Hlavní obsah
Lidé a společnost

Paní Hitlerová: S blonďatou fotografkou vůdce rád chodil do kina. Před veřejností ji ale tajil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Adolf Hitler a Eva Braunová

Oddanější manželku si Adolf Hitler nemohl přát. Vždyť na svatbu čekala tolik dlouhých let a za tu dobu mu vždy stála po boku. V dobrém i zlém, a to doslova. Eva Hitlerová, rozená Braunová, doprovodila nacistického vůdce i na smrt.

Článek

S Hitlerem do kina

Eva Braunová se narodila jako jedna ze tří sester do rodiny učitele. Na svět přišla v roce 1912 v Mnichově. Po studiu v klášterní škole začala pracovat jako asistentka ve fotografickém ateliéru. Jejím šéfem byl Heinrich Hoffmann, který působil jako dvorní fotograf nacistické strany. Když za ním jednoho dne roku 1929 přišel tehdy čtyřicetiletý budoucí německý vůdce Adolf Hitler, půvabná veselá blondýnka ho na první pohled zaujala. Sem tam si s mladičkou Evou vyšel do kina na film nebo spolu navštívili některou z blízkých restaurací. Jejich vztah se prohloubil až v roce 1932, rok poté, co se Hitlerova milovaná neteř Geli, se kterou její strýc obýval svůj luxusní mnichovský byt, zastřelila. Evě nevadil ani věkový rozdíl 23 let a svého milence zbožňovala a obdivovala.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Mladá, pohledná a sportovně nadaná blondýnka Adolfa Hitlera zaujala.

Utajená první dáma třetí říše

Adolf Hitler se však ani po tříleté známosti k ničemu neměl. O svatbě nechtěl ani slyšet a zamilovaná dívka si jím přišla málo milovaná. V zoufalství si vzala otcovu zbraň a pokusila se o sebevraždu. Zřejmě demonstrativní, aby upoutala Hitlerovu pozornost. Zabít se později neúspěšně pokusila ještě jednou. A její plán jí vyšel. Adolf Hitler daroval Evě Braunové vilu a také už nemusela chodit pracovat do fotoateliéru. V roce 1936 si milenku dokonce nastěhoval do svého sídla v Berchtesgadenu. Na veřejnosti ale muže svého života nesměla nikdy doprovázet. Dokonce i když na Orlí hnízdo přijela oficiální návštěva zahraničních politiků nebo vysokých vojenských hodnostářů, Eva se nesměla recepce zúčastnit. Nesla to špatně, ale Hitler jí řekl na rovinu, že svatba nepřichází v úvahu, protože on už je ženatý s Německem a ani na ni nemá čas. Byla v tom i trocha vypočítavosti, protože nacistický vůdce si byl dobře vědom toho, že velká část jeho voličů jsou ženy, u kterých by svým sňatkem přišel o část popularity. Proto stále zůstával oficiálně nezadaný a Evu Braunovou tajil.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Eva Braunová působila jako moderní a veselá dívka. Ráda fotila, plavala a draze se oblékala.

Fotila nacisty

Jaká vlastně byla Eva Braunová? Milovala módu, převlékala se klidně i pětkrát denně. Také ráda a často sportovala. Její největší vášní však bylo fotografování a filmování. Na Orlí hnízdo si zvala členy své rodiny i přátele z řad nacistů, které svým objektivem zachycovala. Dokonce natáčela na barevný film, který byl ve válečných časech velmi drahým materiálem. Hitlera bezpochyby velice milovala, zároveň mu ale ve všem nepodléhala a měla svou hlavu. Nikdy se například po jeho vzoru nestala vegetariánkou nebo se nebála přerušit ho, když mluvil a odejít znuděně do postele. Mohla si to dovolit.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Díky jejím filmům a fotografiím dnes můžeme vidět i soukromý život nacistů.

Dočkala se

Když se nad třetí říší začaly stahovat mraky a vůdce se přesunul do svého berlínského bunkru, i přes jeho výslovný zákaz za ním Eva přijela. Chtěla s ním zůstat až do konce. A on to konečně po všech těch letech ocenil. 29. dubna 1945 si vzal Adolf Hitler Evu Braunovou za ženu. Za svědky jim šli Joseph Goebbels a Martin Bormann. Z milenky se stala oficiální manželka, ale pouze na 36 hodin. Druhý den se totiž při společné sebevraždě Eva Hitlerová otrávila kyanidem a její manžel se střelil do hlavy. Předtím se rozloučili se svými spolupracovníky a Hitler nařídil, aby po jejich smrti byla těla spálena. Nechtěl dopadnout jako italský fašistický diktátor Benito Mussolini, jehož mrtvolu lidé zohavili a pověsili za nohy spolu s jeho milenkou Clarou na benzínovou pumpu. Eva si na svůj poslední den oblékla modré šaty s bílým zdobením, a když její mrtvé tělo našli, měla obličej zkroucený bolestí. Vůdcův rozkaz byl splněn, těla novomanželů polili benzínem a zapálili. Evě bylo 33 let.

Zdroje: washingtonpost.com, Deník, Národní muzeum druhé světové války v New Orleans, Eva Braun

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz