Hlavní obsah
Krása a fitness

Je normální, že na dovolené přiberete pár kilo. I když držíte dietu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Přibírání na dovolené trápí mnoho žen. Přitom je to úplně normální věc, i když se snažíte krotit.

Článek

Dovolená je symbolem odpočinku, pohody, příjemných chvil a poznání. Pro mnohé ženy to ale může být i symbol přibírání na váze. A problémů, které se jim začnou hromadit v hlavě, když zjistí, že mají nějaké to kilo navíc. Ale věřte, že přibrat na dovolené je úplně normální. A někdy za to můžete být i ráda.

Ach, ta váha

Podle čeho většina z nás hodnotí, zda si hmotnost drží, hubne, nebo tloustne? Samozřejmě, že podle váhy. Podle toho, kolik ukáže ručička, nebo digitální displej, začínáme přemítat, zda jsme na dobré, nebo špatné cestě. A tohle je první chyba. Vážení totiž není ideální způsob, jak zjistit, jak na tom z hlediska naší postavy jsme. Tedy, dlouhodobě trochu ano, ale krátkodobě nikoliv.

Během dne váha totiž neuvěřitelně kolísá. Roli hraje to, kolik toho sníte, jak se vyprázdníte, kolik toho vypijete. Hraje roli i to, jak vaše tělo v danou chvíli zrovna zadržuje vodu. I to, v jakou konkrétní dobu se zrovna vážíte. Není tak nic výjimečného, že v úterý večer vážíte o nějaké to kilo víc než v pondělí ráno. Je to důvod k panice? Jasně, že není!

Je normální, že na dovolené přiberete

Jestli už teď odjíždíte na dovolenou s obavami z přibírání, tak si ji neužijete. A to by byla škoda. To, že vám vaše váha během dovolené stoupne, je úplně normální. A to, i když budete držet dietu. Vaše tělo může vlivem tepla a jiného režimu jinak fungovat, může zadržovat víc vody, budete mít problémy se stolicí. I když budete jíst dietně, záleží i na váze jídla, které do sebe nasoukáte. A v horkých dnech na pláži toho jistě i víc vypijete.

Při aktivní dovolené zase může být standardní, že vaše tělo bude spalovat tukové zásoby, ale zároveň se místo nich posílí a vytvoří svalstvo. Co to znamená? Jednoduchou věc, váha stoupne, protože svaly, tedy maso, váží ve stejném objemovém měřítku více než tuk. Takže i to může být důvodem toho, že váha ukáže vyšší číslo.

Vždyť o nic nejde

Na jak dlouho jedete na dovolenou? Na týden, na čtrnáct dní? Dopracovat se do obezity, to chce čas. To chce měsíce, někdy i roky nadměrného přejídání. Co myslíte, že se stane, když se během čtrnáct dní u moře přestanete hlídat? Nic extra. Prostě to během následujících 14 dní doba zase vyběháte a vypotíte ve fitku. Takže obavy, že na dovolené přiberete, nejsou na místě. Vždyť o nic nejde, a je to normální. Radši si dovolenou užijte, na hlídání váhy máte zbývajících 350 dní v roce.

Anketa

Přibrali jste na dovolené?
Ano, váha se mi navýšila
50 %
Ne, váha zůstala na svém
16,7 %
Ne, váha klesla
16,7 %
Dovolená nebyla
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz