim bude přistupovat, začnou-li kličkovat a hledat cestičky, jak se z něj vysekat?

Kladu si spoustu otázek a odpovědi (zatím) nenacházím. Chovám však naději, že diskuse k výše zmíněnému návrhu bude fundovaná. Podložená pádnými argumenty. Prostá jakýchkoliv emocí a politických tahů ve snaze získat v dalších volbách pro tu či onu partaj co nejvíce voličů. Nastražilo mne totiž vyjádření nejvyššího žalobce Igora Stříže, který se až od deníku Právo (12. září 2023, str. 4) o chystané změně dozvěděl. A to konkrétně jím pronesená věta: „Speciálně u tohoto trestného činu se ale jedná o politické hledisko, kam až chce stát zajít při sankcionování těchto jednání, tedy zda je řešit ve správním právu, nebo trestní sankcí.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz