Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Soukromé ZŠ ukazují, že špičková kvalita základního školství je možná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PixaBay.com

Pro své dítě můžete již dnes vybírat mezi velmi špičkovými základními školami. Kvalitativní propast mezi nimi a klasickými ZŠ, se však drasticky otevírá. Kam míří české základní školství?

Článek

Pro poctivého rodiče je výběr základní školy pro vlastní dítě nemalým oříškem. Má to být škola, která je co nejblíže domovu, aby tam prvňák mohl co nejdříve chodit sám? Nebo aby měl díky tomu kamarády v okolí svého bydliště a mohl s nimi trávit i volný čas? Nebo dát přednost kvalitě a vybrat školu bez ohledu na její polohu? Bude rodina zvládat vozit malého školáka třeba hodinu cesty od bydliště, protože ho chce mít ve špičkovém vzdělávacím zařízení? To ani zdaleka nejsou všechny otázky, které si rodiče kladou. Jedna z mnoha dalších je i ta, týkající se školného. Za kvalitu se platí. Pokud chcete pro své dítě špičkovou základní školu, nabízí se vybírat ze soukromých subjektů, kde se platí ne úplně nízké školné. Stojí to skutečně za to?

Ná návštěvě v jiném světě

Nebudu jmenovat, abych nedělala skrytou reklamu, ale jednu takovou soukromou ZŠ jsem navštívila. Že bylo prostředí školy krásné, to asi ani nemusím příliš detailně rozepisovat. Platíte-li za jeden školní rok školné od jednoho do dvou set tisíc korun, pěkné prostředí školy je samozřejmostí. V ceně školného jsou veškeré materiály pro výuku, návazující odpolední vzdělávací  aktivity pro děti, semináře a také poradenský program pro rodiče. Škola, kterou jsem navštívila, vyvíjí vlastní učebnice a výukové metody.

Vedení školy se mi věnovalo a vše jsem si mohla prohlédnout. Jejich vlastní učebnice jsou vyvinuty špičkovými odborníky, při přípravě studijních materiálů škola spolupracuje s psychology, kteří hlídají, aby vše odpovídalo věku dítěte a také, aby učebnice byly udělané tak, že budou děti bavit. Aby si je děti chtěly samy od sebe, jen z vlastního zájmu a chuti, prohlížet a později pročítat. Na vývoji každého studijního materiálu se tak podílí celý tým odborníků, včetně nejlepších výtvarníků, kteří vytvářejí barevné ilustrace. Mimochodem, těmito ilustracemi je vyzdoben i interiér školy a špičkově promyšlené a odzkoušené know how výuky, tedy princip výukové metody, se tak prolíná celou školou.

Vedení však nemyslí jen na žáky. Dobře si uvědomuje, že ne každý učitel je ten nejlepší, má nápady a je aktivní nebo kreativní. A ještě víc, že je nemožné zajistit, aby se pedagogický tým školy skládal jen z těch nejlepších. Proto se škola rozhodla zajistit pro učitele velmi podrobné podklady k výuce a podle nich všichni učí. Je tak zajištěno, že se metodika pečlivě dodržuje a Toník ze 3.A obdrží totéž, co Anička ze 3.B, a to bez ohledu na „šikovnost“ učitele. Proč? Protože podklady pro učitele jsou zpracované krok za krokem, minutu po minutě výuky. Tak jako ve vašem oblíbeném podniku vám kuchař uvaří vybrané jídlo vždy stejně a bez ohledu na to, jestli si ho dáte teď nebo za rok, bude stejně vypadat i chutnat a vy se na to můžete spolehnout, úplně stejně se můžete spolehnout, že nebude záležet na štěstí, jestli vaše dítě „dostane“ zrovna dobrého učitele, nebo jen průměrného.

Dalo by se o této škole, která je samozřejmě zapsaná v síti škol, psát ještě dlouho. Pečlivost s jakou se zde připravují studijní materiály a celá výuka, odpovídá mé představě, jak by se mělo pracovat na „slavné“ vizi českého školství 2030. A jak vlastně? Odpověď je jednoduchá - jako byste chtěli otevřít tu nejlepší soukromou základní školu v republice. Museli byste vše připravit rychle a ve špičkové kvalitě, tedy s týmem těch nej odborníků a také (to často hlavně) zapálených lidí, kterým na kvalitě vzdělávání dětí skutečně extrémně záleží. Být odborníkem totiž často nestačí. Klíčem je zejména motivace odvést ten nejlepší výkon. Proč rychlost? Protože vývoj společnosti je překotný a pokud bude vše vznikat stejně dlouho, jako „vize školství 2030“, tak až bude hotovo, už to bude kompletně k ničemu, bude už pozdě. Co mělo smysl učit před pěti lety, dnes smysl mít nemusí, nebo může být třeba změnit metodiku, jak se to bude učit. Toto všechno si (bohužel) uvědomuje majitel soukromé školy nejlépe, protože do svého podnikatelského záměru investuje obrovské peníze. Vybudovat špičkovou školu s kompletním zázemím, výukovým know-how a vlastními studijními materiály, to stojí opravdu velké peníze.

Kvalita, která vede ke špičkovým odborníkům

Výsledek? Za své školné získáte kvalitu, o které se na běžných základních školách nikomu ani nezdá, ani žákům, ani učitelům a ani rodičům. Vedení mi ukazuje výsledky testů, jak si jejich žáci vedou. Všude dosahují vynikajících výsledků. Mají vysokou úspěšnost při přijetí na gymnázia, ve čtvrté třídě mají znalost anglického jazyka na úrovni C1 a čtou v angličtině knihy, které často nezvládne číst „běžný český maturant“.

Chodí sem chytré děti? Ne, chodí sem úplně běžné děti. Jen se tu dobře pracuje s dětským mozkem, který je připraven nasávat jako houba a učit se. Je tu plně rozvíjen jeho potenciál. Skvěle se tu pracuje s emocemi a motivací žáků, je věnována velká pozornost tomu, aby je výuka bavila.Tady rostou budoucí experti. Z takových škol se rekrutují budoucí skvělí právníci, lékaři, inženýři a další. To z takových vzdělávacích institucí půjdou žáci později studovat na prestižní zahraniční univerzity a budou získávat stipendia na špičkových školách.

Podobných škol je jen v hlavním městě několik. Školné se pohybuje i výš, než v tomto zmíněném případě. Děti sem dávají lékaři, právníci, špičkoví odborníci z různých oborů, ale také úspěšní majitelé rodinných firem nebo úspěšní živnostníci. Zkrátka ti, kteří si mohou dovolit zaplatit jen za devět let základní školní docházky svého dítěte téměř jeden a půl milionu korun. Stojí to za to? Dle mého názoru rozhodně. Není nic cennějšího, než investice do kvalitního vzdělání. Otázkou však je, jestli je dobře, že tuto kvalitu jsou schopny nabídnout zatím jen soukromé školy.

Kdo zůstane na obyčejných základkách?

Co se stane se základním školstvím, pokud tam nebudou své děti dávat ti, kteří patří k intelektuálním tahounům české společnosti? Co s nimi bude, pokud do nich budou chodit jen děti z nižších a nižších středních sociálních vrstev, které si nemohou investici do školného dovolit? Již teď se nůžky v kvalitě proklatě rozevírají.

Nejdříve to začne „kastováním“, kdy děti z majetnějších rodin na obyčejnou základku chodit nebudou. Pak to bude pokračovat odlivem učitelů, protože ti šikovnější a ochotní na sobě pracovat, budou chtít vykonávat svou práci za lepších podmínek a v příjemnějším prostředí. Ono to přece jen není jedno, jak vypadá místo, ve kterém trávíte minimálně šest hodin ze dne. Pokud je příjemné, plné květin a zeleně, hezky vyzdobené, má toalety, které byste očekávali spíše někde v pěkném hotelu a technické vybavení k výuce, o kterém si mohou učitelé v běžných školách nechat jen zdát, pak to jako důvod ke změně pracovního místa bohatě stačí, a to i tehdy, pokud by měsíční plat byl úplně stejný.

Ministerstvo, makej!

Soukromé školy dokazují, že vytvořit špičkové základní vzdělávání jde, stejně jako z gruntu přepracovat učebnice, všechny studijní materiály i vytvořit kompletní novou metodiku pro všechny předměty. Stát má k dispozici mnohem víc lidí, než nějaká soukromá škola, která musí lidi do svých týmů těžce shánět. Bylo by na čase, kdyby s tím tedy konečně Ministerstvo školství něco udělalo. Jinak nebude trvat dlouho (tipuji to na nejvýše deset let) a budeme tu mít velmi dobré soukromé základní školy a velmi špatné obyčejné základní školství, jehož zřizovatelem jsou obce. Mezi oběma bude obrovská propast, která se už bude jen zvětšovat. Jakmile se totiž jednou vytvoří, cesta z problému ven bude hodně zapeklitá.

Anketa

Jak vysoké školné jste ochotni zaplatit za základní školu svého dítěte?
Ani korunu, ZŠ musí být zdarma a musí být kvalitní. Platím dost vysoké daně!
38,5 %
Příspěvek do jednoho tisíce za měsíc si dovedu představit.
8,6 %
Kolem dvaceti tisíc za školní rok.
10,2 %
Nejvýše padesát tisíc za školní rok.
20,6 %
Pokud by kvalita vzdělávání byla taková, jak popisuje článek, klidně zaplatím těch sto padesát tisíc i víc za školní rok.
17 %
Za vysokou kvalitu jsem ochoten/ochotna zaplatit. Ať už je to jakkoliv vysoká částka, musím mít pocit, že odráží poskytovanou kvalitu.
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 875 čtenářů.

ZDROJE - nabídka soukormých ZŠ v hlavním městě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz