Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Rostlinné maso? Díky, radši udělám jídlo ze zeleniny,“ řekla jsem vegance

Foto: Freepik

Vařili jste někdy pro vegana? Já ano – jednou. A rozhodně by mě nenapadlo připravovat jídlo, které má připomínat maso, ale žádná svalovina v něm není.

Článek

Zastávám názor, že ať si každý žije životní styl, jaký mu vyhovuje. A to platí i pro stravování. Pokud se někdo rozhodne, že nebude jíst maso ani žádné živočišné produkty, je to jeho věc. Klidně ať se stane veganem nebo vegetariánem. Dnes už to není záležitost několika jednotlivců. V České republice se k vegetariánství hlásí asi 235 tisíc lidí, což odpovídá 1,5 % populace. Počet veganů by měl být kolem 100 tisíc. Ani to není malé číslo.

Proč chcete jíst to, co my?

Já osobně nejsem ani vegan, ani vegetarián. Pokud bych se měla přirovnat ke zvířecí říši, jsem všežravec. Jím maso, jím zeleninu, jím rostlinné i živočišné produkty. Proč? Protože neřeším etiku toho, co si dávám na talíř. Jím prostě to, co mi chutná. Pokud je to dobře připravené, nemám problém s vegetariánským nebo veganským jídlem. Zároveň ale umím odmítnout špatně připravený steak.

Co ale moc nechápu, je potřeba vegetariánů a veganů napodobovat jídla, která nejedí. Maso bez masa – to je pro mě pořád záhada. V obchodech vidím vegetariánské kuličky, hamburgery, sekanou, párky, které vypadají jako masové, chutnají jako masové, ale maso v nich není. Proč si to tedy kupují?

Vím, že to existuje, ale vařit to nebudu

Tyhle produkty znám a vím, že existují. Přiznám se ale, že jsem je nikdy neochutnala. Není důvod. Když chci maso, dám si maso. Když chci zeleninu, připravím si ji. A když vařím pro někoho, kdo nejí maso, nevidím důvod, proč bych měla používat jeho náhražku.

„Rostlinné maso? Ne díky, radši udělám jídlo ze zeleniny,“ řekla jsem, když padl návrh použít jeden z těchto produktů. Důvody mám dva. Za prvé nechci podporovat náhražky něčeho, co má být autentické. Za druhé si nejsem jistá složením. Když dělám steak, vím, že je to jen maso. Když připravuji zeleninu, vím, že to je jen zelenina. Ale když dělám masovou náhražku? Nejčastěji se jedná o seitan (pšeničnou bílkovinu), luštěniny, houby, rostlinné oleje a koření. A to je ještě ta „lepší“ varianta bez éček a dochucovadel.

Je to těžké

Vařit veganské jídlo bez náhražek není snadné. Nejde jen o alternativy masa. Jsou tu i náhražky sýrů, majonézy nebo mléčných výrobků. I na ně mám stejný názor – originál je jen jeden. Vše ostatní je směs bůhví čeho, co se snaží originál napodobit.

Takže jsem to nakonec vyřešila jednoduše. Dala jsem péct plný pekáč kořeněných brambor a další pekáč čerstvé zeleniny. Všežravcům, jako jsem já, jsem k tomu připravila steak. Vegance jsem ugrilovala tofu. To není náhražka masa, ale sójový výrobek, který s dobrým ochucením a přípravou chutná skvěle. Tak proč se snažit napodobovat „naše“ maso, když existuje tolik jiných možností?

Anketa

Jíte maso?
Ano, jím
76,5 %
Ne, nejím
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 132 čtenářů.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD_podle_zem%C3%AD, https://www.denik.cz/gastronomie/vegan-vegetarian-frutarian-flexitarian-vitarian-killertarian-pastva-recepty.html, https://www.denik.cz/gastronomie/kondice-vyziva-zdrava-strava-nemaso-vegetarian-hamburger-test.html, https://kuchynelidlu.cz/clanek/-maso-co-neni-maso

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz