Hlavní obsah
Zdraví

Květový pyl a jeho blahodárné účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Pleva

Květový pyl na talířku, vhodný k snídani

O pylu se často ví jen to, že slouží k opylení rostlin a že způsobuje alergie, ale my se na pyl podíváme z jiné strany. Tušíte, že ho lze konzumovat s tím, že má blahodárné účinky pro náš organismus?

Článek

Květový pyl a včelí květový pyl

Pyl ve své původní podobě vlastně ani není včelí produkt. Jak to tedy je? Je zřejmé, že většina druhů rostlin potřebuje semena, aby z nich vznikly nové rostliny. Tato semena se nachází v plodech, které se tvoří z opylených květů. Tady přichází to zásadní opylování. Rostliny na něj mají nejrůznější postupy, některé se dokonce zvládnou opylovat samy. Ty nejkvalitnější semena však vznikají tehdy, pokud pyl pochází z jiné rostliny stejného druhu. Jak si ale takové hrušně mezi sebou mohou pyl přepravit? Třeba břízy uvolňují pyl do vzduchu a vítr už zvládne alespoň část tohoto množství přenést na květy jiných rostlin. Rostlinám, které jsou opyleny tímto způsobem, se říká větrosnubné. Další část rostlin je opylována hmyzem. Zde jsou včely, zejména jejich divoké druhy, těmi nejlepšími a nejrychlejšími opylovači.

Foto: Lukáš Pleva

Včelí pyl perga

Rostliny jim jako odměnu za opylení nabízí nektar a uvolňují své vůně na metry daleko, aby ho včelky ucítily a přiletěly si pro něj. Při sběru nektaru se včela musí nutně o tyčinky nebo pestíky v květu otřít, takže se na ni pyl nalepí. Při přeletu na další květy pyl doručí přesně tam, kam si rostliny přejí. Kromě včel rostliny opyluje i další hmyz, ale ne tak systematicky. Včelstvo je totiž na nektaru z rostlin naprosto závislé. Tedy základní stavební kameny úlu a veškeré živiny pro larvy a královnu.

Jak se pyl získává

Včely pyl sbírají pro svoji potřebu, létají z květu na květ a na chloupky jejich kožíšku, které jsou stromečkovitě větvené, se zachytávají drobná zrnka pylu. Včely pyl sčesávají kartáčky na nohách do tzv. košíčků, které mají na třetím páru noh. Pyl formují do rousků, které mají tvar hrudek o velikosti cca 3 mm. Pylu získaného od včel při příletu do úlu se říká pyl rouskovaný, druhým typem je pyl perga. Pyl perga je na rozdíl od rouskovaného pylu včelami zpracován a došlo u něho k mléčnému kvašení, je tedy lépe stravitelný. Pylu perga se také přezdívá včelí chléb.

Foto: Lukáš Pleva

Pyl rouskový včely

Pro odebírání rouskového pylu musí mít včelař speciálně uzpůsobené úly, ve kterých se nachází tzv. pylochyt. Ten se skládá z odběrové nádoby a mřížky ve tvaru hvězdice. Pylochyt umístí včelař za česno, tedy za vstup do úlu, aby skrz něj musela prolézt každá včelka. Při tom si odrhne rousek pylu, který spadne do sběrné nádoby. Nádoby se denně vyprazdňují a pyl se následně vzduchem o teplotě 40 °C suší a čistí. Pyl perga se může získávat za pomoci tzv. vypichovátka, což je trubička o průměru včelí buňky a uvnitř se nachází drátek. Vypichovátko se vloží do buňky s pylem až na její samotné dno, poté se vytáhne i s pylem a ten se následně pomocí drátku vystrčí do sběrné nádoby. Odebírání pylu se provádí u každého včelstva jen omezeně, aby včelám zůstalo dostatečné množství pro zdravý a přirozený rozvoj.

Blahodárné účinky nejen pro včely

Pyl se skládá z velkého množství bílkovin, volných aminokyselin, nukleových kyselin, minerálních látek, vitaminů, cukrů, tuků, organických kyselin, enzymů, vonných a chuťových složek, antibioticky působících látek a vody. Z minerálů je v pylu obsažen sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, chlor, síra, měď, kobalt, křemík a stopy selenu. Pyl má 5 - 7× větší obsah aminokyselin než hovězí maso, vajíčka nebo sýry. Z vitaminů v pylu nalézáme provitamin A, vitamin B1, B2, B6, B5, dále vitamin C, E a H.

Díky přítomnosti nenasycených mastných kyselin, aminokyselin a nepřebernému množství vitamínů dokáže pyl udržet zdravou pokožku a sliznice, podporuje růst vlasů a výrazně se podílí také na tvorbě krvinek a udržuje propustnost cév. Své složení postupně mění během zrání.

Foto: Lukáš Pleva

Květový pyl včelí ve smoothie

Konzumace pylu, ať už v rouscích nebo v rozpuštěném stavu v medu s pylem, je vhodná především v zimních měsících pro posílení obranyschopnosti. Doporučit jej lze nejen dětem, které si ze školek a škol nosí každý druhý týden nějakého bacila, ale i dospělým.

Ing. Štefan Demeter, CSc. Ve své knize Apiterapie: Léčení včelími produkty zmiňuje spoustu účinků pylu, jsou mezi nimi:

  • Podle zkušeností včelařů působí příznivě na snížení vysokého krevního tlaku (harmonizuje krevní tlak).
  • Uklidňuje nervovou soustavu, přináší klidný spánek.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Blahodárně působí na červené krvinky.
  • Příznivé až vynikající účinky při onemocněních jater má v kombinaci s medem a mateří kašičkou.
  • Normalizuje činnost trávicího traktu.
  • Léčí zánět močových cest.
  • Uklidňuje nervovou soustavu, přináší klidný spánek.
  • Má pozitivní vliv na doplnění energie a povzbuzení vytrvalosti, na zlepšení koncentrace a také se doporučuje osobám trpícím psychickou labilitou a podrážděností.
  • · Zvyšuje potenci a plodnost.
  • · Má vynikající účinek při léčbě rýmy, chřipky a virových onemocnění.

Jak se pyl užívá?

Pyl lze konzumovat klasicky po lžičkách bez nutnosti jakékoliv úpravy. Dospělý člověk může užívat 1 až 3 lžičky denně, přičemž dětem a při prevenci je doporučována poloviční dávka.

Pyl také můžete rozpustit v mléku, ovocných šťávách či kaši z ovesných vloček, zamíchat do jogurtu, marmelády, tvarohu, smoothie nebo medu. Nesmíte jej však přimíchávat do teplých pokrmů, také ho nedoporučujeme zapíjet teplými nápoji, rychle se tím ztrácejí vitamíny. Používání je pak výslovně zakázáno při onemocnění ledvin, nádorových onemocněních, po dobu prvních 3 měsíců těhotenství a při kojení.

Pokud chcete pyl užívat spíše pro jeho účinné látky s cílem doplnit energii, vitamíny a minerály, snížit tlak apod., zvolte pergu. Pokud máte k dispozici rouskovaný pyl, který nepoužíváte na alergie, můžete jeho stravitelnost zlepšit tím, že jej necháte prokvasit. Asi 40 ml převařené vody smíchejte s 25 g medu a 100 g pylu. Řádně promíchejte, dejte do skleničky a nechejte 3 dny v otevřené sklenici při pokojové teplotě. Pak můžete uchovávat v lednici.

Pylová alergie a konzumace pylu

Trápí-li vás pylová alergie, vyzkoušejte Hromničný recept, využívaný při léčbě senné rýmy. Tato terapie pylem spočívá v desenzibilizaci organismu. Pokud člověk alergický na pyl pravidelně v zimních měsících užívá pyl, popřípadě květový med obsahující pylová zrna, projevy pylové alergie se po čase mírní, až někdy zcela vymizí. Pylová zrna se do lidského těla nedostávají dýchacími orgány, které jsou na pyl velice citlivé, ale ze zažívacího traktu. Tak vyvolají, i když malou, odezvu ve smyslu tvorby protilátek. Pyl i med by měl pocházet z pacientova okolí, protože obsahuje alergeny způsobující sennou rýmu.

Hromničný recept

Pyl je třeba začít užívat 6 týdnů před očekávaným nástupem senné rýmy. U nás se tomu říká „hromniční recept“, protože pyl se začíná užívat na Hromnice, tj. 2. února. A to tak, že první den se užije 1 zrnko, druhý den 2, třetí den 3 a tak postupně až do váhy 15 g denně. Pokud se projeví nepříznivý účinek, je nutné užívání okamžitě ukončit.

Vyzkoušejte ho i vy

Pyl není jen nepříjemná součást jara, která vyhání alergiky z přírody. Včelí pyl je unikátní přírodní látka. Obsahuje totiž naprosto jedinečnou kombinaci látek, která vlévá krev do žil celé naší přírodě. Vyzkoušejte i vy účinky tohoto pokladu. Jak jsme již zmínili výše, využívá se v lidské výživě jako přirozený zdroj vitamínů, minerálů a dalších nutričních látek. Včelí květový pyl také obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály, a přispívá k posílení imunitního systému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz