Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ti, kteří podporují Rusko, tak činí z nostalgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Scéna souboje Davida s Goliášem, dnes více než výstižná.

Myslím si, že ti, kteří patří mezi takzvané „dezoláty“, jsou hlavně ti, kteří měli za doby Sovětského svazu laláč a pohodičku.

Článek

Nedovedu si moc představit někoho ze své generace, že by podporoval zaostalé metody starého Ruska. Mladí lidé prostě už žijí jinak. Neválejí se někde pod stolem v hospodě po čtyřech hodinách intenzivního paření a pitek, a už skoro tvrdý alkohol nepijí vůbec.

Ostatně i mladí Rusové jsou prý jiní, a pokud by Putin nezfalšoval volby, tak ti by rozhodně jeho nevolili. Nemají totiž tu správnou míru nostalgie, která umožňuje některým lidem v Česku i v Rusku stát jako strašák v poli za Putinem a jeho agresivní strategií expanze Ruského impéria alias Sovětského svazu.

Vím, že řada lidí, včetně mých známých, staršího data narození, kteří prožili velkou část života za totáče, měla laláč neboli veget. Doslova. Takové ty komunitní práce kde se moc nenadřeli, ale hlavně se tam pařilo. V podstatě pořád. Stále nějaké oslavičky, sexistické řeči, plácání po zadku, asi po tomhle se některým Čechům staršího data narození prostě stýská, jinak si nedovedu vysvětlit jejich zabedněnost v otázce rusko-ukrajinského konfliktu.

Mají snad pocit, že Rusové jsou nějací nositelé zvláštního dobra? Že by doufali, že se ruská vodka dostane v přídělech zdarma i na jejich stůl, že se obnoví laláč, tak jak panoval za Sovětského svazu? Co je jim po politických vězních a jejich utrpení, co je jim po lidech, kteří nemohli studovat ani pracovat právě kvůli takovým laláčistům, jako byli oni, že?

Vím o lidech, kteří vyrostli na komunitním bohatství nashromážděném ze všech koutů Sovětského svazu a po listopadu 89 se sice překabátili, aby si jej mohli ponechat pro sebe, a ještě je kapitalisticky takzvaně rozmnožit, ale jejich názory zůstaly pevně spojené právě s jejich chlebodárcem, Sovětským svazem. Právě takoví různí podivní podnikatelé, majitelé firem a jim podobní finančně podporují různé podivné existence, kterým se říká dezinformátoři. Jinak totiž nelze vysvětlit, proč tito strašáci do zelí, myslím tím různé pochybné postavičky, mohou vydělávat na svých blábolech, které jsou všechny spřažené s hlavní myšlenkou, že Rusko je zásadním zdrojem svaté pravdy, ať se jedná o očkování, kouzelnou vodu, která vám přinese zdraví, nebo jednoduše o záběry z vojny, které jsou určitě zmanipulované, samozřejmě ve prospěch těch zlých a každý jistě tuší, koho mají na mysli.

Byla bych ráda, kdyby prostě z tak vážného tématu, jako je drastická válka, ve které se mydlí už i civilisté a jsou zabíjeni na denním pořádku, si prostě někdo nedělal zábavu ke zpestření svého dne. Lidé, kteří nemají doslova co na práci, případně již pracovat nemusí, jak se mi zdá, se až příliš často baví tímto tématem, a na jejich komentářích je to okatě vidět. Vzájemně se obě strany posílají na frontu a zpátky a není to vůbec vtipné. Válka není žádná legrace a tahle dvojnásob. Zvlášt, když míří až k našim hranicím a není to nějaký vzdálený masakr někde na druhém konci polokoule. Lidi, myslete na to, že se vás téma osobně týká, ale ne ve smyslu, že by to bylo humorné téma. Je to téma navýsost smutné a je ostuda, pokud se někdo svými projevy současnému konfliktu vysmívá. Ať je to člověk, který fandí jakékoliv straně konfliktu.

Je doba Velikonoc a napadají mě Ježíšova slova, která pronesl na kříži a směřoval je k těm, kteří byli příčinou jeho utrpení: „Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí.

Tak by to asi zakončili idealističtí křesťané typu papeže Františka. Ti ale, jak je známo, světové problémy nikdy neřešili ani nevyřešili.

Já bych k tomu za sebe řekla toto: Vy, kteří podporujete Rusko v jeho expanzi, mu tedy s láskou a dobrovolně odevzdejte vlastní dům a vaše pozemky a majetky. A pokud se vám tato rada nelíbí, tak si laskavě sáhněte do svědomí, pokud tedy nějaké máte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz