Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rajchl je politický obchodník, který využívá strach a nenávist pro svůj business s dezinformacemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nicola Barts/ Pexel

Kritika Jindřicha Rajchla a jeho hnutí PRO, nedostatek konkrétních řešení a konzistence mezi slovy a činy. Nesouhlas s politikou vlády Petra Fialy a důležitost svobody slova.

Článek

Moje myšlenky se upínají k článku, který jsem napsala v návaznosti na sobotní demonstraci pořádanou Jindřichem Rajchlem na Václavském náměstí s označením Rajchla jako dezinformátora vydělávajícího na strachu lidí. Přišlo mi nespočet vulgárních zpráv, kde mi čtenáři nadávají a píší, že jsou tohle články na objednávku.

Na objednání píšu maximálně odporné posudky, ale to, že je Jindřich Rajchl dezinformátor, co zneužívá strach a sociálně nevýhodnou pozici některých občanů, to není jen můj úsudek, nýbrž fakt. Rajchl bojuje za demisi vlády, ale co nabízí, aby tedy příznivcům, kterým chce zlepšit život opravdu pomohl? To, co má jeho hnutí PRO, jsou prázdné fráze, boj za narušení systému, ale bez zřetelného řešení. Rajchl pouze vyhrožuje, ale nekoná, ani jeho demonstrace netáhnou tak jako dříve. Sám bojuje proti bídě a za obyčejné občany, ale na demonstraci dorazí ve svém Porsche Panamera za několik milionů.

Foto: Gotta be worth/ Pexel

V návaznosti na to, že jsem podporovatelka vlády Petra Fialy, odpovídám, že to rozhodně nejsem. Konsolidační balíček, který vláda prosazuje, pro mě jako ekonoma smysl nemá, stejně tak to, že jeho výše nedosáhne ani potřebné jedné splátky úroků našeho státního dluhu. Energie neklesly díky zásahu vlády, ale rovněž díky přirozenému pohybu na evropských trzích s komoditami. Nesouhlasím se spoustou kroků, které vláda dělá, a nevidím v nich po ekonomické stránce smysl. Ano, jsem stoprocentně pro podporu Ukrajiny po finanční i vojenské stránce. Není pravda, že peníze, které by měli dostat naši občané, jdou Ukrajincům na náš úkor, to je něco, co je mi naprosto odporné, když lidé jako Jindřich Rajchl používají k tomu, aby vyvolali ve společnosti odpor a nenávist.

Rajchl je politický obchodník, hlásající mír, který však požaduje na Václavském náměstí, nikoli na Rudém náměstí v Moskvě. Rovněž kritika členství v NATO je naprosto mimo realitu. Česká republika se zavázala k určitým smlouvám, které je zcela nesmyslné porušovat. Vysvětlil Rajchl někomu z demonstrujících, jaké by mělo takové rozhodnutí následky, jaký by byl jeho přesah? Rajchl to nazval cestou Viktora Orbána. To znamená jít cestou jakéhosi národního konzervativismu, lavírování v Evropské unii a Severoatlantické alianci, kdy zároveň bychom byli členy, ale zároveň i kritiky.

Já jsem pro vyjádření názoru, svobodu slova. Myslím si, že Seznam vytvořil platformu, kde to je možné, ovšem nesouhlasím s tím, že někdo bude vyjadřovat omezený názor bez argumentů pomocí vulgarismů, ukrývajících se za anonymní účet, nebo e-mail. Každý má právo na svůj názor a projev myšlenky. Ta moje myšlenka je založená na znalosti financí a ekonomie v rozsahu, který mi dala vysoká škola a praxe, ale i politickém názoru a pohledu na fungování světa a demokracie.

Foto: Amine M'siouri/ Pexel

Program hnutí PRO je něco jako snůška přání a ideálů, které by byly hezké, ale zkrátka nejsou proveditelné, nenabízí řešení, nepredikují následky. Jsou to fráze, které nemají přesah. Stejně tak ovšem lze říct o programu, který nabízela koalice SPOLU, že to, co tenkrát deklarovali, byla lež. Svoje slova koalice porušila v nespočtu krocích. Pro mě jako voliče je to koalice, které bych hlas ve volbách po tomto období nedala. Ovšem stejně tak je pro mě nemyslitelné něco, co nenabízí žádná východiska, jako je právě hnutí PRO. Jindřich Rajchl by rád do vlády společně s Andrejem Babišem. Proč? To není otázkou svržení vlády, pomoci lidem, nýbrž o politickém obchodu a businessu.

Jindřich Rajchl dokáže vyčíst, co všechno je špatně. Občas si to trochu přibarví a lidem vykreslí, že situace je vlastně ještě horší, než si mysleli. Jeho hnutí má i ekonomický program, kde by v podstatě chtěl nakopnout a restrukturalizovat celou ekonomiku. Kde na to ovšem vezme prostředky? To je něco, co Rajchl neřeší. Takový plán by fungoval v případě nulového schodku a přílivu kapitálu. To je však situace naprosto vysněná, nikoli realistická. Tady se po ekonomické stránce operuje s vysokými dluhy, výdaji a bohužel nižšími příjmy kapitálu. Tohle je něco, co si často někdo, komu se líbí Rajchlova kritika a prázdná slova, neuvědomuje. Takže je pro mě demonstrace proti bídě, vládě a nevím čemu všemu možná dezinformační událost? Ano, je, dokud na takových akcích budou vystupovat lidé jako je Rajchl a používat strach k tomu, aby udělali business.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz