Hlavní obsah

Víte, že nyní v ČR pobývá více než milion cizinců? Počítáno bez turistů. Málo či mnoho?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Cizinci v České republice a situace na migračních trasách

Článek

Jednou z diskutovaných otázek nejen v Česku je dlouhodobě migrace. Téma často zneužívají populisté z obou pólů politického spektra, avšak současně platí, že ho neradno podceňovat či zametat pod koberec.

K věci - Ministerstvo vnitra České republiky (MVČR) nedávno zveřejnilo svou čtvrtletní zprávu o migraci za druhé čtvrtletí roku 2024. Zpráva nabízí komplexní přehled o aktuální situaci v oblasti migrace v České republice, a to jak z pohledu legálního pobytu cizinců, tak i z hlediska nelegální migrace v rámci hlavních středomořských migračních tras a na východní hranici Evropské unie.

Legální pobyt cizinců v ČR

In medias res: K 30. červnu 2024 bylo v České republice registrováno celkem 1 056 626 cizinců. To opravdu není málo.

Citovaný počet zahrnuje tři hlavní kategorie pobytu:

Přechodný pobyt: 335 835 osob

Trvalý pobyt: 360 231 osob

Dočasná ochrana: 360 231 osob

Z dat vyplývá, že přibližně 78 % z těchto fyzických osob pochází ze zemí mimo Evropskou unii.

Dominantními národnostmi mezi cizinci v ČR jsou nepřekvapivě Ukrajinci (559 836 osob), následují Slováci (119 920 osob) a Vietnamci (68 431 osob).

Tento trend ukazuje na pokračující růst počtu cizinců dlouhodobě pobývajících v České republice.

Migrační trasy do EU

V rámci hlavních středomořských migračních tras byl v druhém čtvrtletí 2024 zaznamenán nárůst nelegálních překročení hranic o 19 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Tento nárůst je ovšem v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2024 nižší o 14 %.

Nejvýznamnější změnu přinesl nárůst nelegální migrace na trase přes západní Afriku, která vede k nelegálním vstupům na Kanárské ostrovy. Podle předběžných údajů Frontexu se celkový počet nelegálních vstupů na Kanárské ostrovy v první polovině roku 2024 meziročně zvýšil o 174 %. Tento dramatický nárůst odráží zvýšené migrační tlaky a snahy migrantů využívat nové trasy.

Východní hranice EU a západobalkánská trasa

Na hranicích EU je nadále situace v oblasti migrace jako napjatá. Zprávy ukazují na trvalé problémy s nelegálním překračováním hranic a snahy o nalezení nových cest do Evropy. Západobalkánská trasa, známá jako jedna z hlavních cest pro nelegální migraci, nadále čelí výzvám spojeným s vysokými počty příchozích migrantů a nutností koordinace mezi jednotlivými státy regionu.

Závěrem

Čtvrtletní zpráva ukazuje na kontinuální růst počtu cizinců v České republice, stejně jako na měnící se dynamiku nelegální migrace v rámci Evropské unie.

Zvýšený tlak na migrační trasy a vzrůstající počty nelegálních vstupů poukazují na složitost a dynamiku aktuálních migračních trendů. Ministerstvo vnitra nadále monitoruje situaci a reaguje na výzvy spojené s migrací, aby zajistilo efektivní řízení a bezpečnostní opatření.

Situaci neradno podcenit, a je otázkou kolik cizinců celkem naše republika zvládne bez větších problémů. Příliv cizinců klade například zvýšené nároky na zdravotní systém (včetně pediatrů a stomatologů), dále na například školský a sociální systém.

Řada cizinců, zejména z Ukrajiny , je pracovně užitečná například v rámci našeho stavebnictví a průmyslu, též jsou vítanou podporou a posilou v rámci služeb, nicméně současně platí, že každá země a každý trh práce má své absorpční limity, i zde platí odvěké Less is more - méně je více.

Prameny - statistiky MVČR

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz