Hlavní obsah
Rodina a děti

Tady ho máte, já mizím. O teplotě a kašli vůbec nevím, přísahám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ne, školka opravdu není odkladiště nemocných dětí. Pokud má vaše dítě jakékoliv příznaky nemoci, buďte s ním doma.

Článek

V naší školce je to skoro kolorit. Není týdne, kdy bych ráno při předávce, nebo odpoledne při vyzvednutí, neviděla ve třídě dítě, které není ve své kůži. Má nudli u nosu, kašle, na první pohled nevypadá moc zdravě ani čile. Z rozhovoru s učitelkami je běžnou věcí, že rodiče dávají své děti do školky nemocné. A dělají, že o tom nevědí.

Klasický den

Představte si, že jste matkou. Ráno se vzbudíte a vaše dítko není ve své kůži. Změříte teplotu a máte důkaz. No jo, ale co teď. Normální, odpovědná a slušná matka vezme telefon, zavolá do práce, že nepřijde. Vezme dítě k doktorovi, ten ho vyšetří, napíše ošetřovák. A je to.

Ale potom tu jsou ještě jedny druhy matek. Nechci být sprostá, označení pro ně si vydedukujte sami. Ty vymyslí skutečně mistrovský plán. Honem jednu lžičku sirupu proti kašli, honem druhou lžičku sirupu na sražení teploty. Ideálně ještě něco stříknout do nosu, aby netekla rýma. Dítě, takto nadopované medikací, se zdá být v pořádku.

Tak honem do školky. Šatna, dveře od třídy, předat učitelkám a honem prchat. Pro jistotu si vypnout zvonění na telefonu. A doufat, že se úprk podaří. Ano, přesně tak. Je to neetické, je to nezodpovědné a naplno to ukazuje jejich lásku k dítěti. Místo, aby jejich potomek ležel v posteli, musí v nemoci zvládnout plný režim ve školce.

Já o tom nevěděla, přísahám

Že se na to nepřijde? Ale přijde. Po pár hodinách medikace odezní. Učitelky zjistí, že je dítě nemocné. Dle času buď už počkají do odpoledne, nebo volají rodičům. A následný scénář? Klasický. Vylhané báchorky o tom, že dítě bylo ráno zcela v pořádku, zdravé a nic mu nebylo… No, milé maminky, měli byste si uvědomit, že vaše potomstvo už umí mluvit. A prozradí na vás, co se ráno dělo. Měření teploty, sirupy i nosní spreje.

Nezodpovědnost, která nic neřeší

Ze strany těchto matek je to až neuvěřitelná nezodpovědnost. Já chápu, že potřebují jít do práce. Že potřebují peníze. Ale nejsou jediné. Desítky dalších matek s dětmi ve školce musí chodit do práce a vydělávat peníze. K čemu tak vede jejich nezodpovědnost? K ničemu.

Svůj ošetřovák posunou o jeden jediný den. Dítě se ve školce zázrakem do druhého dne opravdu neuzdraví a učitelky nejsou hloupé, aby tenhle fígl s nemocným dítětem neprokoukly. Ty má další den zákaz. Ale kromě těchto nezodpovědných matek může na ošetřováku skončit i pár dalších. Proč? Protože došlo k šíření nákazy. Takže místo jedné matky doma, která se nechovala zodpovědně, jich bude doma několik. Jak ohleduplné.

Anketa

Dali jste někdy do školky nemocné dítě?
Ano, běžně
4 %
Opravdu jen výjimečně
15 %
Ne, nikdy
70,5 %
Nemám děti
10,5 %
Celkem hlasovalo 173 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz