Hlavní obsah

Nedostatky v českém zdravotnictví. Zajímá to vůbec politiky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kritická glosa

Článek

Prevence je základem zdraví, což se ukazuje zejména v souvislosti s rostoucím počtem civilizačních chorob, které včasná diagnostika může výrazně omezit.

V posledních letech lze v Česku pozorovat trend zlepšující se účasti obyvatel na preventivních prohlídkách, což by mělo být pozitivním signálem.

Avšak tento pozitivní posun naráží na několik zásadních problémů, které zcela podkopávají efektivitu preventivní péče v ČR.

Jedním z hlavních nedostatků je přetíženost zdravotnického systému, kdy statisíce lidí nemají kam na preventivní prohlídky jít.

Zvláště citelný je tento problém na venkově a v menších městech, kde nedostatek praktických lékařů a specialistů způsobuje, že lidé často čekají na preventivní prohlídku příliš dlouho nebo se k ní vůbec nedostanou.

Citovaný jev může vést k tomu, že i přes zvýšený zájem o preventivní péči zůstává reálný dopad na zdraví populace omezený.

Neefektivita - kráčím vstříc nemocem a úmrtím

Dále se ukazuje, že český systém prevence je v mnoha případech neefektivní, zejména kvůli nedostatečné koordinaci mezi různými poskytovateli péče.

Zdravotní pojišťovny sice hradí určité preventivní programy, avšak mnoho z nich neodpovídá potřebám obyvatelstva, nebo jsou nastaveny tak, že pacienti nejsou dostatečně motivováni se jich účastnit. Chybí také širší informovanost veřejnosti o dostupných preventivních programech a jejich výhodách.

Další kritický bod se týká dlouhodobě podfinancované infrastruktury českého zdravotnictví. Ačkoliv preventivní péče má z dlouhodobého hlediska šetřit náklady na léčbu chronických onemocnění, nedostatečné investice do rozvoje této oblasti vedou k tomu, že zdravotnická zařízení nejsou schopna reagovat na zvýšenou poptávku po preventivních vyšetřeních.

Celkově lze konstatovat, že i když Češi chodí více na preventivní prohlídky, systém, který by jim měl tuto péči zajistit, zaostává. Problémy s dostupností lékařů, špatnou koordinací a podfinancováním zdravotnického systému mohou vést k tomu, že preventivní péče, která by měla sloužit jako jeden z pilířů zdravé společnosti, se stává méně účinnou, než by mohla být. Bez zásadních systémových změn se situace může jen zhoršovat, což by mělo vážné důsledky pro zdraví české populace.

Kdy se to zlepší?

Podklady :

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cesi-chodi-vice-na-preventivni-prohlidky-statisice-z-nich-ale-nemaji-kam-40485242

www.vzp.cz

www.mzcr.cz

https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-vysetreni-krcnich-tepen-muze-vcas-upozornit-na-hrozbu-mozkove-mrtvice-40480207

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz