Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zastavte válku, křičí proruští desperáti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Znáte to, když se někdo převleče jako vlk do roucha beránčího… To je hlavní mediální strategie Ruska na české půdě.

Článek

Český premiér vyhlásil další úder dezinformační scéně. Ve spolupráci s BIS se objevili noví diverzanti a kontrašpióni v podobě Voice of Europe. Za touto nevinně vypadající webovou stránkou se schovávají ne tak úplně nevinní Rusové. Dokonce s vazbami na starého známého desperáta Putina.

Nedávno se soudy ohradily proti zablokování dezinformačních stránek, které české úřady uzavřely. Nyní budou zřejmě muset takovou hurá akci kompenzovat. Zablokovat řadu škodlivých nesmyslů na různých anonymně tvářících se stránkách bylo zřejmě užitečné. Ale stránka Voice of Europe, to už je ještě další level. Tváří se seriózně, nenápadně a hlavně kopíruje něco jako objektivní zpravodajství. Přitom je napěchována zprávami typu, německá ekonomika neporoste jak se očekávalo, v Německu se cizinci podílejí na závažných sexuálních a jiných zločinech apod. Prostě je to takový konglomerát špatných zpráv, které můžete tu a tam najít někde jinde, akorát tohle je ruská sběračka na všechny špatné zprávy Evropě a o Evropě, nic nového pod sluncem, žádná vlastní kreativní tvorba ani analýza, pouze sběračka alias naběračka a ve velké EU informační omáčce se najde všechno, stačí si vybrat podle chuti a zápachu.

A tak se třeba dozvídáme, že jakési důvěrné dokumenty ukazují, že německá zdravotnická agentura varovala, že uzávěry COVID-19 způsobily více potíží než užitku. Co kdyby k tomu na stránce Voice of Europe pro objektivitu také dodali, že Rusové, ač měli jedni z prvních vakcínu, se proti ní ve velkém vzpouzeli jako malé děti, vyhazovali ji a pak prodali kamsi do Indie, protože místní lidé nebyli natolik vyspělí na to, aby pochopili, že může být užitečná? Tomu se říká objektivita, podat informace z více stran, a tímto rozhodně tato stránka jako vystřižená z informačního bulletinu Evropské unie, tak alespoň formátově vypadá, netrpí.

Z letmého pohledu lze zjistit, že má stránka několik jazykových mutací. Multijazykoví trollové pracují očividně na plné obrátky. Na první pohled stránka působí jako seriózní snaha předat informace, ke kterým se tak snadno nedostanete. Na pohled druhý je to jako když kočička s pejskem dělá dort. Třeba zpráva o teroristickém útoku v Moskvě je analyzována jakoby z více stran, a útok je srovnáván zdánlivě s útokem čečenských teroristů na moskevské divadlo, ve skutečnosti je nenápadnými poznámkami útok házen na válku Západu proti Rusku. Že si na Rusko IS alias Islámský stát už dávno brousí zuby za jeho výtržnosti na Středním východě, na to se s prominutím na stránce zapomnělo.

Ne, Rusové nejsou žádní dobří propagandisté, a jediné, na co sázejí, což bylo dosud jejich mocným spojencem a díky čemuž nemuseli nějak zvlášt složitě nic vynalézat, byla lidská blbost. Prostě ochota lidí uvěřit jakékoliv kachně, čím bizarněji vypadá, tím lépe si ji zapamatují, a neověřovat si hlavně vůbec nic. Tak na to Rusové sázeli. Dnes jim ale pšenka prostě nepokvete, ani kvést nemůže, protože někteří lidé zapojili mozek, a to je jejich konec.

V Česku mají připraven v zásadě jen jeden propagační příběh, jednu jednoduchou komunikační linii, jejich příznivci se schovávají za mír, za to, že jsou proti válce. Proruští desperáti se chovají jako modelka, která vyhraje světovou Miss, inteligence v tom dozajista hrát roli nemusí, a je optána, jakou že to má svou osobní vizi: „Chci světový mír!“ praví misska a všichni jdou do kolen. Takoví mírotvůrci prostě zapomněli na druhou část příběhu a to je to, kdo válku začal. Bylo to Rusko a Rusko s tím taky musí skončit, a velice brzy.

Hlavně musí Rusko skončit s hloupými příběhy, na které jim už nikdo neskočí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz