Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Ty neumíš anglicky? Přiznejte se, kolikrát jste člověkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lemmyu/www.pexels.com

Jediné, co budete potřebovat, je chuť to zvládnout a příjemný sluchátka. Posloucháním prolomíte první bariéru porozumění. Pusťte jazyk do hlavy.

Pro někoho nepodstatná dovednost, pro jiného celoživotní mindrák. Komplikuje cestování a v poslední době vlastně i život doma v Čechách.

Článek

Obklopeni angličtinou

Starší generace Čechů, která si celý život vystačila se svým rodným jazykem a ruštinu už zapomněla, musí být v dnešní době zmatená. Odevšud na ně vyskakují cizí slova, o kterých nemají páru, co znamenají. Pokud se jedná o knihu nebo noviny, tak je automaticky odloží. Když je někdo použije v konverzaci, tak je vypustí, a když vidí nápis obchodu, spojí si ho s produkty, které vidí ve výloze. To je samý pet shop, outlet, ale i ryze český Mountfiled, co se pro někoho stává jazykolamem.

Chce to vášeň

Mladší generace už nemá na poli cizích jazyků takové problémy. Ve škole dostanou základ a zbytek dne žijí většinou v zajetí on-line světa a her. Tam pochytí spoustu výrazů, které jim dávají smysl. A v tom je to kouzlo, mít důvod se jazyk naučit. Nový jazyk je možné se naučit za 6-12 měsíců. Nebude to zřejmě na proslov v Bílém domě, ale v jazyku se budete orientovat a domluvíte se.

Anketa

Jak jste na tom s cizími jazyky?
Vystačím si s češtinou, rukama a nohama.
46,5 %
Ovládám více jazyků, používám je při své profesi.
27 %
Učením jazyků udržuji svůj mozek v kondici.
26,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 662 čtenářů.

Do you speak English?

Jestli se vás právě zmocnila úzkost a vždy, když cítíte, že by po vás mohl někdo chtít nějakou reakci, radši zdrháte, máte zataženou nějakou brzdu v hlavě. Pokud se rozhodnete s tím něco udělat, nejlepším řešením jsou malé cíle a užít si úspěch. Naladit mozek do jiného módu, než je strach z mluvení. Mezi 5 nejlehčích jazyků se řadí angličtina, polština, italština, němčina a ruština. Například v angličtině se z 0 na úroveň začátečníka dostanete za 70 hodin. Postup na každou další úroveň trvá o něco déle.

Chce to rutinu

Opakování je matka moudrosti. Existuje mnoho užitečných aplikací na procvičování slovíček, čtení knížek s funkcí překladu a ukládání užitečných obratů. Nejdůležitější je udržet si motivaci a najít si příležitost k používání jazyka. Po 21 dnech se z opakující rituálu stává pro náš mozek zvyk. Když si ke čtení vyberete zjednodušenou četbu oblíbeného žánru, přidáte ke zvyku i chuť se ke knize vracet. Jakmile zvládnete svůj malý cíl, dopamin pak pracuje pro vás. Zapsané oblíbené výrazy pak vyzkoušíte při konverzaci. K nalezení rodilého mluvčího lze využít online platformy, které spojují studenty a učitele prostřednictvím video chatu. Ale i student na vaší úrovni může být skvělým tréninkovým parťákem.

Pro zvládnutí nového jazyka už není nezbytné a myslím ani žádoucí se stěhovat do jiné země. Když se novým jazykem obklopíte doma, odpadnou obvyklé starosti spojené s velkou změnou prostředí. Nové bydlení, nová práce, stres z odloučení. Není efektivnější využít plonkové minuty a hodiny, které denně nevědomky ztrácíme cestováním v MHD, úklidem domácnosti, čekáním na vyšetření nebo sledováním nesmyslů v televizi?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz