Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemná Roxelana: Příběh jako z pohádky aneb jak se evropská otrokyně stala nejmocnější sultánkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: volná licence, pixabay.com

Ilustrační foto

Zní to jako z každé druhé pohádky, kdy chudá dívka ke štěstí a bohatému princi přišla, ale tato mimořádná žena onu pohádku skutečně zažila a stala se manželkou jednoho z nejmocnějších panovníků světa.

Článek

Unesená

A vzestup to byl skutečně velkolepý, jelikož její výchozí postavení rozhodně nebylo záviděníhodné. Byla totiž otrokyní v sultánově harému. V 16. století byla Evropa místem ohroženým nájezdy Turků a Tatarů. Ti z dobytých území odváželi zajatce a prodávali je do otroctví.

Foto: volná licence, z https://pixabay.com/cs/illustrations/kr%C3%A1lovna-persie-har%C3%A9m-7618225/

Kráska evropského vzhledu v orientálním kostýmu - mohla takhle vypadat legendární Roxelana? Ilustrační foto

Při jednom takovém nájezdu byla Tatary zajata asi patnáctiletá dívka jménem Anastasia anebo Alexandra, pravděpodobně dcera pravoslavného popa z města Rohatyn, které náleží dnešní Ukrajině, ale během neklidné historie této oblasti se příslušnost Rohatynu několikrát změnila. V době, kdy odtud byla ona dívka unesena, náleží město k Polskému království a říká se, že poměrně vlídná politika Osmanské říše k Polskému království v pozdějších letech byla zásluhou právě budoucí sultánovy manželky.

Brána Blaženosti

Po únosu byli zajatci odvezeni do Istanbulu a prodáni do otroctví. Anastasia či Alexandra měla v této nelehké situaci veliké štěstí, jelikož byla prodána do sultánova harému v paláci Topkapi, kde se dívky měly možnost vzdělávat a žít v naději, že by se mohly sultánovi zalíbit a stát se jeho oblíbenkyněmi a užívat si výhod, které toto postavení nabízí.

Foto: volná licence, z https://pixabay.com/cs/illustrations/%C5%BEena-baz%C3%A9n-princezna-har%C3%A9m-d%C3%ADvka-5461429/

Dívka v harému, ilustrační foto

Do harému se vcházelo takzvanou Bránou Blaženosti a byť k tomu i onen název svádí, ve skutečnosti se jednalo o část paláce, kterou obývaly kromě sultánových konkubín i ženy z jeho rodiny - matka, sestry, dcery. Starali se zde o ně eunuchové, tedy vykastrovaní sluhové, u kterých nehrozilo, že by mohli s konkubínami zplodit děti, které by potom mohly být vydávány za děti sultánovy.

Tvrdý dobyvatel i romantický básník

Sultán Sulejman, v Evropě zvaný Nádherný, v Turecku zvaný Zákonodárce, byl ve své době, tedy v 16. století, jedním z nejmocnějších mužů tehdejšího světa.

Foto: volná licence, z https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Suleiman_the_Magnificent_by_Dell%27Altissimo.jpg

Mocný osmanský sultán Sulejman Nádherný na obraze italského malíře Christofana dell'Altissimo vytvořeného kolem roku 1550.

Osmanské říši vládl přes 46 let a během této vlády mimo jiné upravil a sjednotil zákony, odtud také jeho přezdívka Zákonodárce. Proslul jako úspěšný dobyvatel, vždyť během svého života podnikl 13 válečných tažení, kdy dobyl například ostrov Rhodos obsazený křižáky. Navzdory jeho válečným úspěchům se ovšem také jednalo o velmi vzdělaného muže mluvícího několika jazyky, který dokonce skládal verše pod pseudonymem Muhibbi.

Až na vrchol

Sultán Sulejman si brzy mladé otrokyně z Evropy všiml a pojmenoval ji jako Hürrem, což znamená radostiplná. Stala se jeho oblíbenkyní a později jako první žena v historii také právoplatnou sultánovou manželkou, což bylo něco nevídaného a svědčí to o citech, které k ní Sulejman zjevně choval. Do té doby se totiž osmanští sultáni nikdy neženili.

Foto: volná licence, z https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Portrait_of_Roxelana_(aka_Hurrem_Sultan).jpg

Manželka sultána Sulejmana Roxelana na anonymním portrétu z 18. století.

Kromě krásy a záplavy zrzavých vlasů měla Hürrem ještě svůj důvtip a inteligenci, což dokazují dochované milostné básně, které si se sultánem vyměňovali. Dopisovala si také se zahraničními posly a vyslanci i panovníky a její vliv na politiku i samotného sultána musel být značný. Jistě patřila k nejvzdálenějším a nejmocnějším ženám tehdejšího světa. V Evropě se stala známou pod jménem Roxelana, Rosa nebo Ruska, což odkazuje k názvu historické oblasti jejího původu, Červené Rusi. Roxelana se stala matkou šesti sultánových dětí a byl to právě její syn, který nastoupil na osmanský trůn po svém otci jako sultán Selim II.

Múza umělců

Hürrem prožila mimořádný život po boku mimořádného muže. Zemřela ve spánku v roce 1558, ale její jméno můžeme slyšet často i dnes. Byla iniciátorkou a mecenáškou výstavby škol, mešit, vývařoven pro chudé i lázní, které jsou po ní pojmenovány.

Foto: volná licence, z https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Tizian_123.jpg

Sultánka Hürrem měla pověst inteligentní krásky a stala se námětem mnoha uměleckých děl. Zde na olejomalbě Tiziana vytvořené kolem roku 1550.

Její věhlas překročil hranice Osmanské říše a v Evropě se z jejího neuvěřitelného příběhu stal námět pro řadu spisovatelů, kteří ji ve svých dílech zmiňují. Je o ní složená dokonce i opera a její portréty maloval sám Tizian. Roxelana - žena, jež si svou osobností a krásou podmanila mocného sultána a dokázala, že i ze dna se dá vyletět až do nebes.

Chcete poznat osudy dalších zajímavých žen? Krásná Sisi, pověstmi opředená tanečnice a  špionka Mata Hari nebo jedna z prvních Japonek v Evropě, která přijela do Čech kvůli lásce?

Zdroje : autorský článek, www.wikipedia.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz