Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Výuka projektem: kolik lidí se vejde do plynové komory?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vesmír má možná své hranice, ale hloupost některých českých učitelů je prostě bezbřehá.

Článek

Dostalo se mi do rukou zadání jednoho „projektu“. Můj kolega se domnívá, že se tato učitelka splašila, já bych spíše myslel, že se zbláznila. Sám mám ve své učebnici stejné téma, ale tak, jak se podobná témata mají realizovat, citlivě a rozumně. Tohle je totální ztráta soudnosti. Snaha o jakési prolínání předmětů nesmí přece končit tím, že budeme počítat průtok plynu v plynových komorách nebo nosnost palet na mrtvoly. „Kolik lidí se do té komory vejde?“ nebo „Řešit proud a napětí?“ Já bych spíše pořešil intelekt dané „učitelky“. Nějak nedokážu uvěřit, že nejde o žert z webu „Kompost“, ale zase vím, že české školství produkuje leccos za hranicí zdravého rozumu a empatie je pro mnoho českých pedagogů sprosté slovo. Tohle je ovšem za hranou těch největších oslovin našeho školství tohoto tisíciletí.

Foto: Líný učitel

Projekt Holocaust

Sám mám ve své učebnici stejné téma, ale tak, jak se podobná témata mají realizovat, citlivě a rozumně. Výuka dějepisu i občanské výchovy je opravdu někdy ožehavé téma, jak se ukazuje u případu oné nepovedené učebnice Dějepisu. V každém případě bychom měli vyloučit indoktrinaci a vést děti ke kritickému myšlení, práci s prameny, rozvoji dovednosti řešit problém a podobně. Být dobrým učitelem ale vyžaduje také zůstat člověkem, zachovat si rozum a mít empatii pro citlivá témata. K tomu patří také učitelský um, který spočívá i v umění didaktizovat témata, zadávat správné úkoly a kvalitně je hodnotit. Dočkáme se toho, že to bude umět alespoň většina českých učitelů?

Foto: Líný učitel

Z učebnice Občanka pro 6. třídu

O učebnici dějepisu:

https://medium.seznam.cz/clanek/liny-ucitel-skandalni-ucebnice-dejepisu-rozbor-didaktika-17068

https://robertcapek.cz/skandalni-ucebnice-dejepisu-rozbor-didaktika-aneb-huba-neni-masaryk/

https://robertcapek.cz/prirucka-pro-ucitel-ke-skandalni-ucebnici-dejepisu-rozbor-didaktika-aneb-frontalka-neni-badatelska-vyuka/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz