Hlavní obsah

Vzducholoď duchů – Jak beze stopy zmizela posádka vzducholodě L-8?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Národní archiv USA via Wikimedia commons (free to use)

Záhada slavné americké vzducholodě L-8, jejíž posádka beze stopy zmizela nad Tichým oceánem během druhé světové války.

Článek

Vzducholoď L-8 se vydala na protiponorkovou hlídku nad oceán. Když se vrátila zpět na pobřeží, posádka byla pryč. Dodnes nikdo spolehlivě neobjasnil, co se s posádkou stalo. Teorií je mnoho.

Vzducholodě třídy L se za války používaly na protiponorkové hlídky.

Po japonském zákeřném útoku na Pearl Harbor se stalo japonské námořnictvo významnou hrozbou pro Spojené státy. Jejich ponorky a lodě potápěly spojenecká plavidla a Japonci taktéž bombardovali Ellwood Oil Field v Kalifornii a Fort Stevens v Oregonu.

Jedna z odpovědí námořnictva Spojených států zahrnovala vytvoření flotily pěti vzducholodí Goodyear. Tyto vzducholodě byly začleněny do třídy L s označením L-4 až L-8. Třída L byla série vzducholodí vyrobených pro námořnictvo Spojených států v roce 1937 na základě malých komerčních vzducholodí vyrobených společností Goodyear Aircraft Company.

Vzducholodě třídy L byly příliš malé pro rozsáhlé operační použití, zato byly považovány za ideální pro tréninkové mise a pobřežní protiponorkové hlídky.

Posádka L-8 vzlétla na protiponorkovou hlídku, nahlásila ropnou skvrnu a pak už o ní nikdo neslyšel.

6. srpna 1942 odstartovala vzducholoď L-8 z Treasure Island na pobřežní protiponorkovou hlídku. Posádka byla složená z poručíka Ernesta DeWitt Codyho a druhého pilota praporčíka Charlese Adamse. L-8 byla vyzbrojena dvěma hlubinnými pumami a jedním kulometem.

Vzducholoď do té doby úspěšně provedla 1 092 cest bez jakéhokoli incidentu a nedávno byla zkontrolována. Meteorologické podmínky ráno v den letu byly jasné a příznivé.

V 7:38 posádka L-8 hlásila pozorování ropné skvrny několik kilometrů od pobřeží Farallonských ostrovů. Několik komerčních lodí vidělo, jak vzducholoď L-8 sestoupila kus nad hladinu oceánu a obíhala ropnou skvrnu. To bylo naposledy, kdy byla vzducholoď pozorována spolu s posádkou. Následně byl se vzducholodí ztracen kontakt.

Vzducholoď o několik hodin později přistála na pláži, kde se ji dva surfaři pokoušeli držet za šňůry. Při pohledu do gondoly rybáři zjistili, že uvnitř není žádná posádka. Protože už nebyli schopni vzducholoď udržet dole, vznesla se opět do vzduchu. Dostala se až do San Franciska, kde se posléze zřítila.

Oficiální vyšetřování nic neodhalilo. Mnozí se domnívají, že posádku unesli mimozemšťané.

Když se vzducholoď zřítila, byla bez posádky. Vyšetřovatelé prohlédli pobřeží ze vzduchu, země i moře, ale nenašli žádné stopy po pohřešovaných pilotech.

Úřady původně předpokládaly, že Cody a Adams se evakuovali na oceán, ovšem na palubě gondoly byly nalezeny všechny tři padáky a gumový záchranný člun. Kromě toho bylo zapnuto rádio i motory vzducholodi a nebylo odesláno žádné nouzové vysílání, což naznačuje, že členové posádky zmizeli náhle.

Vyšetřovací komise pouze určila, že L-8 nebyla sestřelena, spálena ani se nezřítila do oceánu a že Cody a Adams se nedopustili trestného činu. Cody a Adams byli právně prohlášeni za mrtvé v roce 1943.

K vysvětlení zmizení posádky byly předloženy různé scénáře. Možná vzducholoď narazila do kopce a náraz Codyho a Adamse buď vymrštil ze vzducholodi, nebo vyskočili ve strachu z bezprostřední smrti. Nebo vzducholoď zasáhl náhlý prudký proud, snesl vzducholoď téměř do oceánu a muži se impulzivně rozhodli skočit.

Veteráni vzducholodí považovali obě teorie za nepravděpodobné.

Množily se různé teorie o tom, že muži byli zajati japonskou ponorkou. Nebo že posádka špehovala pro Japonsko a setkala se s japonskou lodí, aby unikli. Také tam mohl být černý pasažér, který přemohl oba muže a pak také nějak zmizel. Též mohl jeden člen posádky zavraždit druhého a poté spáchat sebevraždu, popř. utéct a schovat se kvůli milostnému trojúhelníku. Také je mohla oba smést vlna, která zasáhla L-8 a dočasně vzducholoď vtáhla pod hladinu.

Naprostým favoritem všech teorií je únos posádky mimozemšťany. Též se objevily spekulace o tom, že posádka potají testovala nějaké experimentální zařízení a kvůli nepodařenému pokusu zemřela.

Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že jeden muž spadl přes palubu při kontrole ropné skvrny nebo opravě motoru a že druhý spadl do moře ve snaze ho zachránit.

L-8 byla po incidentu rychle opravena a vrácena do provozu. Po válce byla vzducholoď prodána zpět společnosti Goodyear a přejmenována na „America“. Létala nad sportovními událostmi jako součást flotily protivzdušných balónů, dokud nebyla v roce 1982 vyřazena.

Dnes je vystavena v Národnímu muzeu námořního letectví.

Co číst dál?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz