Hlavní obsah
Finance

Jak udělat milion z 50 tisíc? U půjčky snadno. Člověk v tísni ukázal, jak se bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Člověk v tísni, ve spolupráci s iniciativou Exekutor má smůlu, zveřejnili případ klienta, který si půjčil 50 000 Kč. Vracet měl milion. Šlo o starší úvěr s podmínkami, které jsou licencovaným společnostem dnes už zakázané. Příběh má dobrý konec.

Článek

Příběh půjčky na 50 tisíc

Pan Milan se před létem v roce 2014 měl stěhovat, na nutné výdaje si chtěl vzít půjčku 50 tisíc korun. Sjednal si ji, ale těsně před čerpáním si to rozmyslel. Poskytovatel s argumentem, že peníze už jsou připravené, ho přiměl si půjčku nakonec vzít,“ začíná vyprávění Člověka v tísni o původně obyčejném úvěru

Jenže pan Milan si nevšiml, nebo nedomyslel, že podepisuje revolvingový úvěr. Něco jako kontokorent, ale v podání nebankovní společnosti. Aby toho nebylo málo, u smlouvy byla ještě i rozhodčí doložka (dnes už zakázaná). Platnost úvěrového rámce byla nastavena na 36 měsíců, a to s měsíčními splátkami 4 200 korun. Výsledná cena přesahovala 150 tisíc.

Příběh pokračuje neplánovanými překážkami

Půjčka 50 tisíc s vratkou okolo 150 tisíc, to ani dnes, bohužel, není žádná velká výjimka. Psala jsem o tom v souvislosti se zatím posledním Indexem odpovědného úvěrování. Co se dnes už nesmí, je rozhodčí doložka - a z ní plynoucí (dnes už) nezákonná exekuce.

Ale posuňme se v příběhu dál - jak jsme zažili už všichni, život neprobíhá, jak si plánujeme.

Záhy panu Milanovi klesl příjem. S nižším příjmem se dostal se do prodlení se splátkami. „Snažil se s věřitelem komunikovat, aby mu splátky dočasně snížil, ale bezúspěšně. Naopak společnost poměrně rychle podala žalobu k rozhodčímu soudu, aby bylo zahájeno exekuční řízení. Srážet ze mzdy mu exekutor začal v červenci 2015,“ pokračuje v popisu tisková zpráva Člověka v tísni.

988 tisíc

Neuvěřitelná částka. Ale bylo to tak. V rámci exekuce měl dlužník splatit 988 tisíc, z původní padesátitisícové půjčky. S verdiktem se smířil a začal hradit. Měl ale štěstí: „Když jsem měl splaceno 500 tisíc, neušlo to pozornosti účetní a mého zaměstnavatele. Když se dozvěděli, kolik jsem si vlastně půjčil a kolik mám splatit, zdálo se jim to nezákonné a doporučili mi, abych se obrátil na Člověka v tísni,“ sdílel své zážitky pan Milan.

Co bylo dál? Odborníci poradili a pomohli

Po zmapování situace jsme panu Milanovi pomohli podat v březnu 2019 návrh na zastavení exekuce. Soud nám vyhověl s odůvodněním absolutní neplatnosti úvěrové smlouvy. Soud uznal, že pohledávky jsou nepřiměřené, a exekuci zastavil,“ dočteme se dále.

Jenže exekutor to zkoušel uhrát do autu: nejprve poslal zaměstnavateli pana Milana jen zhruba 90 tisíc. Teprve až po předžalobní výzvě Člověka v tísni dostal pan Milan (z titulu bezdůvodného obohacení věřitele) i zbývající peníze nad rámec půjčeného. Celkem 360 tisíc. I se zákonným úrokem z prodlení šlo o částku okolo 400 tisíc korun, které byly panu Milanovi nakonec vyplaceny.

Poskytovatel vedl spor o promlčení. O nemravných úrocích totiž moc dobře věděl

Že poskytovatel dobře věděl, že jeho chování je za hranicí morálky, ukazuje i jeho vedení soudního sporu s panem Milanem, potažmo s advokáty organizace Člověk v Tísni a iniciativy Exekutor má smůlu. Místo o úrocích se před soudem dohadoval o promlčení. Ale mylně, jak soud také konstatoval.

Promlčení je poměrně komplikovaná záležitost (v půjčkách a pohledávkách), blíže se na ni podívám v dalším dílu Půjčkologie. Teď jen vysvětlení, proč se promlčení nepodařilo Profi Creditu, což je věřitel z tohoto případu, prosadit:

Zajímavé je, že obrana společnosti Profi Credit vůbec nestaví na tom, že by jejich smlouvy byly platné. Profi Credit v zásadě vůbec nesporuje, že jeho smlouvy stojí na nemravných úrocích a pokutách lichevního charakteru. Předmětem sporu je jen otázka procesní, zda je rozhodčí nález nicotný, nebo nikoliv, a je třeba před žalobou v samostatném řízení provést jeho zrušení. Druhým bodem sporu je otázka běhu promlčecí doby, kdy se Profi Credit snažil prosadit názor, že se nárok spotřebitelů na bezdůvodné obohacování promlčoval již během exekuce.

Nejvyšší soud dal za pravdu naší argumentaci, že klientům začíná běžet promlčení až po pravomocném zastavení exekuce. Aktuálně mám za to, že Profi Credit ví, že lidi doslova protiprávně obírá o peníze v protiprávních exekucích. A ví, že má pak vracet peníze, ale spoléhá na to, že lidé jsou po roky trvající exekuci v tíživé situaci, psychicky i finančně vyčerpáni, a raději udělají tlustou čáru za minulostí, než aby dál řešili ve svém životě Profi Credit a pouštěli se ještě do soudního sporu. To nesmí Profi Creditu procházet. I proto se začalo s takovými pohledávkami za Profi Creditem obchodovat“, vysvětluje Advokát Petr Němec, který zastupuje spotřebitele žalující Profi Credit.

Nedělejte tlustou čáru za protiprávní exekucí, ozvěte se!

Mnoho věřitelů spoléhá na to, že běžný člověk je protiprávní exekucí vyčerpaný a chce ji mít „z krku“. Chce udělat tlustou čáru a jít dál. Člověk v tísni ale radí, abyste (pokud jste byli, či zůstáváte v podobné situaci) o sobě dali vědět. A nechali si pomoci.

Ozvěte se na Červené sluchátko, navštivte stránky Člověka v tísni nebo iniciativy Exekutor má smůlu.

Pamatujte, že licencovaný poskytovatel si dnes už takovou praxi dovolit nesmí. Jenže na trhu s půjčkami se pohybuje i spousta poskytovatelů, kteří licenci nemají. Podívejte se do Půjčkologie, jak poznat férového poskytovatele!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz