Článek
Každý rok s příchodem jara začínají lesy vonět česnekem. Není to ale zásluha zapomnětlivého houbaře s bagetou v batohu – to příroda sama nám připomíná, že nastala sezóna medvědího česneku.
Zmíněná svěže zelená bylinka si právem vydobyla status jarní superpotraviny, a přestože její sezóna trvá jen pár týdnů, stihne toho nabídnout opravdu hodně.
Co to vlastně je medvědí česnek?
Latinsky Allium ursinum, česky také „divoký česnek“ nebo „lesní česnek“, je příbuzný klasického česneku kuchyňského, ale jeho chuť je jemnější, svěží a méně ostrá. Najdeme ho ve stinných a vlhkých lesích, často kolem potoků a řek. Roste v bohatých koloniích, které vytvářejí zelené koberce s typickou česnekovou vůní.
Proč ho sbírat (a konzumovat)?
Medvědí česnek není jen chutný, ale i zdravý. Obsahuje vitamín C, silice, flavonoidy a sirné sloučeniny, které působí jako přírodní antibiotikum. Pomáhá čistit organismus, podporuje trávení, snižuje krevní tlak a posiluje imunitu. Není divu, že naši předci ho považovali za jarní elixír života.
Zajímavostí je, že jeho název vznikl podle víry, že právě medvědi po zimním spánku hledají tuto rostlinu jako první, aby pročistili tělo a „nastartovali“ metabolismus.
Jak ho využít v kuchyni?
Možností je nekonečně mnoho. Medvědí česnek se nejlépe hodí do studené kuchyně – pesto, pomazánky, saláty, bylinkové máslo nebo smoothie. Můžete ho ale přidat i do polévek, risotta, na těstoviny nebo do slaných koláčů. Jediné, co mu nesvědčí, je dlouhé vaření – ztrácí pak nejen chuť, ale i cenné látky.
A pokud si chcete tuhle jarní delikatesu užít i v létě, zkuste si udělat zásoby: nasekat ho a zamrazit, nebo z něj připravit pesto do skleničky.
Vynikající recept na pesto z medvědího česneku:
Ingredience:
- 100 g čerstvého medvědího česneku (asi jedna větší miska)
- 50 g strouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 50 g slunečnicových semínek (nebo piniových oříšků)
- 150 ml olivového oleje (extra panenského)
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z půlky citronu (volitelné – pro svěžest)
Postup:
- Listy medvědího česneku důkladně omyjeme, osušíme a nahrubo nasekáme.
- V mixéru rozmixujeme semena/oříšky spolu s česnekem.
- Přidáme sýr, olej, trochu soli, pepř a případně citronovou šťávu.
- Mixujeme do hladké pasty. Pokud je pesto příliš husté, přidáme ještě trochu oleje.
- Hotové pesto přendáme do čisté skleničky a zalijeme trochou oleje navrch – tak déle vydrží.
Tipy:
- Uchovávejme v lednici – vydrží zhruba 1 týden.
- Můžeme ho i zmrazit do tvořítek na led – perfektní způsob, jak si uchovat chuť jara na později.
- Skvěle chutná s těstovinami, na topince, v sendviči nebo do slané bábovky.
Pozor na záměnu!
Při sběru je potřeba dát si velký pozor, protože medvědí česnek si lidé často pletou s konvalinkou nebo ocúnem – a ty jsou na rozdíl od něj jedovaté. Hlavním rozpoznávacím znakem je typická česneková vůně – při promnutí listu mezi prsty by měla být výrazná.
Zlatá rada našeho učitele biologie z gymnázia Křenová před 40 lety: Pokud si nejste jistí, raději nesbírejte.
Kde ho sbírat a co říká zákon?
Medvědí česnek roste ve volné přírodě, ale ne všude je dovoleno ho sbírat. V chráněných krajinných oblastech nebo národních parcích hrozí za jeho sběr pokuta. V některých lokalitách je jeho výskyt tak masivní, že se sklízí téměř jako plevel, jinde je ale ohrožený. Takže platí – sbírej s rozumem a respektem k přírodě.
Tak co, dáš si letos česnekové pesto? Nebo raději pomazánku s tvarohem? Ať tak, či tak – nezapomeň, že tahle zelená dobrota má na své jarní vystoupení jen pár týdnů. Tak šup do lesa, dokud je čas!
Prameny:
https://www.prozeny.cz/clanek/je-tady-ale-jen-na-par-tydnu-sezona-medvediho-cesneku-71265
https://www.cpzp.cz/clanek/5218-0-Medvedi-cesnek.html
https://www.denik.cz/zdravi/medvedi-cesnek-zdravotni-ucinky.html
https://medvedi-cesnek.cz/